O altă față a luptei împotriva Statului Islamic

Lupta pentru retrasarea hărților în Orientul Mijlociu în perioada post-ISIS (Statul Islamic în Irak și Levant) nu se dă doar la periferiile orașului sirian Raqqa, ultimul bastion important al grupării jihadiste, ci și în palatale somptuoase de la Riyadh.

Influentul cleric șiit irakian Moqtada al-Sdar a întreprins săptămâna trecută o surprinzătoare vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, polul sunnismului, la scurt timp după ce ceruse, împreună cu cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, ayatollahul Ali Shistani, dizolvarea puternicei miliții șiite Hasd al-Shaabi și integrarea ei în armata irakiană.

Sunt două acțiuni ale liderilor șiiți irakieni îndreptate împotriva susținătorului lor principal, Iranul, cel care a finanțat amintita miliție și care controlează indirect deciziile politice majore ale guvernului șiit de la Bagdad.

Care este calculul lui Moqtada al-Sadr, liderul Armatei Mahdi, în anii ce au urmat invaziei americane din Irak, implicată în unele dintre cele mai sângeroase represiuni împotriva sunniților irakieni și împotriva armatei SUA? Ce urmărește clericul al-Sadr prin apropierea surprinzătoare de Arabia Saudită, liderul islamului sunnit și aliat al Statelor Unite?
Moqtada al-Sdar a fost invitat în Arabia Saudită de însuși prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, iar interpretarea către care înclină nu puțini analiști este aceea că Sadr începe să fie văzut, în primul rând, ca un „naționalist“ irakian, arab, și nu ca un șiit radical, iar acesta este punctul de plecare al încercării Ryiadh-ului de a scoate Irakul de sub influența Iranului șiit. Că Arabia Saudită urmărește să joace cartea „naționalismului“ irakian, o arată și vizita din iulie, la Riyadh, a ministrului irakian de Interne, șiitul Qasim al-Araji. Important este de menționat că Araji este membru al Organizației Badr, iar ministerul său a fost controlat, începând din 2003, de Badr, formată de Iran în anii 1980, rivala Armatei Mahdi în cadrul filierei șiite irakiene.

Aceste mișcări ale monarhiei saudite pot fi semnele unei noi strategii: după eșecul planurilor din Siria, în urma complicării ecuației războiului prin intervenția Rusiei, Riyadhul vrea să-și mute acțiunile de contracarare a Iranului de la Damasc la Bagdad. Iar pentru asta, capetele încoronate din Arabia Saudită sunt dispuse să treacă cu vederea ororile comise de milițiile șiite irakiene împotriva conaționalilor sunniți, cultivând așa-zisul naționalism irakian și prevalența elementului etnic din Irak (arab), în fața celui religios (șiit). Mișcarea saudită este deopotrivă pragmatică și ipocrită, pentru că vine la scurt timp după ce Arabia Saudită a supus sancțiunilor emiratul sunnit Qatar, pentru că ar susține politica Iranului.

Cât îl privește pe Moqtada al-Sadr, strategia sa poate fi aceea de a arăta deschidere către toate puterile ce vor sta la masa împărțirii geopolitice și economice a Siriei și Irakului post-ISIS: Dacă acest cleric șiit își calculează bine pașii, el poate ajunge de la vizita la Riyadh la întâlniri mult mai importante, la Beijing sau Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.