O decizie în premieră în istoria Băncii Centrale Europene

Bursele europene au crescut semnificativ, după ce BCE a anunţat noi stimulente pentru creşterea economică, scrie Bursa.ro.

Pentru prima dată în istoria sa, BCE a redus dobânda de bază la nivelul zero şi totodată a majorat, peste aşteptări, achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro, precizează sursa citată. Tot în şedinţa de politică monetară de astăzi, BCE a decis să reducă şi dobânda la depozite, cu 10 puncte de bază până la minus 0,40%, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, cu cinci puncte de bază până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, BCE vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.

Deciziile de politică monetară ale BCE, care a adoptat al doilea pachet de stimulente în ultimele trei luni, a pus sub presiune moneda euro, ceea ce a ajutat acţiunile europene, în condiţiile în care un euro mai slab face exporturile companiilor europene mai ieftine peste hotare. „Un euro slab este un factor pozitiv pentru acţiuni” a declarat Richard Perry, analist la Hantec Markets.

Acţiunile europene au înregistrat joi o creştere semnificativă, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat noi stimulente pentru a creşte economia şi inflaţia în regiune, informează Reuters.

Bursa de la Frankfurt a crescut cu 2,3%, cea de la Paris a urcat cu 3% iar principalul indice al Bursei de la Milano a înregistrat un avans de 3,62% în condiţiile în care acţiunile primelor două bănci italiene au înregistrat creşteri spectaculoase, 10,56% pentru titlurile Unicredit şi un avans de 7,15% pentru acţiunile Intesa Sanpaolo. Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a crescut cu 2,5% până la cel mai ridicat nivel din acest an iar indicele blue-chip Euro STOXX 50 a crescut cu 3,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.