O nouă Uniune pentru Germania

„Noi, germanii, și majoritatea europenilor am stat prea mult timp pe umerii prietenilor americani când vine vorba de securitate. Acum trebuie să preluăm o parte mai mare din povară pentru securitatea noastră atlantică“, a spus ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung, iar aceasta poate fi și una dintre concluziile principale ale Conferinței pentru Securitate de la Munchen, care s-a încheiat duminică.

Pentru a ieși din actualul stadiu de „infantilizare și emasculare“, așa cum spune pentru Bloomberg unul dintre membrii Consiliului pentru Relații Internaționale din Bruxelles, Europa trebuie să cheltuiască mai mult și mai inteligent. Se pare însă că, păstrând proporțiile, unele state europene vor cheltui mai puțin și mult mai inteligent. Este cazul Germaniei, care a anunțat că își va îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO de a contribui cu 2% din PIB pentru bugetul Apărării, dar într-un ritm propriu, urmând să atingă acest prag abia în 2024, în condițiile în care România, spre exemplu, va îndeplini acest criteriu chiar din acest an. În ce privește utilizarea acestor fonduri, din nou, soluțiile sunt diferite. În cooperare cu Franța, Germania susține crearea unei Uniuni Europene a Apărării, unde centralizarea achizițiilor militare, a cercetării în domeniu și a organizării militare să facă investirea unui euro la fel de eficientă ca investirea unui dolar sau a unei ruble în apărarea americană sau rusă.

„Națiunile-cadru“ iau partea leului

Cine va domina însă această Uniune a Apărării, cine va beneficia de pe urma contractelor pentru armament și cine va avea partea leului din proiectatul Fond pentru Apărare, anunțat de șefa diplomației UE, italianca Federica Mogherini? Un răspuns este dat de punerea în aplicare a noului concept NATO de „națiune-cadru“ pentru apărare, coagularea unor unități ale statelor aliate într-o unitate mare sub comanda unui stat puternic din punct de vedere militar. Germania, Cehia și România au semnat deja un protocol pentru o asemenea divizie condusă de Germania.

Cum America pare să se îndepărteze de aliații europeni, iar un sondaj recent realizat de Gallup International arată că cetățenii din Slovenia, Bulgaria, Grecia și Turcia ar prefera să fie apărați de Rusia mai degrabă decât de NATO, o apărare europeană este fără îndoială necesară. Însă rămâne de văzut în ce măsură un asemenea proiect costisitor va fi compatibil cu viziunea aceleiași Federica Mogherini, care spunea că securitatea europeană nu trebuie să se bazeze pe abordări militare, ci pe investiții în educație, locuri de muncă și democrație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.