O ambasadă care nu a fost reformată

Este foarte greu de explicat ce se întâmplă uneori cu Rusia, şi, mai mult, cu manifestările ambasadei de la Bucureşti.

Dacă în Occident mergi pe stradă şi, aşa din senin, te trezeşti uşor împins, ca şi cum ai fi invizibil în locul acela, sigur e vorba de turişti dintr-o anume ţară. Dacă, cu tot farmecul cuiva, uneori irepresibil, acela decide că opinia sa e unic-valabilă, alta nefiind de acceptat, acea persoană vine dintr-o anume ţară. Acest mod de a fi nu cred că a fost dintotdeauna şi nu va rămâne o caracteristică a acelei ţări în viitorul nu foarte îndepărtat. Acea ţară face parte, cu toate monstruoasele ei ambiguităţi diplomatice şi tactice, din echilibrul lumii, şi aşa este bine, însă dacă va renunţa la prestidigitaţiile de acum. Încercând recuperarea trecutului, aceaţarăse se situează tot mai mult în partea de care vrea să se despartă, la fel ca noi. Dificultăţile interne ale acelei ţări sunt mari, ştim bine asta, iar oamenii politici fac şi ei ce pot, şi cum consideră. Umbra de fostă mare putere face mai mult rău acelei ţări decât să o recentreze. Chiar dacă, deseori, nu are nimic de împărţit cu partenerii săi de dialog, amintirea unui politruc bătând cu pantoful în microfon este foarte prezentă ca o teribilă virtute. Cultura acelei ţări se prăbuşeşte în confuzia generală a lumii, însă fără mari regrete. Anexând teritorii care i-au aparţinut, acea ţară merge mult prea departe considerând al Doilea Război o poveste din Est, încercând aceleaşi trucuri diplomatice interbelice spre confecţionarea unor strategii pe care ar trebui să le acuze respectând cu adevărat amintirea multor milioane de oameni seceraţi. Vecinătatea cu o asemeneaţarăva trebui reglementată în cei mai buni termeni, pentru că este posibil şi util tuturor, punerea ei în discuţie de aceaţarăeste încă o aberaţie. Nefericitele expresii ale unor diplomaţi ai acelei ţări ar trebui să-i şocheze la fel de mult şi pe şefii lor, nu doar pe noi. Nu putem da sfaturi unei mari puteri, însă atunci când suntem direct vizaţi, răspunsurile ar trebui să fie mai accentuate decât până acum, pentru a-i trezi la realitate pe cei care se află la nivelul unor provocatori şi inconştienţi. Aşteptăm relaţii tot mai bune cu aceaţară, aşa cum n-au fost vreodată, din condiţii ştiute. Acestea nu pot fi consolidate prin cele mai îndoielnice mijloace, ale subculturii. E foarte greu de crezut că o ţară ca aceea îi poate lăsa pe unii dintre funcţionarii săi în Uniunea Europeană până la nivelul creativ al celor care subtilizau ceasurile de mână ale unor oameni pe care ar fi trebuit să-i respecte din principiu, gestul lor a fost incriminat chiar de regimul pe care l-au instaurat stăpânii lor, ajungând folclor. Poate că acea ţară nu ştie că diplomaţii săi nu se pot adapta într-o ţară care face totuşi eforturi pentru democraţie, şi ar trebui rechemaţi la bază, că tot se poartă rechemarea. Construirea relaţiilor adevărate cu aceaţarăar putea ajuta la detensionarea multor conflicte destabilizante, absolut inutile.

Mulţi dintre ambasadorii Rusiei la Bucureşti, vreme de peste 50 de ani, au fost adevăraţii conducători ai României, însă au avut o conduită flexibilă, diplomatică, impusă probabil, cumva, şi de români. Vremurile s-au schimbat, istoria s-a apropiat de normalitate pentru ruşi şi români, încât este bine să luăm act de acest fapt şi să acţionăm ca atare. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cu puţin efort, ar putea fi, cu adevarat, un important şi respectat diplomat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.