Tunul ignorat din cumetria Horia Simu – oamenii lui Băsescu

Rechizitoriul DNA în cazul tunului marca ANRP dat de afaceristul Horia Simu devoalează o dată în plus încrengăturile de timp mafiot din timpul Președinției lui Traian Băsescu, dar ridică și un mare semn de întrebare. Procurorii susțin că omul de afaceri a fost ajutat să pună mâna pe o despăgubire ilegală de către un consilier de stat din Administrația lui Traian Băsescu, însă o simplă lecturare a comunicatului DNA (mai jos) care anunța că omul de afaceri a fost trimis în judecată în această cauză arată că printre inculpații deferiți justiției nu se află niciun fost consilier al fostului președinte.

În schimb, DNA arată în rechizitoriul trimis instanței că „în același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța (…) și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la ANRP”.

În același document procurorii notează: „La data de 15.12.2010, la numai câteva zile de la înregistrarea dosarului la ANRP, din dispoziția inculpatului Simu Horia, (…), prin intermediul (…), a cedat lui (…) 10% din drepturile litigioase și, întrucât la momentul respectiv acesta deținea o funcție publică importantă în cadrul Administrației Prezidentiale, l-a interpus ca intermediar și beneficiar aparent pe un apropiat de-al său, respectiv pe (…). Operațiunea de primire mascată a procentului de 10% din drepturile deținute de inculpatul Simu Horia s-a materializat într-un contract de cesiune de drepturi (…)”.

Consilierul de stat care l-ar fi ajutat pe Simu este Daniel Moldoveanu, șeful Comunității Naționale de Informații de la acea vreme. Simu susține că Moldoveanu a venit la el să-i dea „un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă și lui niște bani”, acuzând: De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva consilierului?

„În România, sistemul mafiot a fost organizat și condus de către anumiți membri marcanți ai serviciilor de informații, persoane care aveau mijloacele să pună în aplicare atât șantajul cât și presiunea asupra acelor oameni de afaceri care nu ar fi cedat șantajului lor. Faptul că sistemul mafiot încă rezistă este dovada că acești oameni scapă totdeauna, punându-mi întrebarea dacă DNA caută adevărul sau caută să găsească doar țapi ispășitori pentru vina de a fi trăit în România. Ultimul dosar în care am fost trimis în judecată este un nou exemplu în acest sens: Daniel Moldoveanu – ȘEFUL COMUNITĂȚII NATIONALE DE INFORMAȚII – ADICĂ FORUL CARE CENTRALIZEAZĂ ACTIVITATEA TUTUROR SERVICIILOR DE INFORMAȚII DIN ROMÂNIA, este cel care a venit la mine CERÂNDU-MI să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă și lui niște bani, „, a scris Simu, într-o postare pe Facebook, după trimiterea sa în judecată.

Potrivit omului de afaceri, Moldoveanu „s-a grăbit anul trecut să se autodenunțe pentru a scăpa”, dar omul lui Băsescu ar fi făcut acest lucru la două săptămâni după arestarea lui Simu, când procurorii aveau deja firul afacerii.

„S-a grăbit anul trecut (la două săptămâni dupa arestarea mea) să se autodenunțe pentru a scăpa. Cine l-a învățat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declarațiile CONTRADICTORII ale prietenilor lui? Dacă eram vinovați, era normal să stăm împreună pe banca acuzaților nu să-l facă scăpat! Mai mult, văzând denunțul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunțat și alte fapte de corupție ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuța Dumitrean, tot ce pot preciza este ca nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menționat în schimb, în denunțul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa și a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat și alte revendicări și tranzacții comerciale pe care nu e avea în atribuțiile legale. (…). Consider că opinia publică ar trebui să se intereseze la fel de mult de artizanii sistemului trecut și pentru ce motive ei sunt acoperiți și de actualul sistem. Dacă tot e să spunem adevărul, să-l spunem până la capăt!”, afirmă Simu.

Marți, Horia Simu și-a continuat acuzațiile. Acesta a susținut, răspunzând unei întrebări, că Moldoveanu a luat 25% din cei 7 milioane de euro primiți de la ANRP.

„Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (…) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualității și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale și faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puțin nedrept. 25% din cei şapte milioane de euro i-a luat domnul ăsta (n.r – Daniel Moldoveanu). Domnul Moldoveanu s-a întâlnit cu domnul Surdu de la RAPPS pe acest subiect„, a declarat afaceristul prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Afirmațiile lui Simu și rechizitoriul procurorilor care arată că un consilier al lui Băsescu l-a ajutat pe afacerist – fără a fi inculpat în același lot – ridică un mare semn de întrebare amintind de cazul Claudiu Florică/ Dinu Pescariu. Cei doi au fost făcuți scăpați în dosarul Microsoft pe motiv că au anunţat DNA înainte ca procurorii să descopere faptele pe care le-au comis, decizie care a fost contestată vehement la acea vreme. Mai există desigur varianta, puțin probabilă, ca Moldoveanu să fie cercetat într-un dosar disjuns. Sau să nu fi fost cercetat niciodată.

Nici urmă de Daniel Moldoveanu. Cine sunt persoanele trimise în judecată alături de Horia Simu

(Comunicat DNA, integral):

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

DUMITREAN CRINUȚA NICOLETA, la data faptelor președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, cercetată sub control judiciar cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
– luare de mită,

MIHAI CRISTIAN SEBASTIAN, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOȘ și TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptelor membri în aceeași comisie din cadrul A.N.R.P., cercetați sub control judiciar cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

BACIU REMUS VIRGIL, la data faptei membru în aceeași comisie, în prezent aflat în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

MARKO ATILLA GABOR, la data faptei membru în aceeași comisie, cercetat în lipsă cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SAVU FLORENTINA, la data faptei consilier în cadrul A.N.R.P. – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cercetată sub control judiciar cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SIMU HORIA, economist, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
– dare de mită (2 infracțiuni),
– spălare a banilor, în formă continuată,

DIMA ALIN HORAȚIU, expert evaluator, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
– luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.
De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.
Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.
Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.
Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.
Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.
În același context și pentru același motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același inculpat suma de 5.000 euro.
În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale.

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Simu Horia și Dumitrean Crinuța Nicoleta.
De asemenea, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflată în contul unei unități bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horațiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.