O lovitură pentru maşina de propagandă a premierului Ponta

În presa română s-a prezentat poza (preluată de pe facebook) în care apare familia Ponta alături de familia Obama şi subiectul a fost tratat ca un eveniment. În realitate a fost o poză de protocol de la primirea invitaţilor la o recepţie oficială şi nimic mai mult. Toţi invitaţii au făcut poze similare.

Ce a apărut în presa din România

Premierul Victor Ponta apostat pe pagina sa de facebook o poză de protocol făcută înaintea unui dineu oficial oferit de preşedintele SUA celor 120 de şefi de state şi guvern participanţi la Adunarea Generală ONU. Presa română a preluat poza şi a făcut o ştire care de fapt nu este ştire. Titlurile însă au sugerat o întâlnire între premierul român şi şeful Executivului american. „Victor Ponta s-a fotografiat cu Obama”, a fost titlul cel mai frecvent văzut, dar nu au lipsit şi „Ponta s-a întâlnit cu preşedintel Obama”, „Victor Ponta, alături de Barack şi Michelle Obama, la un dineu oficial”, „Poza asta va face istorie, Victor Ponta alături de cel mai important om din lume” ş.a. Foarte, foarte puţine medii de informare, mai degrabă unele site-uri personale au arătat realitatea: nu a fost nicio întâlnire între Ponta şi Obama; toţi invitaţii la dineu au fost întâmpinaţi de gazde – soţii Obama – şi toţi au făcut câte o poză similară.

Cum a fost tratat subiectul prin alte părţi

Președintele Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa și Prima Doamnă, Shiranthi Wickremasinghe Rajapaksa cu Barakq şi Michelle Obama

News LK (site-ul oficial guvernamental din Sri Lanka) a publicat poza şi a dat următoarea ştire: Președintele Mahinda Rajapaksa și Prima Doamna Shiranthi Wickremasinghe Rajapaksa a participat la o recepție oferită de președintele american Barack Obama și Prima Doamna Michelle Obama, marți seara la New York City. Recepția este un eveniment anual organizat în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a vizita șefilor de stat și de guvern.

Președintele Rajapaksa a ajuns în New York, pe luni (22 septembrie), seara pentru a participa la mai multe evenimente care au loc în această săptămână, inclusiv Summit-ul ONU privind schimbările climatice 2014, la reuniunea anuala a Clinton Global Initiative și Sesiunea 69 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite”.

Colombo Gazette oficios din Sri Lanka a prezentat astfel evenimentul: „Președintele Mahinda Rajapaksa și Prima Doamna Shiranthi Wickremasinghe Rajapaksa a participat la o recepție oferită de președintele american Barack Obama și Prima Doamna Michelle Obama cu ocazia vizitei șefilor de stat și de guvern la New York City.

O fotografie oficială a fost făcută la recepție cu președintele Mahinda Rajapaksa și Prima Doamna Shiranthi Rajapaksa și președintele american și soția sa. Președintele Rajapaksa este în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU (AGONU), și o întâlnire Commonwealth”.

După cum se poate vedea, o ştire seacă, fără înflorituri, şi cu precizarea clară a contextului. O diferenţă mare între ce s-a dat în Sri Lanka şi ce s-a dat la noi. În plus, oficioasele din Sri Lanka nu au uitat să menţioneze că poza a fost făcută de către Lawrence Jackson, fotograf oficial al Casei Albe. Ceea ce pe pagina de facebook a premierului Ponta nu există.

Arată ca doi provinciali”

Site-ul „Ştiri de Cluj” prezintă o analiză făcută afotografiei în care apare premierul Victor Ponta de Cristina Bazavan (fost redactor şef la Tabu).

„Să analizăm puțin această fotografie cu care premierul se va lăuda mult în campanie. Mai întâi Domnul. Costumul e mare – și la umeri și la mâneci (la statutul și nivelul domniei sale, putea să-și facă niște costume sur mesure). Croiala sacoului e prost aleasă – când știi că protocolul spune că trebuie să stai închis la sacou, îți alegi un sacou cu o răscroială mai amplă ca să cadă bine tot timpul. Spre comparație, uitați-vă la mâneca și răscroiala sacoului lui Obama. La Doamne e la fel de trist. Doamna noastră a învățat că faza cu mâinile în față e o postură oficială; diferența e însă în ce faci cu mâinile (degetele) – dacă pari stingheră ca o școlăriță care a fost scoasă la tablă, sau hotărâtă. Diferența se mai face și din postură, din cum stau umerii și picioarele. Uitați-vă la postura doamnei Obama. Mai are ceva greșit doamna Ponta, elasticul de păr de pe mână. Domnul Ponta stă cu umărul dinspre doamna Obama mai ridicat, ca apărare. Trupul lui denotă disconfort. Doamna Ponta e înclinată cu capul spre dreapta, spre soț, o poziție de ascultare, dar și de a căuta alint și confort. Avem deci doi provinciali care, la o nuntă, s-au pozat și ei cu nuntașii mai celebri și mai importanți”.

La această analiză mai adăugăm şi rigiditatea excesivă a lui Victor Ponta, în contrast cu poziţia relaxată a premierului italian Matteo Renzi, sau a altor invitaţi, aşa cum reiese din alte poze făcute înaintea recepţiei.

Barack Obama şi Michelle Obama cu Matteo Renzi şi Agnese Landini

Barack Obama şi Michelle Obama cu Uhuru şi Margaret Kenyatta

Barack Obama şi Michelle Obama cu Gaston A. Browne, Premier Antigua şi Barbuda

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.