O jurnalistă de la BBC a anunţat ieri decesul reginei Elisabeta a II-a

Dacă gafa ar aparţine unui post comercial de radio de mâna a treia sau unei publicaţii londoneze obscure ce trăieşte din scandaluri, mai treacă-meargă, dar când e vorba de televiziunea BBC, cea dată exemplu de toţi, specialişti sau nu în mass-media, lucrurile se schimbă radical. Şi totuşi…

Miercuri, o ziaristă de la BBC a anunţat spitalizarea şi apoi decesul reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Lesne de înţeles că ştirea a provocat un val de panică în regat şi pe internet. După cum precizează site-ul www.non-stop-people.com, a fost o veste ce s-a răspândit cu o viteză nebună, cazul intrând în analele internetului. Ahmen Khawaja, ziaristă la BBC, care a devenit celebră brusc, a anunţat pe contul ei de Twitter spitalizarea şi apoi decesul suveranei britanice. „Regina Elisabeta a fost internată în spitalul Eduard al VII-lea din Londra”, a notat ea. Imediat, dată fiind originea sursei, agenţiile internaţionale de ştiri au anunţat sec că regina Elisabeta a II-a este internată în spital. Câteva minute mai târziu, un nou fleş al ziaristei, tot pe Twitter, a şocat Marea Britanie, făcând-o să tremure: „Regina Elisabeta a II-a a murit…”.

De la Palatul Buckingham a venit imediat dezminţirea veştii respective. În ce-o priveşte, Ahmen Khawaja a suprimat rapid ştirile referitoare la regină şi s-a scuzat. Era, totuşi, prea târziu, provocase gafa anului. BBC a trebuit să dea explicaţii despre această greşeală atât de grosolană. Canalul britanic de televiziune a declarat că, în cursul dimineţii, redacţia a făcut un test intern prin care se evaluau reacţiile ziariştilor săi în cazul decesului reginei, azi în vârstă de 89 de ani. În acest cadru acele postări pe Twitter au ajuns acolo din greşeală.

De notat că, în marile redacţii, se fac regulat teste de acest gen în legătură cu personalităţi ale lumii ori legate, de pildă, de declanşarea unui conflict în Orientul Mijlociu sau în altă parte a mapamondului, cât şi de mari catastrofe naturale- inundaţii, cutremure etc.

Reacţia reginei la această întâmplare cu iz morbid nu a fost comunicată. Dar nu este deloc exclus ca ea să fi evocat-o în particular în cursul serii de miercuri, la recepţia oferită la Palatul Buckingham în onoarea lorzilor care participă la buna funcţionare a regatului… dar nu şi la buna transmitere a informaţiilor prin Internet, cum notează site-ul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.