O comună brăileană aproape izolată îşi face parcare cu 110 euro/mp

În localitatea Măraşu din Insula Mare a Brăilei se va construi o parcare de 110 euro pe metrul pătrat deşi accesul cu maşina până acolo este o întreagă aventură. Iniţiativa unei astfel de investiţii vine de la primarul comunei, liberalul Nicolae Niţescu, iar proiectul a fost discutat de consilierii judeţeni din Brăila. Conform raportului prezentat la mapă, Consiliul Local Măraşu a alocat 125.969 lei pentru realizarea obiectivului şi a solicitat aceeaşi sumă şi din partea aleşilor judeţului. În total, investiţia se ridică la 251.938 lei. “Mărașu ăsta e un fel de Sulina. Nu ai cum să ajungi cu mașina acolo (mă rog, dacă vrei neapărat, ajungi…). E la capătul județului și comuna are câteva cătune unde merg ceva brăileni la braconaj și la pescuit. Oamenii ăia își cresc caii ca la Letea. Îi lasă liberi. În sat ajunge un singur drum pietruit pe care circulă maxim 10 mașini zilnic. În comună sunt doar drumuri de pământ. Și le lipsește doar parcarea. Păi, faceți băi una supraetajată, dacă tot vă apucați de treabă. C’o fi nevoie peste vreo 150 de ani (…) Ăștia umblă cu „hoț” imprimat pe sacou”, comentează ironic Florin Drăgan de la Asociaţia “Clubul Libertăţii”. Conform site-ului primăriei Măraşu, “legătura între sate se face anevoios pe dig sau drum de pământ, existând doar drumul comunal D.C. Măraţu-Băndoiu km 13+900- realizat printr-un program SAPARD în anul 2004”. “Drumul DJ212A ce leagă Măraşu de trecerea dig Brăila are asfaltaţi numai 43 km. , restul fiind pietruiţi. Legatura cu localităţile din teritoriu Frecăţei se face pe drumuri de pământ. Accesul din 212A spre Lacul Blasova se face pe drum pietruiţi”, se mai poate vedea pe site-un localităţii. Iniţiatorii proiectului susţin că parcarea nu va fi aşezată în faţa primăriei, ci în zona centrală a comunei şi că jumătate din costul total al proiectului înseamnă transportul materialului cu care ar fi realizat. „300 de lei costa numai să treacă o maşină cu bacul. De asemenea, terenul de acolo are o anumită conformaţie, fiind vorba de o diferenţă de nivel”, a declarat Marian Sârbu, consilier judeţean favorabil proiectului. La rândul său, consilierul Ionel Avram are multe semne de întrebare. “Eu ridic un semn de întrebare cu privire la oportunitatea acestui proiect, pentru că este vorba de o parcare a primăriei. Nu mai spun că drumul de la Brăila până la Măraşu este o adevărată aventură. Probabil că cei care se aventurează pe acest drum, odată ajunşi acolo vor avea beneficiul unei parcări de 500 mp. Dar problema nu e asta, ci faptul că partea noastră de cofinanţare este de 1,250 miliarde lei vechi. Mi se pare că excede oricărui standard de cost”, a declarat Avram. Deznodământul afacerii „parcare la Măraşu” a fost amânat la solicitarea preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Acesta crede că parcarea costă prea mult şi că departamentul tehnic va trebui să reanalizeze tot proiectul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.