O lovitură grea pentru MRU şi pentru liberalii „băsişti”

Înregistrarea la OSIM de către vicele PNL, Sorin Frunzăverde, a unei mărci „Partidul Naţional Popular Liberal” a fost explicată chiar de către autor. Gestul lui Frunzăverde a încurcat numeroase socoteli şi planurile secrete ale lui MRU.

O măsură preventivă împotriva noilor „stolojani”

A contrariat pe foarte multă lume înregistrarea la OSIM, de către vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a unei mărci pe numele „Partidul Naţional Popular Liberal”. Imediat, adversarii liberalilor (plecând şi de la o declaraţie de curtoazie – dar greşit tradusă în media portocalie – făcută în Spania de Crin Antonescu) au lansat pe piaţă teza trecerii PNL în tabăra PPE într-un viitor apropiat. Evident, în faţă a ieşit intoxicatorul şi manipulatorul numărul unu din zona portocalie, Sebastian Lăzăroiu, care deja a „decretat” o colaborare PSD cu PDL şi o viitoare intrare a PNL în PPE.

Lucrurile nu stau deloc aşa şi au fost clarificate chiar de autor. Sorin Frunzăverde a precizat ziariştilor că a solicitat la OSIM înregistrarea mărcii respective pentru a proteja PNL de o eventuală constituire a unui partid cu o denumire similară de către adversarii politici.

Precedentul PLD

„Mai există exmple în acest sens”, a afirmat Frunzăverde în finalul explicaţiilor oferite. Evident, ştim la ce s-a referit Frunzăverde. Istoria recentă ne aduce aminte de formarea PLD (Partidul Democrat Liberal) de către gurparea dizidento-infiltrată în PNL condusă la vremea respectivă de trio-ul Stolojan-Stoica-Flutur. Remintim, în toamna anului 2006, gruparea respectivă, sub masca unei „platforme liberale”, a rupt din PNL 18 deputaţi şi 10 senatori, care, ulterior, au format PLD, grupare care din start a anunţat colaborarea cu PD şi susţinerea pentru Traian Băsescu. În toamna lui 2007, PLD a fuzionat cu PD, formând actualul PDL.

Lovitură pentru liberalii băsişti şi pentru MRU

Gestul făcut de Sorin Frunzăverde încurcă foarte multe socoteli. Conform surselor noastre, imediat după alegerile din 9 decembrie, Mihai Răzvan Ungureanu urma să schimbe numele partiduleţului pe care l-a cumpărat, Forţa Civică, în Partidul Naţional Popular Liberal (oricum, şi cu MRU la cârmă, gruparea Forţa Civică nu a înregistrat vreo creştere, nedepăşind bazinul de 21-25.000 de votanţi la nivelul întregii ţări). Prin proiectul PNPL, MRU şi acoliţii săi nu doar căpătau un „pedigree”, ci puteau colecta fără proleme nemulţumiţii din PNL. Ne referim la cei care răspund cântecelor de sirenă ale lui Traian Băsescu, la oportuniştii de profesie şi de la „infiltraţii” rămaşi în PNL. MRU nu este interesat în special de nume grele din PNL (oricum, în linia întâi sunt foarte, foarte puţini, care ar trece de parte lui), ci în special de activişti din teritoriu. Aici ar putea găsi „marfă”, mai ales în rândul celor care nu vor obţine funcţii în instituţiile centrale şi locale după formarea viitorului guvern USL. MRU are nevoie în special de infrastructură în teritoriu, primul obiectiv politic fiind alegerile europarlamentare din 2014. Apariţia pe buletinele de vot a unui PNPL ar putea genera confuzie în rândul electoratului mai puţin instruit, mai ales că la europarlamenare PNL şi PSD nu au dreptul să meargă sub formula USL.

Pierderea posibilităţii utilizării numelui de PNPL de către MRU şi acoliţii săi îl pune pe fostul premier într-o postură ingrată şi îi dă, în mare măsură, peste cap tot planul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.