O conferință de milioane pentru Obama

Pentru prima sa conferinţă ţinută în faţa bancherilor de pe Wall Steet după încheierea mandatului, Barack Obama, preşedintele care în primele săptămâni de mandat îi numea pe aceiaşi bancheri „bogătaşi“, a primit 400.000 de dolari. A fost doar începutul. Pe 9 mai, fostul preşedinte a sosit la Milano pentru a ţine un discurs la Summitul Mondial al Inovaţiei în Alimentaţie. Circa 3.500 de participanţi au plătit 850 de euro pentru un bilet, pentru a-l auzi pe fostul preşedinte vorbind timp de 90 de minute despre „reînnoire şi progres global“. În felul acesta s-au adunat în conturile Fundaţiei Obama circa 3 milioane de euro, scrie The Times.

Potrivit presei italiene, au fost mobilizaţi 300 de polițiști pentru asigurarea securităţii lui Barack Obama, iar suita sa a ocupat două etaje dintr-un hotel de cinci stele. Conferinţa din Italia vine după o vacanţă în care Obama a fost invitatul miliardarului Richard Branson, în Insulele Virgine. După Milano, Obama are programate întâlniri cu fostul premier italian Matteo Renzi, care are mari şanse să revină în fruntea executivului, iar apoi o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, la Berlin, pe 25 mai, imediat după încheierea Summit-ului NATO de la Bruxelles. Între timp, Obama va fi invitatul fostului său ambasador în Italia, care deţine o proprietatea luxoasă în Toscana.

Mită în avans pentru preşedinte?

Președintele SUA primește un salariu de 400.000 de dolari, la care se adaugă beneficii în valoare de circa 200.000 de dolari. Pensia prezidențială este de 200.000 de dolari. Congresul l-a obligat pe George Washington, primul preşedinte al SUA, să accepte un salariu, ca o garanție că nu va putea fi mituit. Bloggerii americani interpretează notele de plată ale foştilor preşedinţi americani drept o „pre-mită“ pentru preşedintele în exerciţiu, oricare ar fi el. „Să presupunem că o companie care l-a plătit pe fostul preşedinte solicită o întâlnire cu preşedintele în exerciţiu. Credeţi că această companie va obţine întâlnirea? Şi credeţi că actualul preşedinte le va oferi tot ceea ce ei vor cere?“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.