O pilulă amară pentru Trump și Arabia Saudită

A trecut mai bine de o lună de când, încurajat de asigurarea sprijinului american printr-un contract fără precedent de peste 30 de miliarde de dolari, regatul saudit a încercat să transforme emiratul Qatar într-un vasal, impunându-i un ultimatum ce aduce grave atingeri suveranității. Termenul limită a expirat de zile bune, iar diplomația qatariotă a acționat într-atât de eficient în relația cu SUA, încât marți, secretarul american de stat a semnat, la Doha, un acord pentru combaterea terorismului cu statul pe care președintele Donald Trump îl acuza acum câteva săptămâni de finanțare a terorismului „la un nivel foarte înalt“. Desigur, s-a ajuns aici după ce emiratul a semnat un acord în valoare de 12 miliarde de dolari cu SUA pentru livrarea unor avioane F-15. În plus, șeful diplomației americane a declarat: „Cred că Qatarul a fost limpede în poziția adoptată și cred că a fost foarte rațional și vrem să discutăm pentru a duce lucrurile mai departe“.

Tot mai puternicul prinț saudit Mohammed, fiul preferat și recent numit moștenitor al coroanei regelui Salman, riscă să sufere o corecție usturătoare de pe urma acestui demers de a transforma statul vecin în vasal. Nici președintele Donald Trump nu va rămâne cu imaginea intactă după periculoasa dispută din Golf.

Deși novice în ale diplomației, Rex Tillerson, fost președinte al celei mai mari companii petroliere din lume, ExxonMobil, este un fin cunoscător al regiunii Golfului, iar „politica care se aplică este politica lui Tillerson, în ciuda comentariilor lui Trump“, au spus, pentru The Washington Post, surse din Departamentul de Stat, care au ținut să arate că diplomații americani au fost „luați prin surprindere de comentariile președintelui“ împotriva emiratului Qatar. Oficialii americani au tot interesul să mențină o relație apropiată cu Qatarul, unde se află cea mai mare bază militară SUA din Orientul Mijlociu, folosită acum pentru campaniile din Irak și Siria.

De partea cealaltă, prințul saudit Mohammed bin Salman va trebui să înghită o pilulă amară, pentru că doar Bahrainul și Emiratele Arabe Unite au fost statele din Consiliul de Cooperare al Golfului pe care îl domina, care i-au fost aproape: Kuweitul a mediat criza din Qatar, iar Omanul a rupt embargoul și a trimis alimente în emirat. Tot ce poate face Arabia Saudită nu mai ține de supunerea emiratului, ci, cel mult, de zădărnicirea planurilor Qatarului de a construi împreună cu Iranul un gazoduct, via Siria, către Europa, și de a investi în reconstrucția post-conflict a statutului sirian.

Cât pentru restul lumii, după cum scrie Robert Fisk pentru The Independent, „această «criză» îi face de rușine pe arabi“. „Israelienii trebuie să se bucure – deși îi susțin pe saudiți – palestinienii sunt uitați (ca de obicei) și războiul merge mai departe în Siria și Irak, iar noi toți suntem siderați de certurile infantile și tribale ale unora dintre cele mai bogate ființe umane de pe pământ“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.