O nouă inscripţie maya despre apocalipsa din 2012, descoperită în Mexic

Arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic au descoperit o a doua inscripţie maya despre apocalipsa din 2012.

Cei mai mulţi experţi vorbeau, până acum, doar despre o inscripţie pe o piatră găsită în situl Tortuguero, din statul mexican Tabasco.

Cea de-a doua a fost găsită printre ruinele Comalcalco, sculptată pe o cărămidă. Comalcalco este un templu maya neobişnuit, întrucât a fost construit din cărămizi.

Arturo Mendez, un purtător de cuvânt al institutului, spune că inscripţia a fost descoperită în urmă cu câţiva ani şi a fost studiată până acum. Nu este expusă, fiind ţinută în depozitul institutului, potrivit Daily Mail.

„Cărămida Comalcalco”, după cum este cunoscută a doua inscripţie, a fost discutată de experţi pe forumurile online.Mulţi dintre ei se îndoiesc că se referă la 21 decembrie 2012 sau la 23 decembrie 2012, datele la care se presupune că vine sfârşitul lumii în calendarul maya.

„Unii spun că se referă la 2012, însă eu nu sunt convins”, a declarat David Stuart, specialist în epigrafia maya, la Universitatea Texas din Austin.

El spune că data înscrisă pe cărămidă este un „calendar rotund”, o combinaţie a poziţiei unei zile şi a unei luni, care se va repeta o dată la 52 de ani. Data coincide, însă, cu sfârşitul celui de-al 13 Baktun.

Baktun este o perioadă lungă de 394 de ani, iar 13 este un număr sacru pentru civilizaţia maya. Calendarul maya începe în 3114 î.Hr., iar cel de-al 13-lea Baktun se termină în jurul datei de 21 decembrie 2012.

Data de pe cărămidă poate corespunde, însă, şi altor date similare din trecut, arată Stuart.”Ar putea fi o dată din timpurile străvechi, care descrie un eveniment istoric important din perioada Clasică”, subliniază Stuart. „Al treilea semn de pe cărămidă pare a fi verbul huli, ce înseamnă „el/ea soseşte (…) Nu există niciun semn referitor la viitor, faţă de fraza din Tortuguero, ceea ce mă face să cred că este o dată istorică şi nu profetică”, explică cercetătorul.

Ambele inscripţii – tăbliţa din Tortuguera şi cărămida din Comalcalco – au fost sculptate, cel mai probabil, în urmă cu 1.300 de ani şi ambele sunt destul de criptice.

Inscripţia de la Tortuguero descrie ceva ce ar trebui să se întâmple în 2012, ce are legătură cu Bolon Yokte, un zeu maya misterios, asociat şi cu războiul şi cu creaţia. Sfârşitul pasajului este aprope ilizibil, însă unii spun că ar însemna”El va coborî din ceruri”.

Cărămida din Comalcalco este ciudată, în sensul că feţele sculptate ale sale au fost acoperite cu stuc, ceea ce sugerează că au fost ascunse.

Institutul de Antropologie şi Istorie spune că zvonurile despre apocalipsa din 2012, descrisă în inscripţiile maya, nu sunt decât interpretări greşite ale calendarului acestei civilizaţii.Experţii institutului spun că civilizaţia maya vedea timpul împărţit în mai multe cicluri care începeau şi se sfârşeau cu regularitate, dar nu exista nimic apocaliptic la sfârşitul ciclurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.