O săptămână a recordurilor pentru companiile petroliere

Acţiunile companiilor petroliere europene se îndreaptă spre cea mai bună performanţă săptămânală din ultimii şapte ani, cu o creştere a capitalizării de 74 de miliarde de dolari, ca efect al cotaţiei ţiţeiului care a depăşit pragul de 50 de dolari pe baril, informează Bloomberg, potrivit Bursa.ro. Indicele Stoxx Europe 600 Oil & Gas, care include acţiunile a 23 de companii, a urcat cu 13% în această săptămână, cel mai mult după noiembrie 2008.

Cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Tullow Oil, care operează exploatări în Africa, cu un avans al titlurilor de 38%, în timp ce acţiunile Royal Dutch Shell au avansat la Londra cu 13%, fiind pe cale să marcheze la rândul lor cea mai bună performanţă săptămânală din ultimii şapte ani.

Cotaţiile petrolului şi-au revenit în această săptămână, iar preţul ţiţeiului de referinţă pe piaţa americană a depăşit nivelul de 50 de dolari barilul pentru prima oară după luna iulie, pe fondul scăderii producţiei în SUA şi a estimărilor Shell şi Pacific Investment Management, cum că partea mai grea a trecut.

Chiar şi înainte ca preţurile petrolului să coborare în august la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, companiile petroliere aplicau programe de reducere a cheltuielilor, de blocare a proiectelor şi de reducere a numărului de angajaţi, pentru a proteja rezervele de capital.

În ultimele 15 luni, producătorii au amânat proiecte în valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit companiei de consultanţă Wood Mackenzie.

BP a redus estimările de cheltuieli din acest an la sub 20 de miliarde de dolari, după ce în 2014 a investit circa 23 de miliarde de dolari.

Shell desfiinţează 6.500 de locuri de muncă şi vrea să reducă cheltuielile cu 7 miliarde de dolari.

Chevron, a doua mare companie petrolieră din SUA, a înregistrat o creştere de 10% a acţiunilor, care se îndreaptă spre cea mai bună performanţă după decembrie 2014.

Titlurile Exxon Mobil, cea mai mare compania petrolieră din lume în funcţie de capitalizare, au avansat cu 5,5% în această săptămână.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.