O brăţară Cartier, furată spectaculos cu 20 de ani în urmă

În 14 noiembrie 1996, în Salonul de Onoare al hotelului Four Seasons din via del Gesù, în centrul oraşului Milano, a avut loc un furt spectaculos, demn de hoţul-gentleman Arsène Lupin sau de omologul său italian Diabolik.

Peste 70 de invitaţi participau la o expoziţie de bijuterii. În 26 de vitrine de plexiglas erau expuse 549 de piese ce urmau să fie scoase la licitaţie peste cinci zile de Casa Antiquorum din Geneva.

La 14.20, un funcţionar, care a întors capul pentru câteva minute, a constat că, în câteva clipe, a dispărut cea mai preţioasă bijuterie: o brăţară de diamante şi platină, creată de Cartier în 1923, cu un excepţional safir Kashmir de 65,16 carate. O piesă unică, în valoare de 3 miliarde de lire la acea vreme. O lovitură a unor profesionişti care se amestecaseră în public, îmbrăcaţi elegant şi aleseseră cel mai bun moment pentru a acţiona. După furt, proprietarul piesei, Casa Horovitz & Totah, a primit 1,8 milioane de dolari din prima de asigurare şi cazul părea închis.

Cu câteva săptămâni în urmă însă, safirul, sau cel puţin unul foarte asemănător, a apărut în catalogul unei case de licitaţii din New York. Un tribunal american a cerut ca acesta să fie restituit până la sfârşitul acestei luni, după cum scrie cotidianul Corriere de la sera.

Giuvaergiul casei geneveze, Ronny Totah, a remarcat, în noiembrie anul trecut, fotografia şi descrierea unui safir Kashmir, estimat la 11 milioane de euro într-un catalog de licitaţii şi a tresărit. Minunatul safir albastru, oferit de Casa Phillips din New York, era piatra lui, care fusese furată la Milano.

Am privit certificatul şi mi-am spus: el este, el este”. Casa Totah nu mai este, tehnic vorbind, proprietarul pietrei, dat fiind că a primit asigurarea. Dar, pentru că a văzut safirul, giuvaergiul a vrut totuşi să examineze certificatul. “Având în vedere că nu există nicio piatră de acest fel în ciculaţie, cu aceleaşi dimensiuni şi cu aceeaşi greutate, este foarte posibil să fie safirul furat”, a afirmat el.

De aceeaşi părere este şi americanul Donald Palmieri, renumit expert în pietre preţioase.

Giuvaergiul a contactat casa de licitaţii Phillips pentru a-şi exprima dubiile. Societatea de asigurări a contactat şi ea Casa Phillips, dar a descoperit că safirul a fost retras de la vânzare şi dat proprietarului lui, al cărui nume nu a fost făcut public. Intrigată de această nouă “dispariţie”, Societatea de asigurări a angajat un avocat din New York, Owen Carragher, pentru a regăsi piatra, după cum anunţă publicaţia Ticino Online.

Avocatul a descoperit că o societate cu sediul în cartierul diamantelor din New York, cu numele Auction House 43, a furnizat safirul anunţat pentru licitaţie de Phillips. Societatea îi aparţine lui Boris Aronov, care controlează şi alte societăţi, printre care şi casa de amanet Modern Pawn Broker, toate având sediul la aceeaşi adresă.

Tribunalul a cerut casei Modern Pawn Broker să restituie piatra pentru a fi examinată, cerându-i să se conformeze acestei decizii până la 29 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.