O cauză majoră a accidentelor vasculare cerebrale va avea o creştere epidemică

Fibrilaţia atrială, care provoacă peste 20 la sută din totalul accidentelor vasculare cerebrale (AVC), va înregistra o creştere epidemică, a spus joi, cardiologul Anca Dan, vicepreşedintele Asociaţiei de Pacienţi cu Aritmii (APA), transmite MEDIAFAX.

„Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, a doua cauză a AVC ischemic acut, după hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă că trebuie să îi acordăm o atenţie maximă, atât pacienţii, cât şi medicii”, a spus Anca Dan.

Potrivit vidcepreşedintelui APA, fibrilaţia atrială, cauza majoră de accident vascular cerebral, va avea în următorii ani o creştere epidemică. Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datorează fibrilaţiei atriale, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, faţă de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză.

În România, în 2010, mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de media ţărilor din Comunitatea Europeană, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilatiei atriale sunt hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică. La sfârşitul anului 2011 în România se aflau în evidenţele medicilor 2.097.253 persoane cu hipertensiune arterială şi 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemică.

În România se estimează că ar fi peste 200.000 de pacienţi cu fibrilaţie atrială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.