O, ce veste minunată!

Sîntem în pragul sărbătorilor de iarnă şi această mirare este cît se poate de potrivită. În acest an, însă, gîndul nu-mi zboară decît la faptul că regimul lui Traian Băsescu s-a încheiat. O, ce veste minunată! Am sentimentul unuia care a ispăşit o pedeapsă de zece ani, care, la poarta puşcăriei, îşi face tot felul de planuri în legătură cu viitorul său, cu toate că nu ştie dacă a doua zi va avea ce să mănînce. Dar acum, cînd s-a încheiat acest regim ce părea la un moment dat fără sfîrşit, nu-mi permit luxul să am rezerve faţă de ziua de mîine.

Totuşi, cîrcotaş fiind din fire, nu pot nici să nu mă întreb: de ce mă bucur că Traian Băsescu şi-a încheiat mandatele? În fond, sînt unul dintre cei care l-au susţinut în 2004, l-am avut invitat o noapte întreagă într-o emisiune TV, am avut ca exclusivitate primul său interviu în calitate de preşedinte.

Ce s-a întîmplat, oare, în aceşti zece ani de am ajuns acum să mă bucur că, în sfîrşit, am scăpat de Traian Băsescu? Judecînd logic, în acest timp s-au perindat la cîrma ţării peste zece guverne de coloraturi politice diferite care au dus nivelul de trai cînd puţin în sus, cînd în fundul iadului, dar la sfîrşitul fiecăruia parcă nu am simţit atît de năvalnic sentimentul de uşurare. Nu fac parte dintre cei cărora Băsescu le-a tăiat salariile, nu fac parte dintre cei pe care, prin influenţă, să-i dea pe mîna DNA-ului şi, totuşi, strig în gura mare: O, ce veste minunată că s-a terminat!

În sinea mea, totuşi, ştiu de ce. Pentru mine, personal, lucrul cel mai rău comis de Traian Băsescu este faptul că mi-a băgat-o pe gît, cu forţa, pe cea mai otrăvitoare persoană despre care am auzit că ar trăi pe planetă: Elena Udrea. Sigur, m-a enervat cumplit şi cînd Băsescu a adus-o în politică pe Eba, fiica lui cea mică, însă poticnelile acesteia în limba română ajunseseră să mă amuze cînd am citit pe o pancartă „Eba, tatăl tău nu vrea să vorbeşte cu noi!”. Sigur că m-a enervat şi cînd a scos-o din joben pe Roberta Anastase pentru a număra din doi în doi voturile în Parlament, însă şi asta mi-a trecut atunci cînd am văzut scris pe o pancartă la un miting de cîteva mii de persoane: „Sîntem 50.000. Ne-a numărat Roberta!”

Vedeţi, sînt lucruri care ne scot din sărite, dar care pot să ne trezească, la un moment dat, un zîmbet suficient cît să ne facă să depăşim supărarea. Ei, bine, prezenţa Elenei Udrea n-a reuşit niciodată decît să-mi întoarcă stomacul pe dos. Indiferent ce făcea, cît se strofoca să ne intre în suflet şi să ne facă pe plac dînd cu mopul sau torcînd fuioare, Elena Udrea mi-a creat tot timpul senzaţia că are ceva malefic în fiinţa sa, că, aşa cum spunea Borges, „e de ajuns să-i atingi umbra ca să te murdăreşti”!

Poate că par absurd ca, după cei zece ani sub Traian Băsescu, în care s-au întîmplat atîtea nenorociri în societate, eu să mă plîng de Elena Udrea. Totuşi, stau şi mă întreb dacă nu cumva multe dintre erorile fostului (de cînd aştept să spun asta!) preşedinte nu se datorează împreunării sale cu această malefică femeie. Spun „împreunare” pentru că, de la un moment dat, făcea toate prostiile „împreună” cu fosta nevastă a lui Cocoş.

Pentru Traian Băsescu, femeia aceasta era cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă, cel mai bun politician, cea mai de încredere persoană de pe pămînt. Zeiţă, ce mai! Nu conta că-i spuneau asta chiar şi cei mai mari lăudători ai domniei sale, precum Andreea Pora, Monica Macovei sau Cristian Preda. Ba, tocmai pentru că îndrăzneau să-i spună cum este văzută Elena Udrea, nici unul nu a scăpat de răzbunarea lui.

Nu ştiu ce simţea Traian Băsescu atunci cînd pe uşa biroului său intra Elena Udrea, însă am sentimentul că faţa i se lumina chiar dacă ar fi aflat în acea clipă că tancurile ruseşti au spart graniţa ţării! Nu vreau să fiu obraznic, însă imaginea asta mi-a trecut prin cap atunci cînd, după alegerile din PDL, nemulţumit că nu a fost aleasă Elena Udrea ca preşedinte, Băsescu a fost în stare să se despartă de partidul care i-a dat cele două mandate de preşedinte şi l-a scăpat de două suspendări! Supărat pe sat, Traian Băsescu i-a făcut apoi Coanei Joiţica un partid pe care l-a susţinut făţiş, călcînd cu bocancii pe Constituţie ca pe dude, s-a pozat cu Elena pe plajă, purtînd chiar tricoul PMP. În final, pentru ca Nuţi să devină Preşedinta ţării (!!!), Traian Băsescu părea că este în stare să defileze în pielea goală în Piaţa Universităţii!

Atît de mult şi-a legat imaginea de această malefică femeie, încît şi în ultima zi de preşedinţie, cînd ar fi trebuit să se ducă acasă liniştit după zece ani tensionaţi, Traian Băsescu a vrut să fie tot în preajma Elenei Udrea, la o berărie de cartier, unde diva scăpătată i-a mai cîntat o dată serenada aia penibilă, în care amanta părăsită îi strigă iubitului că-l aşteaptă în noaptea de anul nou să-i încălzească patul!

Iată de ce, acum, cînd s-au terminat cele două mandate ale lui Traian Băsescu, mi se pare mai potrivit să strig: O, ce veste minunată că am scăpat şi de Elena Udrea! De mîine, damful ei se va pierde uşor, uşor, luînd-o pe urma muştei pînă în fundul curţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.