O hotărâre de guvern măreşte preţul gazului livrat populaţiei peste media pieţei

La 1 iulie urmează să intre în vigoare prevederile unei Hotărâri de Guvern prin care preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte cu 10% astfel încât pe piaţă se va crea un fenomen neimaiîntâlnit: consumatorii casnici vor plăti mai mult decât orice consumator non-casnic, fie că achiziţionează gazul din import şi/sau din producţie internă. Această anomalie se petrece în condiţiile în care în ultimele luni preţul gazului la nivel mondial a scăzut foarte mult, iar pe plan intern există încă în vigoare calendarul de liberalizare a gazelor naturale, prevăzut în HG amintită. În consecinţă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a HG, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul unei conferinţe organizate de revista Legal Magazin. Această operaţiune vizează eliminarea preţurilor reglementate de către autorităţi pentru populaţie şi micii consumatori, care vor trebui să cumpere gazele naturale la preţ negociat. „Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situaţie. Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a spus oficialul ANRE.

Conform calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă acest lucru ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh. „Ministerul Energiei solicită o analiză şi un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor preţuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă preţurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil şi, în cazul în care s-ar întoarce preţurile în sensul creşterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceştia. Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne un nivel mic, iar, în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci în anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a preţului”, a mai spus Havrileţ.

Potrivit unor surse din sector, Executivul se opune însă liberalizării pieţei gazelor de la 1 iulie întrucât acest lucru ar însemna inclusiv renunţarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neîncasarea unor venituri la bugetul de stat. Legislaţia instituie supraimpozitarea de 60% pe venitul suplimentar din liberalizare, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preţ de 72 de lei pe MWh chiar dacă ei vând la un preţ mai mic. „Preţurile pe piaţă sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi la 63 de lei. Petrom îşi permite să vândă la preţurile de piaţă, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în faţa Curţii de Conturi de ce a vândut sub preţul de referinţă. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-şi vândă gazele şi a fost nevoită să scadă producţia de gaze chiar şi la jumătate faţă de nivelul normal, cu consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor companiei”, au susţinut sursele citate de Agerpres.

În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a afirmat, miercuri, în cadrul Summit-ului Energy Business, că preţul gazelor nu poate creşte de la 60 la 66 de lei pe MWh începând cu 1 iulie, pentru că există un trend de scădere a preţului gazelor naturale la producător, iar preţul de 60 de lei pe MWh trebuie menţinut pentru a respecta acest trend. „Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preţ administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viaţa ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situaţia este paradoxală: preţul pieţei este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce şi-a asumat Guvernul, se aşteaptă ca preţurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei şi aşa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?“, s-a întrebat deputatul.

Conform lui Iancu, preţul reglementat al gazelor naturale este mai mare decât cel de la nivelul pieţei, ceea ce duce la o situaţie echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, este de părere oficialul. „Înseamnă că dăm subvenţii, facem ajutor de stat către producători, pentru că piaţa zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferenţa este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preţ administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită“, a menţionat Iancu.

În a doua jumătate a acestui an, preţul gazelor venit din import, în special din Rusia, va fi mai scăzut decât cel din producţia internă ca urmare a diminuării preţurilor la nivel mondial, aflate în strânsă legătură cu evoluţia cotaţiilor ţiţeiului. ”Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. Potrivit acestuia, scăderea preţurilor gazelor pe pieţele internaţionale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. În trecut, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când preţurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi.

În toamna anului trecut, preşedintele ANRE estima o scădere a preţului de producţie a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

Gazul din import intră în România prin trei conducte: una cu o capacitate de transport mai mare, la Işalniţa, şi două mai mici, la Medieşul Aurit şi Szeged-Arad. Primele două vin din Rusia, via Ucraina, şi gazul provine de la Gazprom, iar cea de-a treia din Ungaria. Gazul natural venit prin Szeged-Arad vine probabil tot din surse ruseşti însă vânzătorii nu sunt intermediari ai gigantului petrolier rusesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.