O idee bună: republica parlamentară

După luni de zile în care liderii PNL s-au complăcut doar să facă opoziţie la televizor, de sâmbătă, ei au aruncat pe scena politică o provocare: schimbarea regimului politic din România, prin introducerea sistemului republicii parlamentare. Este o temă foarte importantă, căreia toţi cei care clamează reforma instituţiilor statului trebuie să-i acorde o atenţie specială.

Republica parlamentară nu este un concept nou pentru politicienii români. A fost vehiculat – timid – acum doi ani în PNL, a fost analizat de comisia constituţională care a funcţionat la Palatul Cotroceni şi au existat şi o serie de voci disparate în PSD care au afirmat că sistemul republicii parlamentare ar fi benefic pentru ţara noastră. Acum sistemul republicii parlamentare apare în documentele oficiale ale unui partid politic, concret, este vorba de proiectul de revizuirea a Constituţiei pe care liberalii îl vor pune pe masa Comisiei parlamentare constituante, va avea o finalitate: va intra în dezbatere în Parlament. Dacă va fi agreat şi de celelalte forţe politice, îmi este greu acum să mă pronunţ. Important este faptul că „mănuşa a fost aruncată”.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu „zona” politicului, să explicăm ce înseamnă practic republica parlamentară: preşedintele ţării nu este ales prin vot popular, ci de către parlamentari; preşedintele are în special atribuţii de reprezentare, primul-ministru fiind numărul unu în stat. Este varianta pe care o întâlnim într-o serie de state, Germania fiind exemplul cel mai cunoscut.

Se impune cu precădere o întrebare: este necesară pentru România republica parlamentară? Răspunsul (meu) este un „da” categoric. Voi prezenta doar două argumente, deşi ele sunt mai multe. Dacă România trece la un astfel de regim politic, se evită în primul rând paralelismul în ceea ce priveşte o serie de atribuţii ale premierului şi preşedintelui. Şi consecinţa firească a eliminării acestore paralelisme: nu vom mai avea certuri „între palate”. Istoria recentă este plină de astfel de evenimente: Iliescu – Roman, Constantinescu – Ciorbea, Constantinescu – Radu Vasile, Iliescu – Năstase, Băsescu – Tăriceanu. Nu cred că mai este nevoie să insist în a reaminti cât de nocive şi neproductive au fost scandalurile dintre preşedinte şi premier.

În al doilea rând, prin despărţirea apelor între cele două palate şi alegerea preşedintelui de către senatori şi deputaţi se elimină o serie de anomalii constatate la ultimele alegeri prezidenţiale, cum ar fi (dau un singur exemplu) aceea a preşedintelui care în interiorul ţării are mai puţini votanţi decât învinsul său. Trecerea la republica parlamentară este benefică şi din punct de vedere financiar: nu se mai organizează alegerile prezidenţiale, şi astfel se economisesc sume importante de bani.

În ultimă instanţă, trecerea la republica parlamentară reprezintă o formă concretă prin care se reformează două instituţii ale statului, şi, prin ricoşeu, şi altele. Până acum, actualii guvernanţi fac reformă, dar numai verbal, la televizor. Nimic concret din partea lui Emil Boc & Co. Şi nici din partea mentorului Traian Băsescu.

Am spus mai sus că liberalii au aruncat mănuşa. Urmează să vedem cine o ridică primul.

P.S. Suporterii lui Traian Băsescu nu trebuie să se agite. Dacă propunerea privind instituirea republicii parlamentare va fi adoptată, ea nu îl va afecta pe chiriaşul de la Palatul Cotroceni. Noul sistem va intra în vigoare după ce îşi va termina el mandatul.

Republica parlamentară cu prim-ministru cu puteri depline este primul principiu pe care PNL vrea să îl impună pentru viitoarea Constituţie. În situaţia în care această formulă va întruni numărul de voturi necesare în Comisia Constituantă şi în plenurile celor două Camere, atunci vom asista la schimbări majore la vârful scenei politice româneşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.