O lună fără soare (foto/video)

Domnişoara cu cizme de cauciuc îşi strânge paltonul roşu pe lângă corp, îşi aranjează gluga, mai priveşte o dată în sus, dincolo acoperişului de la staţia de metrou 1 Mai, apoi îşi ia inima în dinţi şi iese cu grabă. Cad fulgi mari şi deşi de zăpadă apoasă, care se topesc în bălţi. Ici-colo, fulgii rămân pe parbrizele maşinilor, se aşează unul peste altul. Dar cine să-i bage în seamă, în afară de şoferii nervoşi şi ştergătoarele de parbriz care se mişcă plictisit?

Oamenii trec unul pe lângă altul fără să se privească, atenţi la bălţi şi la griji. Umbrele de toate culorile, glugi. Trotuarul e prea larg pentru prea puţinii pietoni, care merg cu grabă de la o treabă la alta.

Singurul care pare să se bucure e un băieţel îmbrăcat corect într-un costum de schi albastru. Priveşte cu mirare fulgii mari, pe care încearcă să-i prindă cu mâinile descoperite de puţină vreme. Pentru el, lumea e ceva frumos şi interesant, foarte mare. O aventură. Una care, în această dimineaţă, înseamnă o călătorie palpitantă cu căruciorul, un cărucior roşu, rămas poate de la o soră mai mare sau primit de la prieteni de-ai părinţilor.

Bunica sau bona care împinge căruciorul n-ar fi vrut să facă această călătorie minunată, se vede pe chipul ei mai degrabă nervos că are de înfruntat o vreme câinească. Ocoleşte cu multă dibăcie o băltoacă ce se lăţise pe aproape toată suprafaţa trotuarului, apoi dispare undeva după colţul unui bloc.

Pe zona verde din faţa blocului, îngrădită cu plasă de sârmă, e o gură de canalizare din care iese abur albicios. Aburul urcă nervos pe lângă trunchiul unui copac şi se pierde printre crengile dezgolite. Un pic mai sus, cerul, tot ca un abur. Unul întunecat. Dincolo ar trebui să fie soarele. Dar bucureştenii nu au mai văzut o rază de soare de 30 de zile. O lună fără soare.

Ultimele raze de soare s-au văzut în Bucureşti în data de 10 noiembrie, după ce, anterior, începutul lunii noiembrie fusese de asemenea mohorât. Astfel, Capitala României a intrat miercuri în cea de-a 30-a zi în care soarele nu s-a văzut din oraş.

Informaţia a fost furnizată de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. „Avem 28 de zile de când nu a apărut soarele la Bucureşti”, a declarat în urmă cu două zile oficialul ANM.

Cea mai lungă perioadă fără soare din ultimii 30 de ani

Este vorba, potrivit meteorologilor, de cea mai lungă perioadă fără soare înregistrată în Bucureşti în ultimii 30 de ani!

Cei mai mulţi bucureşteni cu care am sta de vorbă au răspuns că nu şi-au dat seama că au trecut atât de multe zile fără soare şi că au devenit atenţi asupra acestui fenomen numai după anunţul făcut de directorul ANM. Totuşi, fiecare are povestea lui şi pune pe seama acestui fenomen o serie de stări de oboseală, nervozitate, neîmpliniri.

De altfel, medicii vorbesc, în contextul lipsei îndelungate a luminii soarelui, despre depresii, agravarea afecţiunilor reumatice şi alte probleme ale persoanelor influnţate de condiţiile meteorologice (de exemplu, cardiacii), respectiv de lipsa vitaminei D (copiii în creştere, gravidele, mamele care alăptează, bătrânii, persoanele care depun un efort intelectual sporit, sportivii de performanţă).

În Bucureşti nu s-a mai înregistrat un astfel de fenomen de mai bine de 30 de ani, respectiv din anul 1983.

Soluţia găsită de autorităţile din Beijing

Ecran uriaş cu răsăritul soarelui în Piaţa Tiananmen. Sursa: printscreen dailymail.co.ukÎn Capitala Chinei a avut loc un fenomen ciudat la începutul acestui an, când locuitorii Beijingului nu au văzut soarele de mai multe zile. Cauza a fost însă alta: poularea.

Soluţia găsită de autorităţile chineze a fost una inedită: în data de 16 ianuarie 2014, au montat un ecran uriaş în Piaţa Tiananmen, pe care erau proiectate imagini cu răsăritul soarelui!

Soarele ar putea apărea miercuri după-amiază sau joi

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au însă o veste bună.

„Începând cu miercuri după-amiază-joi, sunt speranţe să apară şi soarele”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Ziua de miercuri a debutat însă cu o ninsoare deasă, cu fulgi mari, apoşi, care s-a transformat într-o ploaie măruntă. Aşa a debutat, în Bucureşti, cea de-a 30-a zi de fără soare.

Despre acelaşi subiect: Secvenţe din Bucureşti, oraşul fără soare

Video Timi Slicaru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.