O pădure tropicală de… tendinţe: „Metropolitan 2015”

Spectacolul show-urilor de modă la New York este un amestec unic de lux şi sportivitate, asaltat de o audienţă compozită, avizată şi mai relaxată la ideea de poză, snobism şi exclusivitate. Concurenţa este enormă, poţi descoperi o pădure tropicală de… tendinţe, e loc de clasicism şi de avangarde şi nici kitsch-ul nu lipseşte, în doze mai mici sau mai mari, uneori adus anume pe scenă, ca o autoironie, ca o bătaie amicală pe umărul bunului-gust şi al prostului gust, relativ, cum susţine şi vechiul adagio: de gustibus non disputandum.

Eleganţă şi stil de influenţă folclorică românească

Institutul Cultural Român din New York este atent şi prezent la aceste mega-evenimente care atrag mii de spectatori, camerele de filmat şi televiziunile care transmit spectacolul în direct, fiind un prilej de a promova nu doar tendinţe vestimentare, ci şi valori artistice şi culturale ce definesc izvoarele etnice, tradiţionale şi modelele de civilizaţie care au inspirat şi inspiră moda pe toate meridianele lumii.

Dorin Negrău, o paradigmă stilistică inconfundabilă

“Metropolitan 2015” Couture Fashion Week New York, septembrie 2014. Moda reprezintă o cale extrem de seducătoare şi de populară de a impune şi alte valori, precum muzica, arta tradiţională a ţesăturilor, a bijuteriilor şi artele vizuale şi, nu în ultimul rând, turismul, comerţul, exportul, arhitectura vernaculară, tendinţe stilistice în designul interior.

Anul acesta, România a fost reprezentată la marile defileuri de modă ale toamnei newyorkeze 2014 de doi tineri designeri români. Alexandra Popescu-York, stabilită la New York, care şi-a prezentat colecţia în cadrul Metropolitan 2015 Couture Fashion Week New York, şi Dorin Negrău, venit anume din România, invitat la Mercedes-Benz Fashion Week din New York, după ce a trecut cu brio o selecţie extrem de strânsă.

Un public numeros a aplaudat show-ul lui Dorin Negrău

Cele două mari show-uri de modă ale designerilor români au fost precedate de două evenimente culturale care marchează poziţia Institutului Cultural Român din New York faţă de performanţele culturale de acest gen, evidenţiind o inteligentă contextualizare şi promovare a valorilor artistice şi orizonturilor estetice. Moda este şi artă, un limbaj vizual atotgrăitor ce defineşte civilizaţii, în egală măsură cu fotografia, cinematografia, artele vizuale. Versatilitatea ei nu este mai puţin creatoare de paradigme, stiluri şi tipare spirituale.

Duex-pieces combinat cu bluză de dantelă şi maramă

Institutul Cultural Român din New York, sub noua conducere, a creat un program, în acest sens, conturat printr-o serie de evenimente, independente şi, în acelaşi timp, legate, ca o poveste despre tradiţii şi modernitatea vestimentaţiei şi costumelor. A fost mai întâi marea expoziţie de costume populare româneşti La Blouse roumaine/ De la costumul tradiţional românesc la Matisse, deschisă în Galeria ICR New York, în 17 mai 2013. Această expoziţie, care s-a bucurat de un enorm succes la New York, a precedat expoziţia deschisă în România, la GALATECA, în intervalul 20 iunie-25 august 2013. Institutul Cultural Român din New York a dat mai mult decât tonul. Cu acest prilej au fost mediatizate şi splendidele costume populare româneşti din colecţia MetropolitanMuseum. Expoziţia a fost însoţită de filme documentare cu piese din colecţia lui Yves Saint Laurent, inspirate de picturile de ii româneşti ale lui Matisse, după colecţia de ii româneşti pe care i-a dăruit-o pictorul român cu care era prieten, Theodor Pallady. Iile româneşti pictate de Matisse au marcat colecţia celebrului designer de haute couture, lansată în 1981, care a fost expusă şi la Bucureşti, ulterior, între 28 mai şi 26 iulie 2009, influenţând între timp şi creaţia altor reputaţi designeri internaţionali, precum Oscar de la Renta, Tom Ford şi Jean Paul Gaultier. Trimiterile la lucrările reprezentând ia românească în arta lui Matisse au marcat pe o direcţie minimalistă şi colecţia recent prezentată la New York de designerul român Dorin Negrău.

Ie şi fustă din dantelă ţesută pentru a decora cămeşoaiele

Tot în galeria de artă a Institutului Cultural Român din New York a fost deschisă şi expoziţia de modă intitulată Muzele lui Brâncuşi, cu piese de vestimentaţie remarcabile, create de designerul Iana Bertea, inspirate de sculpturi celebre şi schiţe semnate de marele Brâncuşi. Anul acesta va urma şi marea expoziţie dedicată Tricentenarului Constantin Brâncoveanu, în care, alături de arhitectura brâncovenească, vor fi expuse şi imagini ale costumului brâncovenesc, aşa cum sunt reprezentate în pictura al fresco a ctitorilor şi cum apare în enluminurile unor cărţi de cult sau în ţesături şi broderii destinate ritualului bisericesc şi celui din mânăstirile, ctitorii brâncoveneşti.

Alexandra Popescu-York, de la pictura monumentală la… modă

Centură inspirată de brâurile bistriţene

Evenimentul Couture Fashion Week New York, la care a fost invitată Alexandra Popescu-York, s-a desfăşurat între 5 şi 7 Septembrie la Crowne Plaza Times Square în Manhattan.

Cunoscutul designer şi artist plastic Alexandra Popescu-York a fost prezentă la mega-evenimentul la care sunt invitaţi 24 de renumiţi designeri internaţionali. Colecţia ei a purtat un titlu sugestiv: “Metropolitan” Many Worlds, One MET! (Mai multe lumi într-un singur muzeu).

Eleganţa modelelor lui Dorin Negrău a impresionat audienţa

Colecţia sa a adus în lumea modei contemporane o serie de elemente iconice de design ce aparţin istoriei, civilizaţiei şi artelor. Putem vorbi, ca atare, mai mult de o paradă a costumelor decât de o paradă de modă, în ideea de a demonstra că moda înseamnă civilizaţie şi orice civilizaţie îşi are straiele ei, costumele ei tradiţionale, un design ce evoluează de-a lungul secolelor păstrând, în acelaşi timp, marea individualitate în prezentarea sa ca modă. Fiecare model defilând pe scena strălucitoare a inspirat asistenţa, născând în femeile iubitoare de inedit şi imaginaţie, visul de a se îmbrăca în stilul Egiptului Antic, al Greciei şi Romei antice. Visul de a purta straie drapate, bijuterii somptuoase, pliseuri romane, culoarea purpurei, brocarturi medievale, pelerine, straie veneţiene aduse la curţile brâncoveneşti, crinoline, dar şi tot ce a însemnat moda în pictura impresionistă, influenţată de japonezării.

Modernitate şi dantelă croşetată în stilul ţărăncilor

Designerul Alexandra Popescu York, care e şi un cunoscut artist vizual, completează lumea modei cu propriile sale picturi monumentale, evenimente multi-media, proiecţii suprapuse, un puzzle vizual în continuă mişcare.

Alexandra Popescu-York a purtat în modelele ei un dialog continuu cu pictura lui Van Gogh, Monet, Picasso, dar şi cu şcoala românească de pictură de la Balcic şi cu avangardismul românesc (Victor Brauner, Corneliu Michăilescu, Ion Ţuculescu etc.) de la care se inspiră atât în croiul veşmintelor, cât şi în combinaţiile cromatice şi selecţia materialelor.

Fustă deşirată şi şal din dantela bunicii

Sursa de inspiraţie a Alexandrei Popescu-York este Muzeul de Artă Metropolitan din New York, locul unde se întâlnesc toate civilizaţiile, culturile şi toţi marii artişti ai tuturor timpurilor – Many Worlds, One MET!

În acest context Metropolitan 2015 este luat şi ca simbol al muzeului de artă universal, spaţiul unde se întâlnesc cei mai valoroşi artişti ai lumii din toate timpurile. În acelaşi timp, artista doreşte să facă o paralelă între arta universală şi arta românească.

Eleganţă accentuată de acoperămintele princiare pentru cap din dantelă croşetată

În prezentarea sa de modă, Alexandra Popescu-York a readus pe scenă Egiptul şi Grecia antică, arta triburilor africane şi creaţiile unor mari artişti precum: Constantin Brâncuşi, Van Gogh, Monet, Picasso, dar şi Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu etc.

Prezentarea de modă a Alexandrei Popescu-York a fost deschisă cu un moment muzical anume creat pentru colecţia ce a defilat pe podium, o piesă pentru violoncel interpretată de Gilberta Lucaj, inspirată de o melodie compusă de Borodin. A rulat, concomitent cu spectaculosul defileu, şi un film de scurtmetraj conceput de designer. În acest film designerul Alexandra Popescu-York apare pe fundalul mânăstirilor Suceviţa şi Voroneţ.

Conform Alexandrei Popescu-York, colecţia Metropolitan 2015 a fost concepută ca un cumul de arte, o fuziune între muzică, film, pictură şi modă.

O colecţie spectaculoasă: Dorin Negrău, la Lincoln Center

Designerul Dorin Negrău şi Doina Uricariu

Dorin Negrău, un designer de care se va vorbi tot mai des! Parfumul şi stilul Dorin Negrău au cucerit cei peste 500 de invitaţi americani prezenţi la fashion show-ul său.

ICR New York a susţinut participarea designerului Dorin Negrău, pe 11 septembrie, la Pavilion, Lincoln Center, cu colecţia de primăvară/vară 2015, Duality, în cadrul calendarului oficial al renumitului eveniment Mercedes- Benz Fashion Week.

Colecţia lui Dorin Negrău a fost spectaculoasă şi, în acelaşi timp, unitară, având ceea ce se numeşte în modă Gheara Leului, pecetea stilului unitar inconfundabil. Dorin Negrău are o vocaţie evidentă pentru designul de modă. Ştie să creeze o paradigmă stilistică inconfundabilă, este genul de designer care poate construi o lume pornind de la unul, două sau trei elemente pe care le poate dezvolta simfonic în infinite variante şi creaţii memorabile, fiecare în parte.

Ţinută elegantă inspirată de costumul popular românesc

Trei elemente originale au definit colecţia sa. Selectate şi aduse în lumina tradiţională a costumului şi artelor decorative populare. Dorin Negrău a descoperit şi impus prin această colecţie brâul brodat cu mărgele din zona Bistriţei Năsăud, folosit ca element decorativ spectaculos, capabil să impună o linie, o stare de spirit, graţia şi majestatea ţinutei feminine. Rochiile lui lungi sau vestimentaţia folosind modern, original deux-piece-ul şi troix-piece-ul au combinat acest râu policrom cu bluze cu mâneci ample, amintind de ie, dar şi de bluza tradiţională din Oaş, Maramureş, Braşov şi Sibiu. Bluza aceea spectaculos de albă, înfoiată, cu pliuri rapide, diverse şi umeri fastuoşi.

Doina Uricariu alături de E.S. Simona Miculescu

Având o artă impresionantă în a transforma designul modei feminine printr-un colaj între suprafeţele trupului îmbrăcate şi cele dezgolite, Dorin Negrău creează ţinute seducătoare, senzuale, insolite pe care nu poţi să nu le remarci în orice context. A mai folosit, cu efecte de asemenea memorabile, dantela lată de două-trei palme, croşetată în stilul ţărăncilor, pentru a decora cămăşoaie, perdele, macaturi de pat, şi rafturile mobilierului folosit să depoziteze haine, dar şi veselă. A folosit aceste dantele în combinaţii strălucite cu mătasea rochiilor şi fustelor de seară mate, transparente, sau în dantelă. A folosit dantelele croşetate de străbunicile noastre pentru a crea combinaţii inedite de acoperăminte ale capului, albe, frumoase, austere, princiare de-a dreptul.

Modelele Alexandrei Popescu-York, în dialog continuu cu istoria culturii

Eleganţa ţinutelor lui a impresionat audienţa. La fel, originalitatea lor. Podiumul defileului de modă, strecurat ca o albie a unei ape în imensa sală de la Pavilion, Lincoln Center, a fost populat pentru 20 de minute de ţinute ce vor deveni modele visate de adolescentele cu stil, dar şi moderne în alegerile lor ce ţin de modă. Creaţiile lui Dorin Negrău se potrivesc oricărui moment al zilei, conferindu-i eleganţă şi memorabilitate. Tocmai prin amestecul dintre insolit şi simplitate, o simplitate care îşi adjudecă, uneori, inclusiv stilul unisex. Designerul a mai folosit, de asemenea, tricotajul şi deşirările acestuia cu multă originalitate. De la şal la bluza şi fusta ce se deşiră, dezvăluind şi acoperind frumuseţea chipului femeii. Defileul colecţiei lui Dorin Negrău s-a desfăşurat cu un fundal sonor excepţional, cântecul celebru al Mariei Tănase, Cine iubeşte şi lasă, interpretat de formaţia Rotting Christ, o formaţie de extreme metal din Grecia. Piesa se află în albumul editat de această formaţie, intitulat Kata ton Daimona Eafton, voce Suzana Vougiouli.

Pliseurile antice, o componentă a creaţiilor Alexandrei Popescu-York

Camerele de filmat şi jurnaliştii l-au asaltat pe designerul român, care a povestit în interviurile lui şi despre proiectele viitoare la care a început să lucreze, câteva dintre ele axate în spiritul creaţiei şi culturii occidentale şi americane pe ideea de a combina arta cu nevoile comunitare şi cu proiecte sociale. Artistul va dezvolta în casa tradiţională a părinţilor şi strămoşilor săi ateliere de creaţie cu brâuri decorate cu mărgele şi ateliere de croşetat dantele româneşti. Va dori să implice în aceste proiecte tinerii care îşi încheie o etapă din viaţă după ce au fost incluşi în centrele de plasament. Dorin Negrău doreşte să dezvolte nu doar noi stiluri în designul de modă, ci şi un stil de viaţă în care să nu fie abandonate destinele indivizilor, ci să fie integrate într-o viaţă mai frumoasă şi mai bună.

Combinaţie liturgic-laic la Alexandra Popescu-York

Dorin Negrău va reveni la New York, unde a fost deja contactat de oameni interesaţi de creaţiile sale, el a lansat, de altfel, cu prilejul acestei colecţii, un parfum care-i poartă numele şi pe care l-a creat dată fiind formaţia sa de farmacist. De numele lui se va auzi tot mai des.

Institutul Cultural Român din New York este fericit că a putut să se implice în aceste evenimente în care amândoi designerii români s-au bucurat de o promovare insistentă şi dinamică, realizată de coordonatorul de proiect Răzvan Dinu.

Inspiraţie egipteană în modelele Alexandrei Popescu-York

Evoluţia colecţiei lui Dorin Negrău s-a bucurat de participarea scriitoarei Doina Uricariu, directorul ICR, doamnei Simona Miculescu, Ambasador la Misiunea Permanentă a României la ONU, şi a doamnei Ioana Costache, Consul General al României la New York. Cu acest prilej au fost evocate alte două nume ale modei româneşti: Doina Levintza şi Cătălin Botezatu.

Iată ce declara NewYork Daily News despre acest show: “De la monotonia ansamblurilor lui Calvin Klein la ţinutele excentrice din prezentarea lui J. Mendel, urmăriţi cele mai fierbinţi look-uri de la New York Fashion Week: Ziua a 8-a”, ilustrând cu unul dintre modelele lui Negrău, purtat de Lili Sandu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.