Numirea lui Klaus Iohannis în conducerea PNL atrage atenția și în Germania

Presa din Germania scrie despre numirea lui Klaus Johannis în funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Național Liberal.

„Este pentru prima oară când un etnic german este numit într-o poziţie înaltă de conducere în politica românească. (…) Partidul Naţional Liberal care co-guvernează statul Uniunii Europene l-a ales pe sasul transilvănean Klaus Jonannis ca prim-vicepreşedinte. El este primarul oraşului Sibiu şi este considerat drept unul dintre cei mai de succes primari ai ţării”, scrie cotidianul „Die Zeit”.

“Klaus Iohannis este primarul de succes al oraşului istoric Sibiu, iar zâmbetul său ne aduce aminte de John F. Kennedy. Sasul din Transilvania face acum pasul în elita politicii româneşti”, scrie şi Markische Zeitung, citat de jurnalul.ro.

Numirea lui Iohannis în fruntea liberalilor este reflectată şi de Die Welt sau Frankfurter Rundschau.

Spiegel Online alocă un comentariu larg numirii lui Klaus Iohannis în PNL.

Iohannis: „Eu nu am vrut să intru în PNL pentru o miză electorală”

Devenit al doilea om în fruntea PNL, primarul Sibiului Klaus Iohannis a explicat sâmbătă seara la Digi 24 motivele pentru care s-a înscris în acest partid.

„Acum am considerat că este poate o ocazie bună, pentru mine și pentru Sibiu să fac următorul pas, care duce un pic mai aproape de politica națională. Pentru mine, evident, nu are existat altă opține decât PNL și dacă această ocazie s-a ivit acum, am făcut acest pas”, a declarat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a spus că i-a convenit oferta de a se înscrie în PNL în acest moment pentru că nu conține o miză electorală imediată și nici presiunea unor alegeri. „Eu nu am vrut să intru în PNL pentru o miză electorală”, a declarat noul prim-vicepreședinte al PNL.

Klaus Iohannis a mai ținut să precizeze, răspunzând unor întrebări, că nu reprezintă o amenințare pentru Victor Ponta, deoarece nu își dorește să fie premier și nici să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Cine nu cunoaște actorii poate ajunge foarte repede la această concluzie. Nu intenționez să fiu premier acum, cum nu vreau să fiu candidat pentru președinție în 2014. Nu sunt o concurență sau o rezervă pentru Victor Ponta. Există înțelegere în USL și, momentan, nu văd de ce am veni cu un demers care contrazice formula. Înțelegerea prevede că, până la sfârșitul ciclului electoral, se merge în această formulă”, a spus primarul Sibiului.

Pe de altă parte Iohannis nu a exclus posibilitatea de a deveni guvernator în viitoarea Regiune Centru, după regionalizare.

„Este o posibilitate această funcție de guvernator. În anumite condiții ar fi o chestiune interesantă, dar nu în orice condiții”, a declarat Klaus Iohannis.
„Cred că Sibiul este un oraș cu foarte multe atuuri, care cred că merită să fie luat în discuție, ca și capitală de regiune. În această variantă, am putea să discutăm mai departe, în altele nu”, a mai spus noul prim-vicepreședinte al PNL, care a subliniat că a acceptat funcția din partid nu pentru a părăsi Sibiul, ci pentru a-l întări.

Sâmbătă, la Congresul PNL, Iohannis a afirmat că trebuie să fie consolidată poziţia PNL ca partidul dreptei din România şi că este necesar ca Preşedinţia României să fie câştigată cu „candidatul Crin Antonescu”.

„PNL este momentan foarte bine poziţionat pe scena politică românească. Eu cred că trebuie să câştigăm Preşedinţia României cu candidatul Crin Antonescu şi că trebuie să ajungem la rezultate excepţionale la alegerile euroarlamentare, dar mai cu seamă la alegerile generale din 2016 şi din 2020. Trebuie să consolidăm poziţia PNL ca partidul dreptei din România. Aceasta este esenţa proiectului politiic căruia m-am alăturat acum”, a spus Iohannis.

El i-a rugat pe delegaţi să voteze moţiunea asumată de Crin Antonescu şi pentru echipa de conducere a PNL propusă de acesta.

Iohannis a mai spus că cele mai bune şi ample proiecte pe care le-a avut au fost derulate împreună cu PNL, el menţionând „Capitala culturală europenaă Sibiu 2007” şi evenimentele politice din toamna anului 2009.

„Acestea, împreună cu convingerile mele politice şi cu invitaţia onorantă din partea preşedintelui Crin Antonescu m-au făcut să vin în PNL”, a mai spus Iohannis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.