O chinezoaică explică în România cum se vede Europa de la Beijing

Shi Jiongwen, o artistă din China, a avut ideea de a pune una lângă alta fotografii făcute în Beijing şi Viena, după un algoritm precis, atrăgând atenţia asupra asemănărilor şi deosebirilor dintre cele două lumi.

Imaginile alese surprind secvenţe din viaţa de zi cu zi a oamenilor din cele două metropole. A fost unul din cele mai bine apreciate proiecte realizate de artiştii chinezi care au beneficiat de rezidenţe în Europa în cadrul celui de-al 6-lea Dialog cultural Europa-China.

Shi Jiongwen povesteşte că ideea i-a venit atunci când a aflat despre programul de rezidenţe. „Mă plimbam prin Beijing, făceam fotografii, şi atunci mi-a venit ideea că în zilele pe care le voi petrece la Viena aş vrea să fac acelaşi lucru”.

Planul artistei din Beijing

Apoi şi-a făcut un plan. A studiat al doilea inel al oraşului Beijing şi a stabilit locurile pe care le va fotografia, la anumite ore ale zilei. Între acestea, Templul Lama şi Piaţa Tiananmen, pe care le-a considerat definitorii pentru oraş.

„M-am gândit să folosesc rezidenţa în Viena pentru a putea să înţeleg capitala Austriei altfel decât dacă aş merge acolo ca simplu turist, să privesc mai atent oraşul, să observ anumite detalii şi să simt diferenţele dintre acest oraş european şi Beijing, oraşul în care am trăit mulţi ani”.

A făcut apoi acelaşi lucru cu un „inel” comparabil din Viena, Ringstrasse, pe care a încercat să identifice locuri similare celor din Beijingul natal. Iar când a ajuns în capitala Austriei, a fotografiat şi filmat locurile respective, exact la orele la care o făcuse în zonele corespunzătoare din Beijing. Ce-i drept, mărturiseşte artista, Beijingul şi Viena sunt destul de diferite ca structură, aşa că a fost nevoită să facă nişte artificii, cu harţile celor două oraşe aşezate faţă în faţă, astfel încât să poată urma algoritmul pe care şi l-a propus.

Prin această conectare artistică şi sociologică dintre două oraşe aparţinând unor lumi diferite, Shi Jiongwen a obţinut o metodă simplă de a simţi altfel lumea. O metodă pe care artista o vede extinsă şi în cazul altor locuri din lume.

Proiectul implică şi o secţiune video. Atunci când va termina de montat imaginile înregistrate în cele două oraşe, acestea vor fi editate şi se vor derula pe două jumătăţi ale ecranului. „În acest fel, telespectatorii pot înţelege mai bine conceptul paralelismului dintre cele două oraşe”.

Cine este Shi Jiongwen

Shi Jiongwen este o artistă din China în vârstă de 34 de ani, specializată în pictură în ulei, care are un Master (2007) la Universitatea de Arte Frumoase Xi’an. În prezent, lucrează și locuiește în Beijing. A participat la numeroase expoziții individuale sau colective, în special în Beijing (Beijing World Art Museum, Tang, Yue și Shitai Galleries etc.), Austria (Shuffling the Cards – Contemporary Chinese Art Reloaded) și Germania (Shangai Pasinger Fabrik, München).

Totuşi a devenit mai cunoscută datorită proiectelor sale de artă fotografică, pe care le consideră mai degrabă ca parte a unui hobby. A beneficiat de un program de artist în rezidență în Austria, în cadrul celui de-al 6-lea Dialog Cultural Europa-China, unde a lucrat la proiectul Scan City (Vienna – Beijing) în cadrul Museumsquartier. Proiectul a fost prezentat la Bucureşti, unde Institutul Cultural Român a organizat întâlnirea specialiştilor din cele două zone culturale.

Criticii apreciază că Shi Jiongwen „are un simț dezvoltat al detaliului, iar lucrările sale surprind ritmul vieții urbane prin intermediul instantaneului, care are un rol aparte în opera sa, deoarece artista pune accentul pe intuiție în procesul de identificare a temei potrivite de creație”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.