O manipulare căzută în ridicol din cauza hibelor „dezvăluirilor”

Scenariul „filmului” întâlnirii Iohannis-Băsescu a căzut în derizoriu din cauza „concursului” de dezvăluiri de la A3 şi RoTV. Informaţii care se bat cap în cap. Grav este că a reînceput filajul la adresa Opoziţiei.

O manipulare de campanie

Bătălia electorală atinge cote maxime deşi încă nu s-a intrat în campania oficială pentru prezidenţiale. Luni, ACL şi-a anunţat oficial candidatul la Preşedinţie, în persoana liderului PNL, Klaus Iohannis. Imediat a venit şi „reacţia”. Luni seara, Antena 3 a aruncat pe piaţă o manipulare de zile mari (preluată şi de România TV) privind o vizită la începutul lunii august a lui Iohannis acasă la Traian Băsescu, la Vila 3 lac. S-a vrut prin această „dezvăluire” să se facă o demonstraţie a temei lansate încă din vara trecută de România TV şi preluată din ianuarie şi de Antena3, aceea a lipirii prezidenţiabilului PNL de Traian Băsescu. Aşa s-a procedat şi cu Antonescu, aşa se procedează acum şi cu Iohannis. (Acum, o întâlnire dintre un şef de partid cu Traian Băsescu nu trebuie văzută ca o crimă, dar când se inoculează telespectatorilor fel de fel de înţelegeri secrete, comploturi etc., o astfel de poveste nu cade bine – n.a.)

Iohannis a dezminţit categoric informaţia, precizând că a fost pe 10 iulie la Vila Dante (aflată în aceeaşi curte cu reşedinţa lui Traian Băsescu – n.a.) la o reuniune privată a Ambasadei SUA, iar ulterior purtătorul de cuvânt al ambasadei a confirmat evenimentul, fără să dea însă lista invitaţilor, pentru că uzanţele şi protocolul diplomatic nu permit acest lucru. Cu toate acestea, atât Antena3, cât şi România Tv au continuat şi continuă să rostogolească acest subiect. Numai că l-au „rostogolit” prost şi manipularea a ieşit clar la iveală.

S-au încurcat în „dezvăluiri”

Cine a urmărit şi urmăreşte subiectul se află în faţa unui „spectacol” de zile mari de erori şi neconcordanţe în ceea ce priveşte dezvăluirile. Antena 3 şi România TV nu s-au pus de acord cu dezvăluirile şi, în aparenţă, totul pare o carotare între cele două posturi tv. Vă prezentăm cele trei mari hibe care anulează practic întreaga manipulare.

Prima hibă: paternitate incertă

Antena3 şi-a asumat paternitatea dezvăluirii. Care are la bază un filaj profesionist. Sunt prezentate 3 fotografii. Una în care Iohannis se urcă într-o maşină, a doua cu respectiva maşină rulând pe „Primăverii” şi a treia, cu maşina aflată în faţa porţii de la curtea care găzduieşte Vila Dante şi Vila Lac3. Evident, moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, nu a prezentat sursa pozelor. Surpriză mare, pe site-ul postului România TV apare una dintre cele 3 poze în care se prezintă sursa: Foto: rtv.net. Şi aceasta în condiţiile în care pe site-ul rtv.net se menţionează negru pe alb: „Întâlnirea ar fi avut loc, potrivit Antena 3, cu o zi înainte deciziei în Dosarul ICA”. Deci, Antena 3 îşi asumă dezvăluirea, dar utilizează un filaj al României TV, care, la rândul ei, când prezintă informaţia, citează drept sursă Antena 3.

A doua hibă: nu „bate” ce a relatat Antena 3

Iată cum a prezentat „informaţia” moderatorul de la Antena3 Mihai Gâdea: „…întâlnire ce a avut loc înaintea condamnării în acest proces sinistru, în această execuţie publică a profesorului Voiculescu (…) O vedeţi, aceeaşi maşină este în zona Primăverii şi intră pe poarta vilei de protocol a lui Băsescu Traian. Nu s-a dus la Palatul Cotroceni. A zis poate ne vede cineva. Se duce la Băsescu acasă, Iohannis Klaus Werner. Băsescu imediat după întâlnirea cu Iohannis apare pe postul B1 TV, spunând aşa. Ia să vedem ce a zis. (se prezintă o preluare de la B1TV) Dan Andronic: Dumneavoastră între Klaus Iohannis şi Victor Ponta îl veţi vota pe Klaus Iohannis? Traian Băsescu: Da”.

Şi aici avem a doua mare hibă a manipulării. Reiese că data „vizitei” lui Iohannis ar fi 5 august, pentru că atunci s-a dus Traian Băsescu la B1TV. Şi acest lucru se vede şi din imaginile preluării prezentate de Antena 3. Emisiunea a început la ora 17.00. Rezultă din relatarea Antenei 3 că Iohannia ar fi fost ÎNAINTE la Traian Băsescu. Numai că, oricine poate constata, fotografia în care se prezintă maşina lui Iohannis în faţa intrării de la vilele de protocol este făcută pe înserat. Dacă Iohannis ar fi fost între orele 15.00 şi 16.00 la Băsescu acasă (mai devreme nu avea cum, pentru că la 14.15 a terminat o conferinţă de presă – n.a.) ar fi trebuit ca fotografia să fie mai luminoasă şi să se vadă că este soare.

A treia hibă: România TV vine cu o altă dată a întâlnirii

România TV a comis, marţi 12 august, o eroare de proporţii. După ce dimineaţa prezintă replica lui Iohannis în care acesta spune că a fost în zonă pe 10 iulie, se revine în jurul orei 18.00 cu următorul titlu: „Iohannis minte! Duane Butcher a părăsit România la jumătatea lunii iulie”. Cităm din text: „Duane Butcher, fostul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA de la București, a părăsit România la jumătatea lunii iulie. Având în vedere că fotografiile în care limuzina lui Iohannis este surprinsă intrând pe porţile de la Vila Lac 3 au fost realizate joi, 7 august, este imposibil ca preşedintele PNL să fi fost în zonă pentru a se întâlni cu Butcher, care a părăsit de mult teritoriul românesc”. Aici suntem în faţa unei adevărate comedii: Iniţial România TV prezintă subiectul ca fiind preluat de la Antena 3 (de unde rezultă că întâlnirea ar fi avut loc pe 5 august şi că Traian Băsescu s-a dus la B1 TV după întâlnire), după care prezintă şi dezminţirea lui Iohannis, care afirmă că a fost pe 10 iulie la evenimentul de la ambasadă. Ulterior, cei de la România TV uită ce au dat de post şi au publicat pe site, în special uită că Iohannis a precizat clar că s-a întâlnit cu Butcher pe 10 iulie şi vine şi spune că liderul PNL a minţit. Unde este minciuna? 10 iulie este înainte chiar de „jumătatea lunii iulie”. Mai mult, acum România TV vine cu o altă dată a vizitei, susţinând că pozele ar fi fost făcute pe 7 august. Şi aici sunt două hibe uriaşe: scenariul României TV nu mai bate deloc cu cel de la Antena 3, de unde susţin angajaţii lui Sebastian Ghiţă că au preluat subiectul. Revenim, la Antena 3, întâlnirea ar fi avut loc pe 5 august, iar acum la România TV întâlnirea a avut loc pe 7 august. Nu mai este „valabilă” nici vizita lui Traian Băsescu la B1 TV. Pentru că, pe 7 august, Traian Băsescu nu a ieşit de la Cotroceni, unde la ora 18.30 a susţinut o declaraţie de presă. Şi ar mai fi un amănunt şi ne miră că „profesioniştii” de la România TV nu l-au observat. Pe 7 august nu a plouat, a fost caniculă. Or, în poze se văd două trei mici „pete” de apă, pentru că în ziua în care a fost făcut filajul a plouat în cursul zilei. Şi dacă ar fi plouat pe 6 sau 7 august, din cauza caniculei petele de apă nu ar mai fi existat la orele serii. În plus, pe 7 august, nici după declaraţiile lui Traian Băsescu de la Cotroceni, Klaus Iohannis nu avea cum să ajungă în zona vilelor de protocol. Pentru un motiv foarte simplu: s-a aflat, preţ de 45 de minute, la o întâlnire informală cu ziariştii acreditaţi pe PNL. De unde a plecat când deja era întuneric.

Toate aceste hibe demonstrează că suntem în faţa unei manipulări, dar care se anulează prin neconcordanţa dintre cele două televiziuni privind „dezvăluirile”.

Dezinformări „colaterale”

Tot în emisiunea de luni seara de la Antena 3 am asistat şi la o altă dezinformare legată de „întâlnirea” dintre Iohannis şi Băsescu. Un alt ziarist al postului, Adrian Ursu, spune: „Iubire şi un pas mai departe de iubire (între Iohannis şi Băsescu – n.a.), căci după iubire vine şi interesul. Ei bine, astăzi domnul Iohannis i-a cerut nişte luni din viaţă în plus lui Ponta pentru domnul Băsescu. A atacat printr-o acţiune directă decizia prin care alegerile prezidenţiale erau trase mai devreme şi a spus domnul Iohannis, nu se poate, Băsescu Traian trebuie să stea cât mai mult la Palatul Cotroceni, chiar dacă eu candidez. Aţi mai văzut aşa ceva?”. Ei bine, probabil că telespectatorii nu au mai văzut „aşa ceva”. Tocmai din această cauză corectăm „informaţia” prezentată de Adrian Ursu. Mandatul preşedintelui României, indiferent cine este acesta, nu se poate prelungi. O spune Constituţia. Tot Constituţia prezintă situaţia excepţională în care POATE (deci nu este obligatoriu) mandatul unui preşedinte: „Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”. Deci Iohannis nu avea cum să ceară nimănui un supliment de câteva luni pentru Traian Băsescu. Pentru că nu avea cum. Iohannis şi PNL au contestat în justiţie OUG 45/2014, care prezintă elemente de neconstituţionalitate şi permite fraudarea alegerilor. Dar telespectatorii Antenei 3 au „aflat” că Iohannis vrea să-i prelungească mandatul lui Băsescu. Curat deontologic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.