O companie din Rusia a identificat racheta care a doborât zborul Malaysia Airlines

O companie producătoare de armament din Rusia arată că racheta care a doborât zboul MH17 al Malaysia Airlines, în iulie 2014, este un vechi model produs în Rusia. Compania Almaz-Antey a precizat că racheta BukM1 care a lovit avionul şi a provocat moartea tuturor celor 298 de oameni de la bord este un model 9M38M1.

Directorul companiei, Yan Novikov, spune că Almaz-Antey a produs acest model până în anul 1999 şi că începând cu anul 2001 acest tip de rachetă nu a mai fost oferit niciunui client.

Compania din Rusia confirmă ceea ce au susţinut şi specialiştii occidentali – racheta este de provenienţă rusească. Însă dilema legată de forţele care au folosit-o persistă.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă controlată de rebelii pro-ruşi, însă aceştia susţin că ea a fost lansată de forţele ucrainene. Kievul a precizat însă de multe ori că racheta Buk a fost lansată din Zninje, o localitate controlată de rebeli în iulie 2014 şi ca armata rusă este cea care le-a oferit rebelilor aceste sistem antiaerian.

Luna trecută Novaia Gazeta a publicat un raport al unor analişti militari ruşi care susţine că racheta a fost lansată de al Zaroşcenske, la 24 de km de Zninje, adică dintr-o zonă controlată atunci de trupele ucrainene. În urmă cu un an, oficialii ruşi aveau însă o altă versiune – racheta ar fi fost lansată de un avion ucrainean Su-25.

Directorul companiei Almaz-Antey a declarat că este gata să pregătească un experiment în care să folosească un model identic al sistemului Buk şi o macheta care să imite cât mai bine fuselajul unui Boeing 777. El şi-ar dori ca la aceasta “reconstituire” să participe cât mai mult experţi internaţionali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.