O nouă dezvăluire în cazul avionului prăbușit

UPDATE Avionul EgyptAir prăbușit joi în Mediterana a transmis mesaje automate care semnalau fum în cabina piloților, au confirmat sâmbătă anchetatorii aviației civile franceze, precizând însă că este prea devreme pentru interpretarea acestor elemente, relatează AFP.

Biroul de anchete și analize (BEA) „confirmă că au existat mesage ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) emise de avion ce indicau fum în cabină cu puțin timp înainte de întreruperea transmisiei de date”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

„Este mult prea devreme pentru a interpreta și înțelege cauzele accidentului atât timp cât nu am găsit nici epava, nici cutiile negre. Prioritatea anchetei este de a găsi epava și înregistratorii de zbor”, a precizat el.

Avionul EgyptAir cu 66 de persoane la bord, a trimis mesaje automate semnalând fum lângă cabina piloților, anunța anterior presa americană, preluată de agențiile de presă.

„Suntem la curent cu aceste informații apărute în presă. În acest stadiu, nu le pot nici confirma, nici nega”, a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului egiptean al Aviației Civile.

Unul dintre aceste mesaje menționează că „un fum intens a declanșat alarmele în partea din față a aparatului, unde sunt situate părțile sale vitale, panoul electronic de bord”, potrivit Wall Street Journal, citând surse apropiate anchetei neidentificate.

„Mesajele de eroare durează aproximativ două minute, alertând echipajul cu privire la fumul detectat în toalete și un compartiment” amplasat sub podeaua carlingii avionului, conform WSJ.

„Acest compartiment conține o parte esențială a calculatorului de control al zborului” aparatului care, potrivit mesajelor, s-a „defectat”, a adăugat cotidianul, menționând că aceste indicii „nu sunt suficiente pentru a stabili dacă avionul a fost victima unei bombe sau a altor cauze inexplicabile”.

„Au fost alerte de fum la bordul zborului 804 EgyptAir cu câteva minute înainte de a se prăbuși în Marea Mediterană”, a transmis la rândul său CNN, indicând că a obținut informațiile dintr-o captură de ecran furnizată de o sursă egipteană.

Conform CNN aceste mesaje de alertă au fost trimise „prin intermediul sistemului ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System)”, care permite schimbul de informații între un avion în zbor și centrul operațional al companiei aeriene.

Cu toate acestea, un oficial american a caracterizat informația CNN drept un zvon neconfirmat, potrivit Reuters.

Vineri s-au găsit la 290 km de orașul Alexandria, din regiunea de coastă a Egiptului, în sudul Mării Mediterane, bucăți din avionul EgyptAir care s-a prăbușit joi. Primele resturi găsite ale avionului EgyptAir prăbușit sunt „un membru de om, două scaune și una sau mai multe valize”, la sud de locul în care a fost pierdut semnalul aparatului, a anunțat vineri ministrul elen al apărării, Panos Kammenos, la Atena.

Circumstanțele prăbușirii aparatului rămân încă necunoscute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.