Filiera clujeană a SRI

O necunoscută pompată peste toate manualele din România

De unde a răsărit tânăra bistriţeancă Maria Nestor şefă la Editura Didactică şi Pedagogică?

„A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti…“ Aşa încep mai toate poveştile noastre româneşti. A noastră începe azi pornind de la decizia actualului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care, după haosul legislativ pe care l-a instaurat, a mai dat una bună, şi anume a decis să introducă o editură unică ce va furniza manualele şcolare.

Monopolul este deţinut de Editura Didactică şi Pedagogică (EDP), director fiind o tânără bistriţeancă de 30 de ani, o ucenică a noului rector de la Academia SRI.

Sub aripa lui Adrian Ivan, a reuşit performanţa de a-şi construi un palmares impresionant şi de a colabora şi cu Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj. Însă despre lacunele din CV-ul care a pus-o în vârful EDP nu a vrut să dea explicaţii.

În toamna acestui an, Liviu Pop a anunţat că Guvernul, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial (MO), motiv pentru care Editura Didactică şi Pedagogică a fost reorganizată în octombrie în societate pe acţiuni, cu capital integral de stat şi are ca obiect de activitate editarea de manuale şcolare.

La mai puţin de două luni după această decizie, pe 9 august, conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice a fost revocată, iar ulterior instituţia a fost transformată în Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA.

Şefa EDP, ucenica lui Ivan

Directorul general al societăţii care va tipări toate manualele şcolare este Maria Mihaela Nistor, care, deşi are un CV stufos şi puţin pompos, prezintă de asemenea şi câteva lacune serioase. Dar să o luăm cu începutul. În CV-ul Mariei Nistor nu este menţionat ce liceu a absolvit, probabil pentru că nu consideră a fi relevant (nu e nici obligatoriu). Totuşi, a absolvit două facultăţi din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca – Facultatea de Litere în perioada 1/10/2006 – 30/06/2010 şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi de Comunicare, aşa cum scrie dânsa în CV (corect este ale Comunicării), specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, în perioada 1/10/2007 – 30/06/2011. Interesant este faptul că, potrivit CV-ului, în intervalul a doi ani, respectiv între 1/10/2009 şi 30/06/2011, Maria Nistor a absolvit două masterate – unul de Germanistică în Context Cultural European (în cadrul Facultăţii de Litere) şi unul de Managementul Relaţiilor Internaţionale şi al Politicii Europene (Facultatea de Istorie şi Filosofie). La cel din urmă a fost şi şef de promoţie. Totuşi, impresionant este că, potrivit CV-ului directoarei EDP, reiese că studiile universitare de master le-a început în anul 2009, practic când Maria Nistor încă nu a avut licenţa în mână (reamintim că a absolvit în 2010, respectiv în 2011), fapt – teoretic – imposibil şi pus semnul întrebării. În 2015, Maria Mihaela Nistor şi-a luat doctoratul în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu o teză referitoare la efectele migraţiei, intitulată „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany“. Din propriul CV mai reiese că din 2015 a fost cadru didactic asociat al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, unde şi-a susţinut şi doctoratul.

Colaborarea cu Toma Rus

Tot potrivit CV-ului, Maria Nistor a contribuit la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan. Concret, este vorba despre „Informaţii clasificate în balanţă“ şi „Securitate umană – o abordare diferită“, cărţi publicate în 2012 de Editura CA Publishing. În 2012 şi 2014, Toma Rus a coordonat împreună cu Adrian Ivan volumul „Guvernanţă, Intelligence şi Securitate în Secolul XXI“. Toma Rus a fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate la CFR Cluj, iar câteva firimituri de… cultură şi intelectualitate au provocat îmbogăţirea palmaresului acestuia şi a ajuns editor şi coordonator de cărţi, evident sub aripa lui Ivan. Tot în palmares a adăugat faptele de corupţie pentru care a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef la BCCO. Contactată telefonic, Maria Nistor a refuzat ferm să aibă un dialog cu reporterul Gazeta de Cluj şi să răspundă întrebărilor noastre, spunând că va organiza o conferinţă de presă. (…) Cum a reuşit Maria Nistor să înceapă cursu­rile de master fără să-şi fi terminat studiile universitare de licenţă rămâne încă o întrebare la care sperăm totuşi să primim răspuns.

Administrator al unei firme cu o cifră de afaceri de 900 lei

Tot potrivit CV-ului său, Maria Nistor a fost, în ultimul an, administrator şi asociat unic al companiei Dice Consulting Agency, înregistrată în Bistriţa. Potrivit Registrului Comerţului, firma are ca obiect de activitate consultanţa în afaceri. În 2016 a avut o cifră de afaceri de 900 lei (250 euro).

Codurile CAEN asimilate arată că serviciile oferite de companie sunt „acordarea de consultaţii, îndrumare şi asistenţă operaţională pentru firme şi alte organizaţii pe probleme de management, cum ar fi: planificarea strategică şi organizatorică, procese de retehnologizare, managementul schimbărilor, reducerea costurilor şi alte probleme financiare; obiective şi strategii de marketing; planificare şi politici privind resursele umane; strategii de compensare şi pensionare; planificarea producţiei şi planificarea controlului“. Înainte să fie numită director general al Editurii deţinute de Ministerul Educaţiei, Maria Mihaela Nistor a fost revocată din funcţia de administrator al Dice Consulting Agency, fiind înlocuită cu Daniela Gabriela Velicoiu − studentă la specializarea Studii de Securitate a Facultăţii de Istorie de la UBB.

Departamentul SRI-iştilor

Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie a UBB a fost înfiinţat în 2007 de profesorul universitar Adrian Ivan. Majoritatea celor care predau la acest Departament provin din servicii secrete − SRI şi SIPI, sunt ofiţeri în rezervă ai MApN sau cadre active în Ministerul Administraţiei şi Internelor, scrie pressone.ro.

Principalii profesori de la acest Departament sunt aduşi de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ sau de la Academia Naţională de Informaţii a SRI, unde Adrian Ivan a fost numit de curând rector, după ce, în prealabil, fusese şef interimar al Şcolii Doctorale. În 2008, Ivan anunţa în presa locală din Cluj înfiinţarea la UBB a unui masterat la care se înscriseseră circa 40 de studenţi, printre care şi „angajaţi ai serviciilor secrete“ din judeţ. Masteratul era centrat pe Managementul de securitate. (…) Pe lista cadrelor asociate la Departamentul înfiinţat de Adrian Ivan se află şi Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Dintr-un pliant de prezentare a masteratului de la această secţie a UBB, aflăm că aici au mai predat generalul Teodor Frunzeti, fost comandant al Universităţii Naţionale de Apărare şi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Militare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), foştii consilieri prezidenţiali Iulian Fota şi Sergiu Medar, generalul de brigadă Ioan Manci − fost comandant al Diviziei 4 Infanterie Gemina sau Toma Rus − fost secretar de stat în MAI, mai scrie sursa citată.

Șefa EDP, afaceri în imobiliare

Maria Nistor, directoarea EDP, este implicată şi într-un proiect imobiliar de amploare în Cluj. Însă care este cu adevărat rolul ei în afacere nu am aflat, pentru că doamna e scumpă la vorbă şi, aşa cum am mai menţionat, şefa nu a vrut să dea nicio declaraţie. Vă prezentăm totuşi informaţiile pe care le deţinem momentan. Pe Calea Baciului, pe strada Galaxiei nr. 3, s-a ridicat un ansamblu imobiliar denumit „Galaxy Residence Cluj“, sub sigla societăţii de construcţii Davidan Imobil, care are sediul în Bistriţa. Firma este condusă de Emil Moniţa şi Paul Moloca. Totuşi, conform paginii de Facebook „Galaxy Residence Cluj“, persoana de contact a proiectului imobiliar este şefa EDP, Maria Nistor.

Carmen Gorgan

(Articol preluat din Gazeta de Cluj. Titlul aparține redacției Cotidianul)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. S-au jucat destul cu de-a manualul editat de orice nulitate. Asa va exista o singura entitate care va putea fi luata la intrebari continuu pt calitatea sau lipsurile din manuale.. Adio coruptie pe banii statului..

  2. Ce va tot mirati?! Niciun functionar nu e pus in fruntea unei institutii, fara sa aiba pedigree securisto-activist. Dece ar face exceptie tovarasica asta?

    • Aha , Managementul Relaţiilor Internaţionale şi al Politicii Europene , Mischa de care securista vorbesti , asta e antrenata de iezuitii de la Vatican , stapanii Uniunii Europene .

    • „Necunoscuta” poate pentru asemenea publicatii. Faptul ca am obtinut atatea burse (ca de exemplu de la Guvernul Canadei sau Guvernul Germaniei) tot o „pompa” e, stimate redactor care ati fost in stare doar sa dati copy-paste integral unei stiri, cu schimbarea titlului? Sau tot serviciile au intervenit ca sa primesc una din cele 12 burse la nivel mondial pe studii canadiene ori pentru a fi invitata sa predau in Germania?! Oricum, constat ca actuala problema a unor jurnalisti e ca am prea multe scoli. Cand in sfarsit vine cineva sa faca treaba, nu e bine: daca nu as avea diplome, de ce nu am? Daca totusi am facut scoala, de ce am facut atata? Fac doar putin apel la spiritul critic si la a nu ne mai lasa dezinformati. Multumesc. P.S: Ma cheama Nistor, nu Nestor, s-a produs o eroare la copy-paste 🙂

  3. De la Nepoții gornistului la nepoatele Liiceanului tradiția se perpetuează. Dacă Bistrița a dat o atât de competrntă directoare ANRP, pe situl instituție când dna. cu pricina avea 29 de ani erau listate 17 specializări în țară și străinătate, de ce nu ar recidiva cu o directoare la EDP care la 30 de ani să aibe și mai multe titluri și specializări. Rezerva de cadre a PDL Bistrița scoate fete de succes.

  4. O necunoscută? Aveți perfectă dreptate, mă mir că nu au angajat-o pe Monica Columbeanu să o cunoască lumea și să nu ne facă de rușine în fața comunității internaționale că au îndrăznit să angajeze o necunoscută… Era mai bine să fie o altă persoană mai ”cunoscută” dar cu 12 clase completate și atât, nu cumva să distrugă echilibrul. Aviz internauților mai proaspeți care citiți orice articol și îl luați de bun, nu a durat mai mult de 5 minute să caut numele pe google și să văd că povestea are mai multe straturi decât se înțelege din acest pseudo-articol.
    O necunoscută (de redacție) ar trebui să se numească pamfletul dumneavoastră care nu face altceva decât să jignească oamenii fără să prezentați obiectiv întregul ansamblu.
    Oricum toată stima pentru efortul depus, ”caligrafia toxică” vi se potrivește ca o mănușă, sunteți aliniați la standardele Românești.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.