O Neill: Iordănescu a avut mai mult succes ca antrenor decât ca politician

Deşi extrem de important pentru clasamentul grupei F din preliminariile Campionatului European 2014, meciul România – Irlanda de Nord nu va fi unul pe viaţă şi pe moarte, aşa cum a fost mult pedepsitul România – Ungaria. Nici publicul nu aşteaptă aşa ceva (în ziua meciului încă mai sunt bilete la vânzare, pentru toate sectoarele!) şi nici cei doi antrenori.

E adevărat, Puiu Iordănescu declara joi că nu a dormit cu o noapte înainte din cauza acestui meci. Dar acest lucru l-a făcut să zâmbească pe antrenorul nord-irlandez Michael O’Neill, care a răspuns că, în ceea ce îl priveşte, a dormit foarte bine.

„Domnul Iordănescu ştiu că a fost în politică, dar cred că a avut mai mult succes ca antrenor decât ca politician. Este profesionist, inteligent şi ştiu că va pregăti foarte bine meciul”, a spus O’Neill, sugerând că declaraţia românului e menită doar să-i păcălească pe adversari. La fel ca altă declaraţie a antrenorului Iordănescu, potrivit căruia favoriţi sunt nord-irlandezii.

Casele de pariuri dau ca mare favorită echipa României

Aici, Tata Puiu e contrazis şi de casele de pariuri, pentru care marii favoriţi ai meciului sunt românii. Cu opt ore înainte de startul partidei, cota pentru victoria României variază de la 1,62 la 1,50, potrivit whoscored.com, care analizează 15 case de pariuri. Pentru remiză, cotele oferite sunt între 3,85 şi 3,30, în vreme ce pariorii care vor miza pe victoria Irlandei de Nord ar fi răsplătiţi, în caz că vor avea noroc, cu cu cote între 6,00 şi 7,50.

Dincolo de cifre (Irlanda de Nord are 9p în clasamentul grupei, iar România 7p), cei doi antrenori, care s-au studiat recirpoc foarte detaliat, pregătesc una-două mutări surpriză, dar nu foarte multe, crede O’Neill.

„Domnul Iordănescu este un antrenor experimentat, dar nu mă aştept la surprize mâine. Ştiu ce probleme au românii, deoarece le-am urmărit toate meciurile. Nu ştiu punctele slabe atât de bine, dar le ştiu punctele forte. Ştiu de accidentarea lui Marica, care este o lovitură pentru România, şi ştiu că Rusescu este accidentat, dar ar putea juca (n.r. – Raul Rusescu nu a fost convocat la lot din cauza accidentării)”.

O’Neill a vorbit elogios şi despre Sânmărtean, dar a făcut-o mai mult de complezenţă, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist. „Sunt foarte impresionat de el, chiar daca are 34 de ani. Este un excelent pasator. Totuşi, nu cred că va fi noul Hagi. Sunt avertizat asupra pericolelor care pot veni din partea unor jucători ca Sânmărtean, Chipciu, Torje sau Maxim”, a spus antrenorul nord-irlandez.

Anghel Iordănescu era decis încă de vineri asupra titularilor, dar a lăsat să plutească un mister asupra acestui lucru. Antrenorul s-a plâns de forma fizică a steliştilor şi, potrivit Prosport, tactica pe care o va adopta se reduce la câteva cuvinte: „presing de întârziere, construcţie cu fundaşii centrali, tranziţie pozitivă”.

O’Neill ştie foarte bine slăbiciunile românilor

Michael O’Neill a atras atenţia, zâmbind, că ştie foarte bine atât punctele tari ale românilor (de exemplu, atacul, care rămâne redutabil chiar dacă va lipsi Marica), cât şi slăbiciunile. „Despre acestea din urmă nu vreau să vorbesc acum”, a spus nord-irlandezul, care a venit prima oară în România, cunoaşte echipa Steaua (pronunţă Stoia) şi a precizat că actualul căpitan de echipă, Gareth McAuley are calităţile de lider necesare, este respectat de coechipieri şi ar fi putut fi căpitan inclusiv în meciul cu Grecia, dar a refuzat acest lucru.

Mai există însă un motiv pentru care McAuley este căpitan azi: accidentările căpitanului de drept şi a celui care trebuia să îl înlocuiască: Ryan McLaughlin (Liverpool) şi Jamie Ward (Derby County). McAuley joacă la West Bromwich Albion, unde a fost coechipier cu Tamaş, pe care l-a şi scos din echipă, i-a luat locul. Au rămas însă amici, spune irlandezul, care îl invită pe român la un pahar, după meci.

Şi în echipa României sunt mai multe indisponibilităţi, cea mai importantă fiind absenţa lui Marica.

Meciul se va disputa pe Arena Naţională din Bucureşti, va începe la 21.45 şi va fi televizat de TVR1.

Echipele probabile

ROMÂNIA. Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Sânmărtean – Torje, Chipciu, Tănase – Keşeru

Antr. Anghel Iordănescu


IRLANDA DE NORD. Carroll – Hughes, McAuley (c), McNair, Baird – McLaughlin, Evans, Norwood – McGinn, Brunt – Lafferty

Antr. Michael O’Neill

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.