O pensie specială de parlamentar = șapte salarii minime

Seria beneficiilor pentru senatorii și deputații în funcție, precum și pentru cei care au ocupat cândva un fotoliu de parlamentar pare că nu se mai termină.

După ce și-au dublat indemnizațiile, aleșii s-au trezit cu „un efect secundar“ al deciziei lor, la fel de profitabil – au și pensiile speciale mărite. Astfel, din prea multă grijă pentru propriile venituri, o pensie specială a unui parlamentar a ajuns să fie echivalentă cu șapte salarii minime. Ba mai mult, un fost parlamentar ajunge să încaseze, pe lângă pensia obişnuită, mai mulţi bani decât primea în perioada când era demnitar.

Conform unei analize interne a Parlamentului privind acest efort bugetar, peste 700 de foşti parlamentari primesc, la ora actuală, indemnizaţia specială pentru limita de vârstă. Pe de altă parte, alte categorii socioprofesionale active au rămas în continuare cu ochii în soarele estival, așteptând sine die mult trâmbițatele majorări de salarii.

Probleme cu identificarea resurselor

După ce deputații și senatorii și-au dublat indemnizațiile, de la 6.000 de lei la 13.000 de lei, prin Legea salarizării unitare, prea puțini artizani ai majorărilor de-a dreptul magice au luat în calcul faptul că, indirect, asta implică și o creștere a pensiilor speciale. De acest „ajutor“ ar urma să beneficieze aproximativ 700 de foşti parlamentari, care primesc indemnizaţia specială pentru limita de vârstă. Potrivit calculelor, pensia specială a unui parlamentar s-a mărit după 1 iulie de la 2.032 de lei la 3.445 de lei pentru un mandat, de la 4.064 de lei la 6.890 de lei pentru două mandate și de la 6.096 de lei la 10.335 de lei pentru trei mandate. La un calcul general, bugetul care ar trebui alocat pentru pensiile speciale se ridică la aproximativ cinci milioane de lei lunar, adică peste 3.400 de salarii minime. Parlamentul are bugetate peste 11 milioane de lei pentru a acoperi aceste extracheltuieli. Însă cu toate că suma este de-a dreptul astronomică, nu este suficientă. Mulți dintre senatorii și deputații care și-au încheiat mandatul la finele lui 2016 sunt la vârsta pensionării. Legea salarizării unitare prevedea, iniţial, îngheţarea acestor drepturi, dar liderul PSD, Liviu Dragnea, a impus eliminarea propunerii. Statutul deputaţilor şi senatorilor stipulează ca indemnizaţia de fost parlamentar să fie majorată ori de câte ori creşte şi indemnizaţia brută a unui ales în exerciţiu. Un deputat sau senator ia, în prezent, lunar, aproximativ 13 mii de lei brut. Aşa s-a ajuns ca, după recalculare, foştii aleşi cu mai multe mandate să încaseze lunar sume de două ori mai mari decât ultima indemnizaţie netă primită când erau parlamentari.

Efort bugetar de peste 5 milioane de lei lunar

Foştii parlamentari nu sunt singurii beneficiari ai Legii salarizării unitare. Toate pensiile speciale, începând cu cele ale judecătorilor CCR, magistraţilor, diplomaţilor, aviatorilor, se vor actualiza în funcţie de creşterea veniturilor categoriilor din rândul cărora provin. Asta înseamnă că, automat, și cheltuielile cu pensiile speciale s-au majorat cu câteva milioane de lei. La un calcul general, bugetul care ar trebui alocat pentru pensiile speciale ale foștilor aleși se ridică la aproximativ 5 milioane de lei lunar. Comparativ cu cei 5 milioane de lei, statul ar putea plăti peste 3.400 de salarii minime, având în vedere că valoarea unui salariu minim este de 1.450 de lei. Și cum cea mai mare pensie specială majorată este cea de 10.335 de lei, practic, statul plătește unui fost deputat sau senator 7,12 salarii minime pe economie. În aceste condiții, deși indexările au fost acceptate, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spun că, momentan, nu sunt bani pentru a acoperi majorările.

Soluția cea mai ușoară – disponibilizările

Lipsa sumelor din bugetele celor două Camere necesare pentru acoperirea tuturor majorărilor salariale și a pensiilor speciale le dă ceva de furcă șefilor departamentelor contabile din Parlament. Îngrijorarea acestora a fost transmisă și membrilor celor două Birouri Permanente. În spatele ușilor închise, conducerea Senatului a luat în calcul să facă disponibilizări de personal astfel încât să echilibreze balanța financiară și să nu care cumva să sufere din punct de vedere financiar vreun actual sau fost parlamentar. Această posibilitate a stârnit deja teama în rândurile funcționărimii de prin Parlament, mai ales că numărul acestora este supradimensionat. În consecință, venirea toamnei ar putea să aducă vești proaste pentru o parte din angajații Senatului și Camerei Deputaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.