O acuarelă de Adolf Hitler, la licitaţie

Casa de licitaţii Nate D. Sanders din Los Angeles a anunţat propunerea spre vânzare publică, săptămâna aceasta, a unei acuarele realizate de Adolf Hitler în 1912, estimată la 30.000 de dolari, adică 27.000 de euro.

Acuarela, reprezentând un buchet de flori portocalii, roşii şi roz într-un vas de ceramică albastru, a fost pictată de viitorul Führer nazist pe când avea 20 de ani. Naturile moarte cu flori erau mai rare decât cele cu arhitecturi sau scene de stradă vieneze pe care Hitler le picta la acea vreme. Pictura este semnată în dreapta jos A.Hitler şi are pe spate ştampila lui Samuel Morgenstern.

De altfel, tânărul Hitler s-a instalat la Viena, la vârsta de 18 ani, şi a dorit să devină pictor. A fost respins însă la examenul de admitere în Academie, comisia considerând că are ”un desen stângaci, o compoziţie confuză, ignoră tehnicile şi are o imaginaţie convenţională”.

El a continuat însă să picteze şi chiar a vândut o serie de tablouri între 1909 şi 1914.

Cel care a crezut în talentul lui a fost, ironia sorţii, un negustor de artă evreu, Samuel Morgenstern, care i-a şi vândut, în 1911, câteva lucrări unor clienţi ai săi, evrei bogaţi. Când a ajuns la putere, Hitler a ordonat închiderea galeriei acestuia şi trimiterea lui în ghetoul din Lodz, unde acesta a şi murit, în 1943, după cum relevă Casa de licitaţii.

Licitaţiile au început deja pentru această acurelă pe internet, de la suma de 30.000 de dolari.

Şansele ca lucrarea să fie vândută sunt apreciabile. În aprilie 2009, o serie de 13 tablouri ale lui Hitler au fost vândute, în Anglia, unui colecţionar anonim, cu 95.589 de lire sterline, adică 107.645 de euro. În aceeaşi lună, Casa Weidler din Nürnberg a obţinut pentru două acuarele atribuite lui Hitler 14.000, respectiv 18.000 de euro.

În 2014, Casa Weidler din Nürnberg, locul marilor adunări naziste, a scos în licitaţie o acurelă pictată de Hitler, care a atins preţul de 130.000 de euro.

Rămâne de văzut care va fi, de data aceasta, cota de piaţă a lucrărilor fostului Führer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.