O nouă prostire pe faţă a opiniei publice

Un comunicat de presă de pe site-ul Camerei Deputaţilor anunţă programul de luni al Comisiei parlamentare de control al SRI şi nu pomeneşte nimic despre audierea şefului interimar al SRI în scandalul „Udrea – Coldea”.

Update: Șeful comisiei de control a SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, înainte de începerea audierii directorului interimar al SRI, Florian Coldea, că nu a fost primită nicio solicitare privind verificarea în cazul acuzațiilor aduse de Elena Udrea, dar că, din cauza faptului că nu a fost trimisă nicio solicitare, comisia s-a autosesizat.

„Vom analiza și vom face audieri și pe temele și acuzațiile lansate și afirmațiile făcute în spațiul public în ultima perioadă la adresa SRI sau la adresa conducerii Serviciului Român de Informații și fac aici o precizare foarte importantă. Din punct de vedere procedural, ne aflăm în situația în care Comisia s-a autosesizat. Precizez public că, până la data începerii acestei ședințe, deși acuzații publice au fost făcute de mai bine de o săptămână, nu am primit nicio informare sau solicitare oficială din partea cuiva să analizăm vreun aspect”, a afirmat Pop.

La audierea conducerii SRI sunt prezenţi cinci membri ai Comisiei de control SRI, respectiv preşedintele Comisiei Georgian Pop, liberalii Teodor Atanasiu, Cezar Preda şi Octavian Popa, senatorul Verestoy Attila, lipsind pesediștii Sebastian Ghiță, Daniel Savu şi Liviu Codîrlă.

Update: Șeful interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns luni la ora 10.00 la Comisia parlamentară. Înainte de a intra în sală, Coldea le-a declarat jurnaliştilor că a venit pentru a lămuri subiectele aflate pe ordinea de zi a Comisiei, refuzând să facă alte comentarii.

Un comunicat de presă care ar putea să fie adevărat

Pe site-ul Camerei Deputaţilor se regăseşte următorul comunicat de presă emis de conducerea Comisiei „SRI”. „Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii a stabilit un termen limită (9 februarie 2015) pană la care reprezentanţii SRI să pună la dispoziţia Comisiei informaţiile necesare audierii conducerii Serviciului.

Comisia a stabilit că audierea conducerii interimare a SRI se va desfăşura în data de 9 februarie 2015, ora 10:00, la sala de şedinţe a Comisiei, din Palatul Parlamentului. Audierea conducerii interimare a SRI va include următoarele tematici:

  • evaluarea stării de securitate naţionala a României la începutul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice – terorism, trafic de armament – cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnaţională etc.)

  • perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 si pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;

  • analiza situaţiei generate de demisia domnului George Maior din funcţia de director al SRI;

După cum se poate observa, NICIUN CUVÂNT despre scandalul monstru declanşat în ultimele zile de declaraţiile publice făcute de Elena Udrea şi de depoziţiile făcute în faţa judecătorilor de către Alina Bica, aflată în arest preventiv.

Ce spun unii membri ai comisiei

Totuşi, doi membri ai comisiei parlamentare de control a SRI, Cezar Preda (PNL, via PDL) şi Liviu Codârlă (un traseist de profesie – PRM, PDL, PPDDD, UNPR, fiind destinaţiile sale politice, iar pe site-ul comisiei este prezentat ca deputat PSD) au fost duminică seara la B1 TV şi au dat ca sigură prezenţa lui Florian Coldea la Parlament în această dimineaţă. Ce am aflat din spusele celor doi. Am aflat că nu vom afla nimic din subiectul care ţine prima pagină de aproape 10 zile. De ce, pentru că şeful interimar al SRI, Florian Coldea este un cadru militar, el nu poate să se exprime în public şi în plus este vorba de documente secrete. În ceea ce priveşte documentul care va conţine rezultatele anchetei interne – declanşate în urma dezvăluirilor Elenei Udrea – am aflat că în mod normal „dl Coldea nu are cum să aibă cunoştiinţă de conţinut”. Tot în mod normal, un astfel de document ar fi trebuit să ajungă în mâna directorului SRI, care l-ar fi adus la comisie. Dar cum directorul SRI, George Maior şi-a dat demisia, onor reprezentanţi comisiei parlamentare „SRI” nu „cred” că îl va aduce Florian Coldea, ci altcineva. Evident – aceasta numai în cazul în care subiectul va fi abordat – nimeni nu va afla ceva din conţinutul documentului comisiei de anchetă internă din SRI. „Noi doar vom lua act de document” a afirmat Cezar Preda. El a mai precizat că respectivul document ar putea fi utilizat doar în instanţă, dacă va fi o solicitare în acest sens. Dintre afirmaţiile lui Liviu Codârlă am reţinut doar că „la ora actuală se înregistrează „un atac concentrat împotriva celui mai important serviciu secret din România” şi că la acest atac participă şi o serie de publicaţii şi ziarişti.

Nu sunt secrete

Oricât încearcă să aburească opinia publică parlamentarii din comisia „SRI”, un lucru este clar. Cel puţin în proporţie de 85%, tot ce a afirmat Elena Udrea despre Florian Coldea nu reprezintă nici secrete NATO, nici secrete de stat şi nici secrete de serviciu.

Prezentăm doar 4 exemple:

  • se poate da publicităţii motivele, raţiunile întâlnirilor Udrea – Maior, Udrea – Coldea, Cocoş – Coldea dacă au avut loc; nu este vorba de secrete, decât în situaţia în care Elena Udrea şi/sau Dorin Cocoş ar fi agenţi acoperiţi;

  • triunghiul Florian Coldea – Dorin Cocoş – Sebastian Ghiţă legat de cei 500.000 de euro alocaţi pentru finanţarea postului România TV iarăşi nu reprezintă un secret de orice natură;

  • suspiciunile privind implicările în dosare din justiţie (intervenţia în favoarea lui Tender, de exemplu) ale lui Floria Coldea, de asemenea nu sunt secrete.

  • relaţiile dintre Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea, iarăşi nu intră în categoria secretelor, cu excepţia situaţiei în care deputatul prahovean şi prietenul lui Victor Ponta, face parte din categoria „acoperiţilor”.

Cum se poziţionează parlamentarii din Comisie

  • Georgian Pop (deputat PSD): nu a deranjat vreodată şefii SRI cu vreo întrebare 50% incomodă;

  • Octavian Popa (deputat PNL): a fost miel în comisie şi zmeu în declaraţii publice, dar fără să atingă problemele sensibile

  • Vereştoy Attila (senator UDMR): nu a deranjat vreodată instituţia şi pe şefii ei;

  • Teodor Atanasiu (senator PNL): a adoptat şi el politica struţului

  • Cezar Preda (deputat PNL, via PDL): pe aceeaşi linie cu cei de mai sus;

  • Daniel Savu (senator PSD): mare fan, chiar ultras al SRI (a şi fost ofiţer SRI)

  • Liviu Codârlă (deputat UNPR): suporter de nădejdie al SRI

  • Sebastian Ghiţă (deputat „independent” afiliat la grupul parlamentar PSD): ultras al SRI, promotor înrăit al celor 3 legi catalogate ca fiind neconstituţionale de CCR. Există numeroase boci care susţi care firmele pe care le controlează prin interpuşi au afaceri cu SRI.

În mod normal, Sebastian Ghiţă nu ar trebui să participe la lucrările comisiei, dacă se va discuta despre scandalul Udrea – Coldea. Mai mult, parlamentarii din comisiei, ar trebui ca, separat, să îl audieze pe Sebastian Ghiţă, numele acestui fiind preponderent pronunţat de Elena Udrea în declaraţiile pe care le-a făcut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.