O nouă acuzație șoc a ucrainenilor în cazul catastrofei aviatice

Experți militari ruși au acționat sub acoperirea unor identități civile, în decurs de patru zile, la locul prăbușirii avionului Malaysia Airlines, interval în care separatiștii nu au permis accesul experților ucraineni și internaționali la fața locului, a declarat un oficial de la Kiev, relatează agenția de presă Unian.

Declarația în acest sens a fost făcută luni seara la postul de televiziune ucrainean Kanal5 de primul adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Ghennadi Zubko.

„Cadavrele s-ar fi descompus timp de patru zile la temperaturi atât de ridicate, când nu a fost posibil să fie evacuate, noi eram conștienți că altcineva lucrează în acest timp acolo”, a afirmat reprezentantul președinției ucrainene.

După ce au fost examinate de o echipă de anchetatori olandezi, trenurile cu rămășițele pământești ale victimelor zborului MH17 au plecat luni din Torez (orășel din estul Ucrainei) spre Harkov, capitala regională care nu se află în zona acțiunii speciale a Kievului împotriva insurgenților, de unde ar urma să fie transportate pentru identificare în Olanda.

„Și acum avem confirmarea că sub acoperirea unor identități civile, la locul accidentului au acționat militari și experți ruși, care au analizat și au gândit ceea ce poate fi spus”, a adăugat același oficial.

Vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman, șeful Comisiei de stat ucrainene pentru investigarea circumstanțelor producerii catastrofei aeriene în estul Ucrainei, a declarat anterior că, în cele patru zile, serviciile secrete ruse puteau să fi efectuat unele operațiuni cu cutiile negre ale avionului de linie malaezian Boeing 777.

„Noi știm că în toate aceste patru zile (de joi până luni), servicii speciale al Federației Ruse au efectuat lucrări corespunzătoare în încercarea de a șterge urmele a ceea s-a petrecut în realitate. Și avem deja informații că rebelii proruși și rușii doresc să predea cutiile negre ICAO”, a spus acesta înainte ca insurgenții să le fi transmis în noaptea de luni spre marți Malaeziei, după cum a relatat AFP.

Toate acestea indică faptul că, în intervalul de timp menționat, cutiile negre s-au aflat în mâinile lor și s-a intervenit asupra lor, dar despre aceasta se va ști doar după examinarea lor, consideră vicepremierul ucrainean.

„Suntem convinși că, în toate aceste patru zile când nu ni s-a permis și a fost limitat accesul experților noștri și ai OSCE la locul prăbușirii avionului, acolo au acționat serviciile speciale ale Federației Ruse”, a subliniat șeful Comisiei de anchetă ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.