O mie de tineri, în fiecare weekend, într-o clădire ce stă să cadă

Au trecut mai mult de nouă luni de la tragedia din “Colectiv”. De atunci, autorităţile se prefac că schimbă ceva, dar lucrurile se rezumă doar la declaraţii sforăitoare şi apariţii televizate.

În ultima vreme, vedem tot felul de declaraţii şi de discuţii interminabile privind riscul reprezentat de un seism major. Din păcate, lucrurile se opresc la acest nivel al discuţiilor, consolidările fiind inexistente.

Toţi invocă lipsa banilor, dar există şi situaţii în care proprietarii vor să consolideze cu resurse proprii şi li se refuză acest lucru de nouă ani.

Este cazul fostului Hotel Muntenia Internaţional, aflat deasupra Pasajului Victoriei, care este o “bombă cu ceas”, riscând să se prăbuşească în orice moment.

Situaţia este cunoscută de ani de zile, dar autorităţile refuză orice demers de consolidare chiar şi acum după ce am avut de-a face cu o tragedie: “Colectiv”!

Din aceste considerente am realizat un interviu cu Directorul General al companiei, proprietara hotelului, dl. Ovidiu Iancu.

– Domnule Ovidiu Iancu, s-a schimbat ceva de când am avut de-a face cu tragedia din “Colectiv”? S-a schimbat atitudinea autorităţilor?

Nu, absolut nimic, doar că am mai efectuat o expertiză, la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti, în acest an, expertiză, care a reconfirmat faptul că imobilul se poate prăbuşi în orice moment. Şi vorbim despre un imobil compus din subsol, parter şi cinci etaje, în subsolul şi parterul căruia continuă să funcţioneze, cluburi, restaurante şi spaţii comerciale.

Au trecut nouă luni de la tragedia din „Colectiv” în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri. În ciuda acestui fapt, autorităţile statului se mulţumesc doar să vorbească, fără să ia nicio măsură concretă. Mai mult decât atât, ne refuză începerea consolidării cu fonduri proprii, folosind tot felul de false argumente.

– Care este motivul refuzului autorităţilor de a vă permite consolidarea?

Interesele comerciale ale deţinătorilor de spaţii din subsol şi parter (un club compus din două incinte: fostul Coyote şi fostul Control, restauratul Colosseum şi o bijuterie aflată în gangul de intrare în Pasajul Victoriei), care pun câştigul mai presus de viaţa oamenilor.
În weekend, în aceste spaţii pot intra aproximativ 1.000 de oameni. Toţi aceştia stau cu o bombă deasupra capului, un caz similar Colectiv, care ar putea produce de 15 ori mai multe victime.

Categoric că protecţia de care se bucură aceştia din partea autorităţilor ridică foarte multe semne de întrebare.
Clădirea care se întinde până la mijlocul Pasajului Victoriei, având subsol şi cinci etaje, construită în anii ’20, care a fost expertizată de cel puţin cinci ori (1986, 1996, 2005, 2007, 2016), fiind încadrată în clasa de risc seismic de grad I de fiecare dată.

Toate aceste expertize au ajuns la concluzia: „RISC IMINENT DE PRĂBUŞIRE!”.
Inspectoratul de stat în construcţii a impus începerea urgentă a lucrărilor de consolidare, dar de atunci au trecut 8 ani, iar deţinătorii de spaţii din subsol şi parter refuză acest lucru.

În acelaşi timp, Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1 refuză să oprească activităţile comerciale, care se desfăşoară în subsol şi parter.

Există chiar şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă de oprire a activităţilor comerciale în imobil, însă Primăria Sectorului 1 preferă să plătească din banii contribuabilor 500 lei/zi, cu titlu de penalităţi, şi asta de mai bine de un an, decât să aducă la îndeplinire decizia instanţei.

– Dar care sunt argumentele lor în a-şi justifica refuzul?

Motivaţia este neştiută, mergând de la inconştienţă până la motive ascunse pe care eu nu le pot enunţa, dar care pot fi intuite de oricine. Argumentele lor sunt tertipuri, mergând de la confuzia de număr poştal, două din societăţile respective având alt număr poştal, dar aflându-se în acelaşi imobil cu noi, diferenţa fiind că ei au acces în spaţii din Pasaj, iar noi din str. Academiei, până la a ne impune să suportăm expertize fără rost ale întregului Pasaj, cu toate că structurile sunt independente, a noastră fiind separată de celelalte de un gang.

– Din câte ştim, imobilele aflate în clasa I de risc seismic trebuie marcate cu renumita bulină de avertizare. Dumneavoastră aţi făcut acest lucru?

Bineînţeles, dar acestea au fost vopsite peste noapte de persoane “necunoscute”, care au intrat prin efracţie. Am sesizat poliţia locală, primăria şi … nu s-a întâmplat nimic!

– Aveţi un mesaj pentru autorităţi?

Credem că este timpul ca autorităţile să oprească ipocrizia declaraţiilor, să mai apară pe te miri unde: TV, presă etc. … – făcând tot felul de aprecieri, analize şi lăudându-se cu acţiunile lor – în fapt nu fac nimic, iar atunci când nenorocirea se va întâmpla vor da din umeri, ca în cazul „Colectiv”!

Tragem un semnal de alarmă: ÎN CENTRUL CAPITALEI SE POATE PRODUCE UN DEZASTRU!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ada Raut 9 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.