O retragere strategică în Parlamentul European

Grupul politic eurosceptic din Parlamentul European condus de naţionalistul britanic Nigel Farage a fost dizolvat, în urma retragerii eurodeputatei letone Iveta Grigule. PE european rămâne astfel fără vreun grup parlamentar de orientare extremistă şi eurofoba.

“Eurodeputata letonă Iveta Grigule a părăsit grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, care nu mai are astfel reprezentanţi din şapte state UE şi este, prin urmare, declarat dizolvat începând de astăzi”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch Guillot.

Defectarea europarlamentarei letone şi dizolvarea grupului parlamentar survine cu doar o săptămână înainte de votul decisiv în plenul PE pentru învestirea Comisiei Juncker. Grupul nu a rezistat decât pe durata sesiunilor din iulie şi septembrie ale PE.

Grupul profund eurosceptic a fost creat după alegerile europene din mai 2014, când partidul UKIP al lui Farage a obţinut 24 de mandate în PE, cele mai multe mandate britanice. Pentru a obţine finanţare europeană şi pentru a avea dreptul de a-şi impune preşedinţi de comisii parlamentare, UKIP s-a aliat cu Mişcarea de Cinci Stele a bufonului italian Beppe Grillo (17 mandate). Alianţa îndeplinea condiţia numărului minim de 25 de deputaţi pentru constituirea unui grup politic, nu însă şi a provenienţei acestora din 7 state UE. S-a recurs la atragerea unor deputaţi din Frontul Naţional din Franta, din Partidul Democraţilor din Suedia, din Uniunea Ţăranilor din Letonia, Partidul Ordinii şi Justiţiei din Lituania şi a unui deputat din Cehia. Construcţia s-a dovedit însă prea fragilă, iar grupul a fost uşor de dinamitat.

Frontul Naţional, care a câştigat alegerile europene în Franta, nu a reuşit să creeze un grup parlamentar din acelaşi motiv. Numărul deputaţilor nu a fost o problemă, însă liderei Marine Le Pen i-au lipsit deputati din încă două state, pe lângă cei din Franţa, Olanda, Belgia, Italia şi Austria.

Condiţia afilierii a 25 de deputaţi din cel puţin şapte state membre UE a fost impusă începând cu legislatura 2009-2014, o masura criticata de liberali pentru ca ar restrange reprezentarea democratică. Până atunci, un grup parlamentar putea fi format de 23 de deputaţi din şase state. S-a născut astfel, în 2007, grupul Identitate, Tradiţie, Suveranitate, din care făceau parte şi eurodeputaţii Partidului România Mare. Declaraţiile din acelaşi an ale Alessandrei Mussolini (nepoata lui Benito Mussolini, acum europarlamentar din partea partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi) privind expulzarea infractorilor români din Italia a dus la retragerea PRM şi dizolvarea grupului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.