O industrie cândva înfloritoare a mai încasat o lovitură: insolvența Armax Gaz

Compania Armax Gaz din Mediaș, unde omul de afaceri Mircea Vescan este principal acționar, a intrat în insolvență după ce Tribunalul Sibiu a admis în data de 3 iulie cererea de reorganizare a societății. Firma, cu o istorie de 100 de ani pe piața de aparatură și echipamente destinate industriei gazeifere și petroliere, nu a reușit să își reducă datoriile, care au ajuns la 109 milioane de lei, în timp ce pierderile au atins nivelul de 13 milioane de lei. Este a patra mare societate care activează pe piața serviciilor petroliere care a urmat această cale, după ce Dafora Mediaș și Condmag, aflate în sfera de influență a lui Gheorghe Călburean, precum și Propecțiuni, deținută de Ovidiu Tender, au întrat de asemenea în procedură de reorganizare. Toate acestea sunt “victimele” restrângerii drastice a investițiilor din domeniul explorărilor și exploatărilor de hidrocarburi, iar în ultimii ani acestea au strâns datorii și pierderi uriașe. Prospecțiuni de exemplu a raportat în 2015 pierderi de 30 de miloane de lei, după un minus de două ori mai mare în anul anterior, și datorii de 97 milioane de lei către bănci, bugete și salariați. De asemenea, Dafora a publicat pe 15 februarie rezultatele financiare preliminare pentru anul fiscal 2016. Potrivit anunțului făcut pe BVB, societate a închis anul 2016 cu o pierdere de 99.028.137 lei la veniturile din exploatare și rezultat global din exploatare inainte de amortizare pe pierdere cu 93.027.770 lei. Datoriile companiei au crescut totuși cu aproape 100 de milioane de lei față de 2015. Dafora se află în insolvență, fiind administrată judiciar de CITR Filiala Cluj SPRL, iar Gheorghe Călburean este administrator special. Constructorul de conducte de gaze şi apă Condmag Braşov a intrat de asemenea în insolvență în 2015. Compania avea la 31 martie 2015 datorii totale de peste 100 milioane de lei, dintre care obligaţiile cu scadenţă mai mică de un an se ridicau la 74,8 milioane de lei. Veniturile Condmag au scăzut în primul trimestru 2015 la 7,6 milioane de lei, de la 52,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă pierderile s-au înjumătăţit, la 3,4 milioane de lei. Înainte de intrarea în insolvență, Dafora şi Condmag, i-au adus lui Călburean numai necazuri pentru că valoarea acţiunilor la bursă a scăzut cu 40%. Cele două companii mai valorau la un moment dat puțon peste 30 milioane de lei, după mai mulţi ani de picaj din cauza rezultatelor financiare slabe şi datoriilor. În 2010, acţiunile Condmag şi Dafora erau la maximele postcriză, valorând împreună 300 milioane de lei. Administratorul judiciar al Condmag este Rominsolv iar la Prospecțiuni Euro Insol.

Administrator judiciar provizoriu al Armax Gaz a fost numit CITR filiala Sibiu. Chiar dacă a fost înfiinţată în 1991 ca societate pe acţiuni, Armax Gaz Mediaş are un istoric care se confundă cu cel al gazului românesc. Începând cu anul 1917, gazul este folosit pentru iluminat public, iar Turda este primul oraş european care dispune de această facilitate. În acest context, s-au înfiinţat la Mediaş ateliere pentru deservirea sondelor de gaz, care mai târziu au reprezentat bazele companiei care azi poartă numele Armax Gaz, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Mircea Vescan este considerat, alături de Gheorghe Călburean, şi Ioan Pârău de la Totalgaz Industrie Iaşi, ca fiind unul dintre stăpânii gazului din România pentru că prin firmele sale, din zona conexă a industriei, a câştigat multe licităţii organizate de companiile care activează pe piața de petrolieră și de gaze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4528 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.