O nouă forţă de reacţie, cu mii de militari în estul Europei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică va deveni „mai vizibilă” în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forțe avansate care să răspundă rapid amenințărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste țări, transmit agențiile de presă străine.

Cei 28 de șefi de stat ai țărilor Alianței urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta un plan de reacție (Readiness action plan — RAP), ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianței, precum România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă amenințate de Rusia, relatează AFP.

„Trupele care vor constitui această forță vor fi furnizate de aliați prin rotație și efectivele ei ar putea ajunge la câteva mii, ele cuprinzând soldați din forțele terestre, aeriene și navale”. Ele vor putea fi desfășurate „în câteva zile”, „ceea ce înseamnă o prezență mai vizibilă a NATO în est atât timp cât va fi necesar”.

Dar această prezență nu înseamnă constituirea de baze permanente, a ținut Rasmussen să precizeze, întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO.

În schimb, se vor constitui „facilități de primire”, rezerve pre-poziționate de echipamente și materiale și vor fi detașați experți în logistică, control și comandă de trupe. „Va fi o forță restrânsă, dar capabilă să lovească puternic dacă se dovedește că este necesar”, a susținut secretarul general al NATO.

Conform oficialului, alte inițiative avute în vedere constau în modernizarea unor elemente de infrastructură națională, precum aeroporturile și porturile. De asemenea, se vor ameliora culegerea și transmiterea de informații, la fel ca și planurile defensive, și se vor desfășura mai multe aplicații militare în diferite locuri.

Rasmussen s-a apropiat de subiectul informaţiilor apărute pe surse în presa germană ce fac referire la posibilitatea creării unor noi baze în cinci ţări din estul Europei, printre care şi România. “Această forţă va fi mobilizată uşor, însă va lovi puternic. Va trebui să studiem posibile îmbunătăţiri ale infrastructurilor naţionale. Acestea ar putea include baze aeriene şi porturi pentru a aduce întăriri, dacă va fi necesar”.

Ţările Alianţei care împart o graniţa cu Rusia „sunt foarte îngrijorate, din motive întemeiate”, a explicat Rasmussen. „Vor fi foarte satisfăcute” odată cu adoptarea acestui plan.

Rasmussen nu a precizat numărul militarilor care vor staţiona în Europa de Est la un moment dat şi nici câte baze vor avea la dispoziţie aceste noi structuri NATO. “Vor putea fi mobilizate foarte foarte repede. Vorbim de câteva zile”, a spus Rasmussen despre noua forţă de reacţie rapidă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.