O nouă culme a anti-terorismului a fost atinsă în Franța

Statul francez trebuia să plătească unui islamist 6.000 de euro după ce acesta a stat în detenție trei luni iar acum este în arest la domiciliu, din cauza faptului că reprezintă un pericol pentru societate. Cu toate acestea, statul a vărsat în contul bărbatului cu 15.000 de euro în plus.

Farouk Ben Abes a fost închis în perioada 2010-2011 pentru două luni și 25 de zile, suspectat că punea la cale un atentat în sala Bataclan. Serviciile secrete egiptene au furnizat informația că individul era radicalizat. Este trimis în judecată însă este achitat din lipsă de probe. Pentru arestul preventiv la care a fost supus, justiția a decis să-i ofere lui Ben Abbes o despăgubire de 6.000 de euro pentru ”prejudicii morale”.

Această decizie pare firească în cazul în care persoana în cauză este nevinovată, numai că Ben Abbes este și acum în arest la domiciliu, din cauză că este considerat periculos. A fost chiar mutat din Toulouse, pentru că ”reprezenta o amenințare gravă la adresa ordinii publice”.

Le Parisien scrie că pe 22 iulie pe numele lui Ben Abbes a fost emis un ordin ministerial de expulzare din Franța, pentru că ”este susceptibil, în orice moment, să organizeze, să comită sau să sprijine logistic o acțiune teroristă în Franța”. Expulzarea a fost oprită în ultimul moment pentru că Ministerul de Interne se pare că nu a observat că pe numele individului fusese emisă anterior o interdicție de părăsire a teritoriului francez, pentru că este supus controlului judiciar.

La aceste gafe se mai adaugă una. Ben Abbes s-a trezit în cont cu 21.950 de euro din partea statului francez pentru prejudiciile morale suferite. Explicația ține de aceeași eficiență a guvernului. Ministerul Justiției a plătit suma stabilită la un prim proces, fără a mai ține cont că apoi Curtea de Casație a redus despăgubirea la 6.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.