O judecătorie a înghețat cursul valutar în cadrul contestației la executare

Judecătoria Sectorului 5 a dispus în premieră într-un dosar ce avea că obiect „Contestaţie la executare” îngheţarea cursului valutar, anularea tuturor actelor execuţionale ce depăşesc calculul ratelor peste valoarea de 2,3 lei/franc elvețian, a anunțat avocatul Adrian Cuculis. În plus, debitorul executat silit va avea de primit toţi bani încasaţi de către bancă şi recuperator, peste cursul valutar de 2.3 lei/franc, la care se va adauga şi dobânda legală. „Decizia dată de către Judecătoria Sectorului 5 vine după mai multe încercări unde am solicitat îngheţarea cursului în cadrul contestaţiilor la executare, unde instanţele acordau comisonele, însă nu şi îngheţarea cursului. Îi sfătuiesc pe toţi cei care au contestaţii la executare, să folosească sentinţa dată în dosarul 3718/302/2016 pe tot teritoriul ţării”, a spus avocatul. Parte în dosar au fost banca OTP Bank și executorul OTP Faktoring ZRT. .

„Pe îngheţarea cursului valutar în cadrul executării silite mizează zeci de mii de debitori în franci elveţieni, fiindcă asta ar presupune să scape DEFINITIV de orice datorie şi executare silită! Soluţia dată de către Judecătoria Sectorului 5 este o veritabilă piatră de temelie în toate contestaţiile la executare pornite de către debitorii în franci elveţieni şi nu doar. Prin constatarea caracterului abuziv al clauzei de risc valutar în cadrul contestaţiei la executare, practic, toate sumele pe care vi le pretinde executorul, pe de-o parte că se înjumătăţesc, iar cu privire la sumele de bani ce au fost plătite peste cursul valutar la care instanţa dispune îngheţarea, acestea se restituie, sau pur şi simplu se compensează, în aşa fel încât nu se mai plăteşte nimic către banca sau recuperator”, mai spune Cuculis.

Această sentință vine pe fondul declarării ca neconstituțională a legii conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Preşedintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului. „Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunţat Dorneanu. Conform preşedintelui CCR, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul motiv menţionat de Dorneanu ţine de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.