O muzică magică în nopţi fierbinţi de vară

Eleganţa muzicii clasice într-o seară de vară la Castel

Festivalul EUROPAfest, Summer Edition 2016, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediţiei de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică şi Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiţie, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleş, în Sala de concerte a reşedinţei regale.

Pe 16 iulie, la ora 18:00, jmEvents şi partenerii festivalului invită publicul să se bucure de o seară de muzică în compania unora dintre cei mai apreciaţi artişti internaţionali ai zilelor noastre.

Remus Azoiţei, produs de renume al şcolii româneşti de vioară, stabilit în Anglia după terminarea studiilor la Juilliard School – New York, face parte azi din elita muzicii londoneze. A concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw, Amsterdam, Salle Cortot, Paris, Konzerthaus, Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional din Madrid şi Konzerthaus din Viena.

A colaborat cu artişti renumiţi precum Lawrence Foster, David Geringas, Gerard Causse, Michael Sanderling, Adrian Brendel. The Strad l-a numit „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”.

Josephine Knight, cotată ca unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai Marii Britanii, este cunoscută pentru versatilitatea sa ca solistă şi muzician de cameră. Artista a realizat numeroase turnee în întreaga lume şi a concertat alături de orchestre importante din Europa. A fost invitată ca solistă la BBC Proms în Londra şi la toate festivalurile importante din lume inclusiv Aldeburgh, Bath, Beethoven, Cheltenham, Casa da Musica în Porto, Gstaad, Mecklenburg Vorpommern, Schleswig-Holstein, Wigmore Hall, Stavanger şi Savannah, colaborând cu mulţi muzicieni de mare importanţă, precum Daniel Hope, Maxim Vengerov, Lisa Batiashvili, Menahem Pressler, Melvyn Tan, dar şi Emerson Ouartet, Takacs Quartet.

Violoncelista Josephine Knight

Flautist Principal pentru 20 de ani al London Symphony Orchestra şi cinci ani al Philharmonia Orchestra, Paul Edmund-Davies are o solidă reputaţie internaţională. A evoluat ca solist sub bagheta unora dintre cei mai cunoscuţi dirijori, printre care Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich şi Pierre Boulez. În ultimii 15 ani Paul Edmund-Davies a susţinut numeroase turnee, recitaluri şi concerte în America, Europa, Canada, Australasia, Orientul Mijlociu şi Extremul Orient.

Ca membru al faimosului Chilingirian Quartet şi al London Mozart Trio, violonistul Charles Sewart s-a bucurat mereu de o agendă încărcată, susţinând turnee în peste patruzeci de ţări, la festivaluri de renume. Artistul se bucură de o vastă şi bogată carieră solistică, de la evoluţii internaţionale în unele dintre cele mai prestigioase săli până la conducerea, prezentarea şi dirijarea spectacolelor muzicale de gală ale familiei Strauss. Charles Sewart a avut onoarea de a concerta la numeroase evenimente ale Casei Regale britanice.

Dacă pentru audienţă concertul este o oază de relaxare şi răsfăţ auditiv, pentru artiştii sosiţi din 16 ţări este un prilej de a urmări cu interes şi de a învăţa din evoluţiile de excepţie ale protagoniştilor care, timp de 12 zile, le vor fi profesori în cadrul Summer Music Academy Sinaia. A 5-a ediţie se derulează în perioada 14 – 26 iulie 2016, oferind studii avansate şi performanţă intensivă la cele mai înalte standarde. Summer Music Academy Sinaia este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Următoarele concerte sunt programate pentru 21, 22, 23, 24 si 25 iulie şi au loc la Hotel Mara Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica – Casino Sinaia şi Biserica Catolică.

Primul concert din “Vara Magică”, la Ateneul Român

Violoncelistul Ştefan Cazacu

Stagiunea Vara Magică, ediţia a V-a anunţă un nou regal de concerte de clasă internaţională!

Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal deschide ediţia a cincea a Festivalului Vara Magică azi, de la ora 19, la Ateneul Român. Solistul serii va fi tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, care va interpreta Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Ceaikovski, iar programul va mai cuprinde Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 – Clasica de Prokofiev şi Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 – Italiana de Mendelssohn.

Aceste lucrări, cunoscute ca fiind dintre cele mai atractive şi captivante pagini ale literaturii romantice şi post-romantice, vor beneficia de versiuni pline de energie şi strălucire, făcând din programul serii o experienţă artistică de neuitat. Pe scenă se va afla elita tinerei generaţii de muzicieni români, care sub conducerea şi formarea muzicală a dirijorului Cristian Mandeal a fost răsplătită de ovaţiile publicului în marile săli de concert ale Europei.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului Vara Magică la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august. Concertele sunt organizate în fiecare săptămână şi prezintă pe afiş formaţii camerale, dar şi orchestre simfonice precum Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta şi Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediţie a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forţa PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Cristian Mandeal a studiat pian, compoziţie şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov şi la Academia de Muzică din Bucureşti. S-a perfecţionat ulterior la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. După un stagiu în calitate de corepetitor la Opera Română din Bucureşti, Cristian Mandeal a obţinut primele sale angajamente ca dirijor permanent la Filarmonicile din Târgu Mureş şi Cluj, iar din 1987 la Filarmonica din Bucureşti, unde până în 2010 a activat ca Director general şi Prim dirijor. În paralel a fost şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa – Israel şi Dirijor resident al Orchestrei „Haydn” din Bolzano şi Trento – Italia.

Cristian Mandeal a dirijat pe 4 continente, în 31 de ţări şi 24 de capitale. Ca dirijor al Filarmonicii “George Enescu” a condus peste 20 de turnee internaţionale. A fost invitat în mod repetat la Staatskapelle Dresden şi la Berlin, la Münchener Philharmoniker şi Hessisches Rundfunk Orchester – Frankfurt, la Santa Cecilia – Roma şi RAI Milano, la Orchestra Naţională Catalană – Barcelona, ca şi la Orchestra Halle – Manchester, unde continuă a fi un oaspete permanent. A dirijat mari orchestre ca RSO şi RIAS – Berlin, Orchestra Radio Bavareză – München şi Filarmonica din Dresda, CBSO şi Royal Philharmonic Orchestra – Liverpool, Filarmonica Cehă – Praga, Orchestra Simfonică Portugheză – Lisabona, Orchestre Nationale de Belgique – Bruxelles, Israel Philharmonic – Tel Aviv, Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestrele Filarmonicilor din Tokio, Helsinki, Monte Carlo, Sofia, Belgrad, Zagreb etc.

A dirijat la Opera de Stat din Viena în spectacole de balet (Mahler: Das Lied von der Erde) şi operă (Verdi: Stiffelio). A colaborat cu mulţi artişti de renume ca Radu Lupu, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Gerhard Oppitz, Yefin Bronfman, Alicia de Larrocha, Maxim Vengherov, Shlomo Minz, Julian Rachlin, Victor Tretiakov, Mstislav Rostropovici, Ileana Cotrubaş. A dirijat în săli de concert de renume ca Filarmonica din Berlin, Neues Gewandhaus – Leipzig, Wiener Staatsoper, Alte Oper – Frankfurt, Gasteig şi Herkulessaal – Műnchen, Grosses Festspielhaus – Salzburg, Beethovenhalle – Bonn, Victoria Hall – Geneva, Tonhalle – Zürich, Symphony Hall – Birmingham, Teatrul Balşoi – Moscova, Santory Hall – Tokyo.

În 2002, la Festivalul de la Edinburgh, a dirijat BBC Scottish la premiera britanica a operei Oedip de George Enescu. Cristian Mandeal a înregistrat pentru Electrecord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves. Dintre acestea se evidenţiază în mod special ciclul integral al Simfoniilor de Bruckner, a operei simfonice şi vocal/simfonice a lui Brahms, apărute cu prilejul centenarului acestuia din 1997 în 9 CD-uri, şi mai ales integrala operei simfonice a lui George Enescu în 7 CD-uri.

Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal revine la Milano

Dirijorul Cristian Mandeal. Foto Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret revine în această vară la Milano cu un concert în care o va avea ca solistă pe violoncelista Julia Hagen, cu Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Ceaikovski, dirijor fiind, ca şi anul trecut, Cristian Mandeal. Concertul are loc în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor de Tineret ce se desfăşoară la Milano, la Pavilionul UniCredit, în perioada 1 – 21 iulie.

Programul va mai cuprinde Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 – Clasica de Prokofiev şi Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 – Italiana de Mendelssohn.

Milano este pentru prima oară gazda unui eveniment dedicat orchestrelor compuse din tineri începând cu data de 1 iulie 2016. Festivalul este găzduit de Pavilionul UniCredit şi are în program 6 concerte prezentate de orchestre de tineret italiene şi europene.

În urma succesului înregistrat cu ocazia concertului de la Expoziţia Mondială de anul trecut, Orchestra Română de Tineret are onoarea de a se afla pe lista selectă a invitaţilor din acest an, care cuprinde cele mai bune orchestre de gen din Europa.

Acest festival este conceput de Pavilionul UniCredit în colaborare cu Concerto Management SRL – societate lider în organizarea evenimentelor de firmă şi a turneelor de orchestre în Europa – cu scopul de a promova tinerele talente în domeniul muzical, dându-le posibilitatea de a evolua pe o scenă în faţa unui public larg şi susţinând organizarea şi promovarea acestora.

Concertul este precedat de un altul care va avea loc la Bucureşti la Ateneul Român, astăzi, la ora 19, în deschiderea Festivalului Vara Magică, cu un program similar, concert în care solist va fi violoncelistul Ştefan Cazacu.

Organizator: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

Cu sprjinul: Institutului Cultural Român.

Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret. Foto Virgil Oprina

Alături de Orchestra Română de Tineret vor participa orchestre din Franţa, Italia, Marea Britanie, Polonia şi Slovenia.

În 18 iulie, la ora 21.00, va concerta Orchestra de Tineret Italiană, sub bagheta dirijorului Michele Gamba. Solişti: Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Dmitri Smirnov, Matteo Cimatti, Benedetta Fiechter.

În 21 iulie, la ora 21.00, este anunţată Orchestra de Tineret Mediteranean, a Festivalului de la Aix en Provence. Saxofon: Raphaël Imbert. Percuţie şi baterie: Jean-Luc di Fraya.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei Prietenii muzicii -Serafim Antropov. Membrii săi, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Ansamblul, devenit un nume şi un personaj colectiv în viaţa muzicală românească şi europeană, reunind artişti selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară, a cunoscut o evoluţie fulminantă prin apariţii în concerte de succes, pe scena Ateneului Român, Radiodifziunii Române şi a Sălii Palatului, la aceasta din urmă prin participarea în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, precum şi în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache”.

Proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptaţi şi cei mai valoroşi tineri muzicieni din Republica Moldova.

Membră din 2011 aEFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional „Enescu şi Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. În anii 2012, 2014 şi 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret Young Euro Classics de la Berlin. Invitată la ultimele 3 ediţii ale Festivalului Internaţional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfăşurat de asemenea începând din 2011 turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication şi a devenit o prezenţă constantă la ultimele ediţiii ale unor prestigioase festivaluri internaţionale precum Festivalul Mahler de la Toblach din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin. În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariţii în Italia, Germania, Franţa, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.

Julia Hagen. Foto Shirley Suarez

Julia Hagen a luat primele lecţii de violoncel cu Detlef Mielke în Salzburg la vârsta de 5 ani. Din 2007 până în 2011 a studiat la Universitatea Mozarteum cu Enrico Bronzi, apoi a continuat studiile la Viena cu Reinhard Latzko. În toamna anului 2013 a fost acceptată la clasa lui Heinrich Schiff. Din anul 2015 studiază la Berlin cu profesorul J.P. Maintz. În prezent face parte din cei 6 studenţi ce au fost selectaţi să facă parte din clasa lui Gautier Capuçon numită şi “Classe d’Excellence de Violoncelle”, sprijinită de Fundaţia Louis Vuitton.

În afară de câştigarea mai multor Premii I la competiţia Prima La Musica, ambele în muzica de cameră şi la categoria solist, Julia a mai câştigat Competiţia Internaţională de Violoncel 2010 din Liezen, Austria. În vara anului 2014 a câştigat Premiul Special ESTA în cadrul Competiţiei Internaţionale Brahms. A fost invitată de către Academia Kronberg să ia parte la proiectul MMM pentru muzica de cameră şi a participat la proiectul Filarmonicii din Viena în Salzburg, dedicat muzicii de cameră. Julia a fost invitată şi de Academia Internaţională Seiji Ozawa. A cântat ca solistă cu Orchestra de Tineret a Vienei şi cu Orchestra della Valle d’Aosta.

Are o bogată experienţă în muzica de cameră, cântând alături de artişti dintre care îi amintim pe Ib Hausmann, Matthias Schorn, Markus Schirmer, Lukas Hagen şi a cântat în festivaluri precum Festivalul Beethoven, Festivalul Allegro Vivo, Festivalul verii Diabelli, Festivalul Piatti, Festivalul Musiktage Mindsee. A urmat masterclass-uri cu G.Gnoochi şi C. Bohorquez.

Le Baroque Nomade, o întâlnire între Orient şi Occident

Ansamblul Le Baroque Nomade

În această vară, a fost înregistrat, la Evidence Classics, Or Vezahav, un program care cuprinde melodii evreieşti de pe diferite ţărmuri ale Mediteranei, care va fi lansat în 4 noiembrie.

Le Baroque Nomade este interesat de mai mulţi ani de ceea ce au adus muzicile evreieşti muzicii culte. După un disc ce face legătura între Schubert şi muzica Klezmer, şi CD-ul Or Vezahav, muzicenii se află în Transilvania, până în 17 iulie, pentru a explora muzica evreiească de aici, în cadrul Festivalului Muzicii Vechi de la Miercurea Ciuc.

Le Baroque Nomade va pleca apoi în Vendeea, unde va explora relaţiile între nebunie şi muzică, în cadrul celei de a XX-a ediţii a Festivalului Muzicilor de la Chabotterie, cu Elogiul Nebuniei.

Cum se face că muzica a fost atât de interesată de Nebunie? Nu este o recunoaşere a faptului că muzicienii sunt priviţi întotdeauna cu suspiciune? Pe de o parte, muzica pare potrivită pentru a spune ceea ce societatea nu permite, pasiunile extreme, dorinţele de nemărturisit. Pe de altă parte, se admite că un muzician îşi va găsi locul în societate, chiar dacă are o personalitate stranie. Nebunia şi muzica întreţin relaţii stranii.

În distribuţie: soprana Cyrille Gerstenhaber, flautistul şi dirijorul Jean-Christophe Frisch, Ronald Martin Alonso – viola da gamba, Rémi Cassaigne, teorbă şi chitară barocă, Pierre Rigopoulos, percuţie, Spyros Halaris, qanun, Yousef Zayed, oud, Artyom Minasyan, doudouk, Laure Vovard, clavecin.

În 7 august, la Abaţia din Sylvanès, este programat un program franco-tunisian, intitulat Nouba visată de Regele Soare, creat în ianuarie în Tunis la La Marsa şi în Franţa, la Meudon, două locuri încărcate de cultură.

Sunt evocate soliile trimise de Ludovic al XIV-lea către “Coastele Barbare”, pe malul sudic al Mediteranei, la Alger şi la Tunis. La întoarcere, aceştia evocă muzicile suave şi vocile senzuale, de care muzicienii de la Versailles se vor lăsa influenţaţi.

Cine şi-ar fi imaginat că în melodiile Nouba tunisiene se regăsesc melodii caracteristice dansurilor lui Lully? Gavote, tambourine… O fascinantă întâlnire între Orient şi Occident, între Curtea strălucitoare a Regelui Soare şi memoria sfâşietoare a otomanilor şi heiniţilor.

Muzicienii şi cântăreţii vor aborda arii orientale din timpul lui Ludovic al XIV-lea, compoziţii de Lully, Charpentier, Lambert, dar şi piese ale Maalouf-lui tradiţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.