O palmă pentru principiul românesc „merge şi aşa”

Lucrurile sunt ştiute. Mirel Rădoi, cel care pe hârtie are funcţia de director tehnic sau director sportiv la FCSB, dar în realitate funcţionează ca antrenor principal şi conduce echipa în meciurile oficiale, a fost suspendat de UEFA, primind interdicţie de a mai sta pe banca tehnică la meciurile oficiale din cupele europene. În paralel, FCSB a fost sancţionată cu o amendă de 50.000 de euro. În prima zi, ştirea a căzut ca un trăsnet în mass-media sportivă şi nu numai. Toată lumea, chibiţi sau doar la suprafaţă interesaţi de fotbal a fost luată prin surprindere. Analizând la rece evenimentul – pentru că o astfel de decizie este un eveniment la noi – şi punând cap la cap unele informaţii ulterioare, nu mai suntem deloc în faţa unei ştiri surprinzătoare care a venit ca un trăsnet. Am aflat că situaţia băncii tehnice de la FCSB se afla de mai mult timp în vizorul UEFA – a se vedea avertismentele transmise (nu public) de Ionuţ Lupescu celor din conducerea FCSB, ex internaţionalul român făcând parte din aparatul UEFA. Am mai aflat tot ulterior că FCSB ştia de toată această poveste, pentru că „dosarul Rădoi” s-a judecat cu ceva timp în urmă la Comisia de disciplină de la UEFA, unde oficialii echipei bucureştene au trimis un document cu punctul lor de vedere. Dovada o constituie o declaraţie a „vestitului tuşier” Valeriu Argăseală: „cei de la UEFA nu au ţinut cont de argumentele noastre în documentul pe care l-am trimis”.

Să intrăm pe fondul problemei: regulamentele UEFA sunt clare: doar un antrenor principal calificat (deţinător al unor licenţe recunoscute de UEFA) poate da indicaţii în timpul unui meci de fotbal. Mirel Rădoi nu are nicio calificare în acest sens şi în acest moment nici nu poate efectua cursurile pentru obţinerea licenţei Pro din cauză că nu are diplomă de bacalaureat. Numai că suntem în România şi aici a funcţionat clasicul principiu „merge şi aşa”. „Care e problema că Rădoi nu are licenţă? Steaua nu riscă nimic, nici la meciurile din cupele europene, o să vedeţi. N-avem nici cea mai mică emoţie!”- declara în luna iunie acelaşi Valeriu Argăseală din conducerea FCSB. După cum se poate vedea, pentru unul dintre cei mai înalţi oficiali ai echipei campioane, regulamentele UEFA sunt apă de ploaie. Dar, atenţie, nu doar pentru oficialul FCSB regulamentele europene nu contează. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cadrul – atenţie – FRF. Regulamentul de organizare a activităţii forbalistice (ROAF) care ar trebui să reflecte prevederile UEFA este şi el alcătuit în baza principiului „merge şi aşa”. Conform regulamentului FRF, pe banca tehnică au dreptul de a fi prezente următoarele categorii de oficiali: 1. Conducător de delegație – (team manager ori director tehnic ori director sportiv) 2. Antrenorul principal 3. Un antrenor secund 4. Al doilea antrenor secund / preparatorul fizic / antrenorul de portari 5. Un medic 6. Un masor / fizioterapeut / asistent medical. Până aici nimic de obiectat. Dar la un alt articol avem: numai o singură persoană este autorizată să dea instrucţiuni tehnice şi trebuie să revină la locul său după transmiterea instrucţiunilor”. Cu alte cuvinte, UEFA spune că indicaţii (instrucţiuni tehnice) poate da doar antrenorul principal posesor al unei licenţe recunoscute, iar FRF spune „o singură persoană” fără să se precizeze care este persoana în cauză, şi care poate fi orice din lista prezentată mai sus. Atât cei de la FRF, cât şi cei de la FCSB au crezut că pot fenta la nesfârşit regulamentele UEFA. Acum, forul european a pus piciorul în prag. Rădoi nici măcar în calitatea sa de director tehnic sau sportiv nu mai poate sta pe bancă, iar FRF trebuie să schimbe prevederea din regulament care permite unei persoane nespecificate să dea indicaţii. Este o palmă dată sistemului fotbalistic din România, este o palmă dată principiului atât de des utilizat, „merge şi aşa”. Oamenii din fotbal din România, dar de fapt din toate domeniile de activitate trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că un astfel de principiu nu este compatibil cu reglementările europene. Iar dacă vrem să fim consideraţi europeni, atunci acest principiu, acest mod de acţiune trebuie să dispară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.