O pădure veche din vremea lui Mihai Viteazul riscă să fie tăiată

Legislația românească protejează pădurile virgine mai mari de 30 de hectare. Ce este sub această suprafață este lăsat în voia sorții. Este și cazul unei păduri de 26 de hectare din zona de graniță dintre județele Covasna și Vrancea, veche din vremea când trăia Mihai Viteazul. Singurul care o păzește este un pădurar în vârstă de 82 de ani. ONG-ul de mediu Agent Green a avertizat Ministerul Mediului cu privire la situația delicată a acestei păduri veșnice și cerut ministrului Cristiana Pașca Palemer să găsească soluții pentru singura pădure neatinsă din zona Oituz-Leapșa Mare.

„La 82 de ani, nenea pădurarul Jaska este un model pentru toți românii! Cu siguranță că nenea Jaska nu va tăia cauciucurile tractoarelor, dar această pădure veșnică, ultima din zona Oituz – Lepșa Mare (județul Covasna) va fi tăiată dacă doamna ministru Cristiana Pașca Palmer nu va găsi de urgență o soluție pentru protejare. De ce? Pentru că în urma lucrărilor silvice recente, doar 26 de hectare din pădurea veșnică au mai rămas neatinse, iar ordinul de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România protejează doar păduri virgine mai mari de 30 de hectare. Arborii din această pădure veșnică sunt de pe vremea lui Mihai Viteazul și l-au adăpostit pe nenea Jaska în timpul ultimului război mondial. Cei mai bâtrâni arbori din această pădure au fost denumiți de către nenea Jaska ”Regina” și ”Regele”. Înălțimea lor depășește 50 de metri. Agent GreenGreen a făcut toate demersurile legale posibile pentru a proteja această pădure de paradis care corespunde tuturor criteriilor unei păduri virgine, mai puțin dimensiunea. În acest caz, doar ministerul mediului mai poate interveni de urgență și să o salveze dacă o face rezervație. Această pădure include o serie de ecosisteme speciale cu valoare foarte ridicată de conservare și poate deveni o mândrie locala, națională și internațională”, susțin reprezentanții ONG-ului.

Pădurarul Jaska a declarat celor de la Agent Green că un inginer silvic a dorit să marcheze copacii ce urmau să fie tăiați însă el i-a împiedicat. „Le-am zis: dacă te atingi de pădurea asta, nu mai ești prieten cu mine. Trec pe lângă tine dar nu îți voi da bună-ziua cât oi trăi eu”, a spus bătrânul. El a mai spus că e gata să spargă cauciucurile tuturor tractoarelor care vor fi aduse în pădure.

În acest moment, pădurile din parcurile naționale înseamnă doar 1 % din suprafața țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.