O „glumă” a strănepotului lui Tolstoi îi trezeşte pe bulgari la realitate

Strănepotul marelui Lev Tolstoi este gazda unei emisiuni de televiziune şi a candidat la alegerile parlamentare din Rusia pe lista partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin. A fost ales pe baza unui program care prevede că Rusia va cumpăra Bulgaria. Piotr Tolstoi spune că este o “glumă”, însă una care la Sofia nu face pe nimeni să râdă.

Chiar dacă declaraţiile sale pot fi puse pe seama euforiei victoriei, cuvintele strănepotului lui Tolstoi sunt pe cale să provoace o pshihodramă diplomatică între Moscova şi Sofia, scrie Courrier International.

Este vorba despre o frază care i-a scăpat într-un interviu pentru televiziunmea publică bulgară BNT. Când a fost întrebat despre Uniunea Europeană, viitorul deputat rus a explicat că va fi necesară o reformă profundă a UE, care va implica şi sistemul de guvernanţă, precum şi renunţarea la ţările care aparţin sferei de influenţă a Rusiei. Întrebat care va fi soarta Bulgariei în acest caz, Piotr Tolstoi a spus: “O vom cumpăra în totalitate. Deja suntem proprietarii unei jumătăţi din coasta Bulgariei”.

La Sofia, premierul Boyko Borisov a spus nu a parut amuzat. “Nu voi comenta asemenea inepţii. Se fac 1.300 de ani de când există ţara noastră şi nimeni nu a reuşit să o cumpere”, a spus Borisov, citat de cotidianul Dnevnik.

La şedinţa săptămânală de guvern, ministrul bulgar al Sănătăţii, Petar Moskov, a spus că deputatul rus Tolstoi este “nebun” şi a cerut şi o reacţie din partea diplomaţiei bulgare. Ministrul de Externe Daniel Mitov, aflat la New York la Summit-ul ONU dedicat imigraţiei, a spus că declaraţia lui Tolstoi este “arogantă, categoric falsă şi nu contribuie cu nimic la dezvoltarea relaţiilor noastre cu Rusia”. “Aş aprecia dacă instituţiile ruse vor găsi o modalitate de a se distanţa de ele”, a continuat ministrul.

“Aroganţă imperială, literatură proasta şi vorbe de beţie”, astfel a catalogat majoritatea presei de la Sofia declaraţiile lui Piotr Tolstoi. “Să ne punem înainte de toate întrebarea de ce am reacţionat cu atât de multă sensibilitate la această declaraţie. Este oare acesta semnul că ne lipseşte încrederea în noi înşine?”, se întreabă politoloaga şi fosta diplomată Vessela Cerneva.

Radan Kanev, liderul partidului pro-european DSB (care face parte din actuala coaliţie de la putere), vede în întreg scandalul un semnal că nu există stat de drept în Bulgaria, ceea ce permite Kremlinului să se folosească de expansiunea afacerilor imobiliare ruse ca de o “armă colonială”. Potrivit presei bulgare, circa jumătate de milion de ruşi au cumpărat în ultimii ani locuinţe pe coasta bulgară a Mării Negre. Prezenţa acestor ruşi aflaţi în vacanţă e bună pentru comercianţii locali, însă este şi o tema de dezbatere, mulţi bulgari considerând că au de-a face cu “a cincea coloană a Kremlinului” în ţara lor, considerată nu demult drept cel mai fidel aliat al URSS.

Când serviciul în limba bulgară al publicaţiei oficiale Russia Beyond the Headlines i-a cerut proaspătului deputat Tolstoi o reacţie, acesta a spus că a fost vorba despre “o simplă glumă scoasă din context”. Piotr Tolstoi nu şi-a cerut scuze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.