O premieră românească la Madrid Mutua Open

Halep a urcat un loc în clasamentul WTA. Cine sunt şi ce au făcut în 2016 adversarele fetelor noastre. Mentalul lui Begu. Patricia Tig, debut fabulos.

Trei în turul III

Turneul de tenis de la Madrid (turneu de categoria WTA Premier Mandatory, deci un turneu de pe locurile 5 – 8 în ierarhia mondială) ne-a adus acum în 2016 o premieră: trei jucătoare calificate în turul III, şi, mai avem încă o jucătoare, Sorana Cârstea, care mai are de jucat meciul din turul II. Până în prezent doar trei românce au ajuns în turul III la Madrid: Alexandra Dulgheru – 2010, Simona Halep – 2014 (a ajuns până în finală) şi Irina Begu – 2015 (a ajuns până în turul IV-sferturi de finală). Reamintim, turneul de la Madrid se desfăşoară din 1996, dar numai din 2009 este de categoria Premier Mandatory.

Adversarele din turul III

Cele trei românce deja calificate în turul III îşi cunosc adversarele:

  • Simona Halep vs. Timea Bacsinszky (Sui – #15) – 6-4, 5-7, 6-4 cu Ecaterina Makarova, în turul II

  • Irina Begu vs. Christina McHalle (SUA – #59) – 7-6, 6-4 cu Karolina Pliskova, în turul II

  • Patricia Maria Tig vs Madison Keys (SUA – #25) – 6-3, 6-3 cu Barbora Strycova, în turul II

  • Timea Bacsinszky a urcat după primele două tururi pe locul 10 în WTA (şi Simona a urcat de pe 7, pe 6) şi este un adversar redutabil pentru prima noastră rachetă. Halep conduce cu 2-1 în meciurile directe, dar cel mai recent meci, în martie 2016 la Miami Open, a revenit jucătoarei din Elveţia, cu 4-6, 6-3, 6-2. În 2016, Bacsinszky are următoarea linie competiţională: 16 victorit – 10 înfrângeri. Jucătoarea elveţiană a pierdut însă 4 meciuri în meciurile din FED Cup, unde nu s-a simţit în largul ei şi din cele 6 înfrângeri din circuitul WTA, doar cea suferită în faţa nemţoaicei Anika Beck, a fost nescontată. Bacsinszky a câştigat săptămâna trecută turneul de la Rabat. Jucătoarea din Elveţia este o nucă tare pentru Halep, primul adversar redutabil aici la Madrid.

  • Christina McHalle are în acest an 16 victorii şi 9 înfrângeri. O victorie la Garbine Muguruza la Indian Wells şi cea de acum la Karolina Pliskova reprezintă cele mai valoroase rezultate ale jucătorei din SUA. La capitolul înfrângeri, are trei meciuri în care a cedat unor jucătoare aflate dincolo de locul 100 în WTA. Teoretic, este un adversar accesibil pentru Begu.

  • Madison Keys, a patra jucătoare americană, aflată în urcare în ultimul an, a jucat relativ puţin în 2016: 13 meciuri (9 v – 4 î). Keys a jucat doar la Australian Open – turul IV, Indian Wels – turul I, Miami – sferturi, şi Charleston – turul I. Keys are nume grele pe lista ei de victorii: Roberta Vinci, Ana Ivanovic şi acum la Madrid, Barbora Strycova. Este cu 3 ani mai tânără decât Patricia Maria Tig, dar 160 de meciuri în circuitul WTA, faţă de 14, câte are românca. Keys pleacă cu prima şansă, dar nu este exclus ca Tig să mai detoneze şi o a treia bombă.

Comentariu: peste aşteptări

Până acum, putem spune că jucătoarele noastre – excepţie făcând Monica Niculescu – au avut o evoluţie peste aşteptări. Să le luăm pe rând. Simona Halep a venit la Madrid după un sezon slab spre foarte slab. A avut două adversare de mâna a doua şi le-a învins aşa cum trebuie învinse jucătoarele mai slab clasate: fără probleme şi la scor. Dacă Simona ar fi câştigat chinuit, în 3 seturi şi cu ceva noroc, comportamentul ei ar fi fost pe minus. Dar aşa cum au stat lucrurile în teren, Halep a arătat aşa cum trebuie să arate o jucătoare din top 10. Victorii clare, fără drept de apel la adversare inferioare. Şi dacă este vorba de noroc, putem spune că Halep nu a fost ocolită. Dar colateral. Faptul că din cei 16 capi de serie, mai sunt „în picioare” doar 5 – este o situaţie incredibilă după două tururi – o avantajează pe româncă. Iar faptul că din primele 8 jucătoare din WTA general, 4 au fost deja eliminate (Radwańska – 1, Kerber – 2, Muguruzy – 3, Vinci – 7), nu poate fi decât un semnal pentru Halep, care îi demonstrează că poate începe „marea recuperare”. Legat tot de eliminări, am verificat şi nu s-a mai înregistrat în istoria turneului ca în primul tur să piardă capii de serie 1 şi 2. Mergem la Irina Begu. Ea a învins un fost număr 5 WTA de acum un an (Bouchard) şi actualul număr 4 WTA (Muguruza). Putem spune că Begu s-a autodepăşit. Dar asta contează mai puţin. Marele câştig al Irinei este altul. Modul în care a reuşit să treacă de Muguruza. Dacă o bătea, să zice cu 6-3, 6-3, o aplaudam, o felicitam şi spuneam că a obţinut o victorie mare de tot. Dar când o baţi pe Muguruza, care câştigă primul set revenind de la 2-5, iar în al doilea, reface din nou de la 2-5 şi ajunge la 6-5, atunci se poate spune că mentalul a fost factorul decisiv. Şi, am arătat în ultimii doi ani, cam toate fetele noastre au fost catastrofe la capitolul „mental”. Orice altă jucătoare cred că ar fi pierdut când de două ori consecutiv sunt întoarse de la 5-2. Iar când cea care te întoarce este numărul 4 mondial, cu atât mai mult. Begu a demonstrat la Madrid că poate depăşi problemele ce ţin de psihic. După o astfel de victorie, în mod normal nu trebuie să îţi mai fie frică de nimeni şi nimic. Dar, atenţie, nici nu trebuie să se culce pe o ureche. Despre Maria Patricia Tig nu putem vorbi decât la superlativ. Calculele hârtiei nu o dădeau ca favorită nici măcar în calificări. Iar o debutantă să treacă de două tururi la un turneu de categoria Premier Mandatory şi să învingă jucătoare aflate cu peste 100 de locuri în faţa ei, deja suntem în faţa unei evoluţii care poate fi socotită fabuloasă. Nu mai contează dacă Tig va trece sau nu de Madion Keys. Madridul poate fi considerat un început pentru Patricia, care, dacă va juca astfel şi în continuare, are şanse să intre în top 100. Nu trebuie să uităm şi de Sorana Cârstea. Şi ea s-a adutodepăşit prin victoria asupra sârboaicei Jankovic (#24 WTA) şi a justificat pe deplin wild-card-ul primit de la patronul turneului, Ion Ţiriac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.