O motocicletă bulversează Marea Buclă

Cea de-a 12-a etapă, Montpellier – Mont Ventoux, 178 km, a fost una nebună, nebună de tot. În primul rând, dată fiind viteza vântului pe Mont Ventoux, rafale de 90 km. pe oră, şi temperatura foarte scăzută între 3-5 grade, organizatorii au stabilit punctul de finiş la Chalet Reynard, cu 6,5 km. mai puţin. Adăugând şi că etapa a avut două căţărari, pe Cote de Gordes, categoria a 4+a, şi Col de Trois Termes, categoriaa 3-a, punem punct datelor thnice.

Ca şi în etapa precedentă, s-a pornit ca din puşcă şi un grup de 5 rutieri se instalează în fruntea cursei: D.Rosa, G. Gautier,T.J Slagter, G. Preridler şi V. Breen. Nu trec nici 10 minute şi alţi 14 ciclişti se adaugă grupului fruntaş. Printre ei, T. De Gendt, A Greipel, D. Navarro, dar şi trei francezi, S.Chavanel, B. Coquard şi C. Lemoine, aceştia urmând să lupte pînă la ultima picătură de energie pentru a câştiga etapa derulată chiar de 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei. Ultima victorie franceză consemnată în ziua de 14 iulie a avut loc în 2005, când s-a impus David Moncoutie., al 31-lea triumf de acxest fel în lunga istorie aMarii Bucle.
Revenim la etapă, evadaţii se distanţează la peste 5 minute de pluton. Se rulează în forţă, cu vânt lateral din spate. În prima oră s-au parcurs 47 de kilometri. Peste câteva minute se înregistrează cea mai mare diferenţă, de până acum, între pluton şi evadaţi: 17,5 minute! Dintre evadaţi au fost excluşi G. Preidler, D. Rosa, T. Slagter, P. Voss şi C. Guatier, care au dat 5,5 minute.

Trezit din reverie şi dulce facere de nimic, plutonul recuperează aproape 10 minute. Ceea ce părea ca sigur, că etapa va fi câştigată de unul dintre evadaţi, nu mai stă în picioare. Se înregistrează un nou abandon, Angelo Tudic. În faţă au mai rămas De Gendt, Navarro şi Pauwels. În pluton consemnăm primul atac dceclanşat de Quintana, dar este anihilat de compatriotul său, Henao, care aleargă pentru Sky şi pentru Froome. Prins de pluton, Quintana mai atacă o dată, dar fără sorţi de izbândă. În faţă, după lupte grele între doi belgieni, De Gendt şi Pauwels, plus Navarro, se trece linia de sosire în această ordine.

Şi vine şi momentul cel mai halucinant, nemaiîntâlnit până acum într-o etapă de Turul Franţei: mai sunt 1500 de metri până la finiş, spectatorii năvălesc până spre mijlocul şoselei ca să-şi încurajeze favoriţii, o motocicletă oficială pune o frână bruscă, evitând accidentarea unui spectator, Froome şi R. Porte se izbesc de motocicletă, bicicleta lui Frome se face praf, britanicul o ia la fugă, pe picioare, spre finiş, dar drumul e lung, şi, fără bicletă, degeaba trece linia albă (regulamentul spune că trebuie să fie cu o bicicletă, nu neapărat pe şa, ci chiar şi ţinută de ghidon). Froome ia o bicicletă de pe margine, de la un spectator, încalecă, dar parcă pedalează în gol. Ceilalţi trec pe lângă el ca vântul şi tricoul galben va avea alt stăpân. A fost, cum spuneam, o etapă nebună, nebună de tot.

Dar, senzaţie, comisarii etapei au dezbătut 45 de minute şi au hotărât că, fiind un eveniment special, se impune o rezolvare specială, aşa că i s-a acordat lui Froome timpul cu care primul ciclist din pluton, A. Yeats, a trecut linia albă a finişului. Şi Froome a rămas cu tricoul galben. Nebunie, numele tău este Turul Franţei 2016!

Clasamentul etapei

1. T. De Gendt 4h 31′ 51”

2. S. Pauwels la 02”

3. D. Navarro 14”

4. S. Clement 40”

5. S. Chavanel ac. timp

Calasmentul general

1. C. Froome 57h 11′ 33”

2. A. Yeats la 47”

3. B. Molema 56”

4. N. Quintana 01′ 01”

5.R. Bardet 01′ 15”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.