O nouă Roșia Montană?

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, marţi, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.

La discuţia dintre Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

„Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, au arătat sursele.

În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

„Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012”, a afirmat atunci Holst.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist.

Protest în fața Ministerului Economiei de la București

Mai multe persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist. Deşi protestul a fost unul paşnic, jandarmii au transportat 12 persoane, cu dubele, la secţia 3 de poliţie din Bucureşti. „Au spus că nu ne pot legitima la faţa locului”, a declarat, pentru realitatea.net, unul dintre participanţii la protest.

„Între 12 şi 14 persoane au fost suite în dube şi transportate la secţia 3 de poliţie. Am fost legitimaţi, iar jandarmii au refuzat să menţioneze în procesul verbal motivul invocat de ei pentru transportul la secţie. (…) Am ales să vin după ce am văzut ce s-a întâmplat în Bulgaria şi în alte state. Protestul nu este îndreptat neapărat împotriva Chevron, ci împotriva metodei de exploatare”, a declarat unul dintre protestatari pentru sursa citată. Printre protestatarii săltați de jandarmi s-a aflat și Briana Caragea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.