O situaţie unicat în istoria fotbalului mondial

Cupa Africii 2015 ar putea înregistra o premieră în fotbalul mondial. Nimeni nu este calificat, nimeni nu este eliminat după 2 etape. Cât valorează loturile prezente în Africa.

Se va ajunge la trageri la sorţi ?

Sâmbătă noaptea s-a încheiat etapa a II-a a fazei grupelor a turneului final al Cupei Africii pe Naţiuni. După disputarea a 16 meciuri se înregistrează trei situaţii rare, una fiind aproape unicat în analele fotbalului internaţional. În primul rând, în niciuna din grupe nu există vreo echipă cu 2 victorii sau o echipă calificată matematic în sferturile de finală. În aldoilea rând, nu există nicio echipă deja eliminată matematic. În sfârşit o situaţie aparte se înregistrează în grupa D, o situaţie care ar putea deveni unicat în istoria fotbalului internaţional şi ar genera măsuri „extreme”. Concret, toate ce patru meciuri de până acum din grupa D s-au încheiat cu scorul de 1-1. Dacă ultimele două meciuri se termină tot la egalitate şi cu acelaşi scor, se va ajunge DIRECT la cel de-al 7-a (şi ultimul) criteriu de departajare şi anume tragerea la sorţi. Practic este deci posibil ca întreg clasamentul grupei să fie tras la sorţi. Ar fi un caz unic în istoria fotbalului mondial. De asemenea, în situaţia în care un singur meci se încheie la egalitate, iar celălalt cu victoria uneia dintre combatante, locul 2 se decide prin tragere la sorţi. Mai există două posibilăţi de tragere la sorţi în grupa B. În situaţia în care meciurile Zambia – Insulele Capului Verde şi DR Congo – Tunisia se termină la egalitate, cu acelaşi scor pe ambele arene, se trage la sorţi ocupanta locului 2, între Insulele Capului Verde şi Zambia; dacă în cele două meciuri, Insulele Capului Verde şi Zambia câştigă cu acelaşi scor, atunci se trage la soriţi ordinea locurilor 1 şi între cele două echipe.

Precedente

În 1972 şi 1988 s-au înregistrat situaţii de trageri la sorţi pentru câte un loc 2 în grupe, dar la ediţiile amintite erau mai puţine criterii de departajare între echipa. Pe regulamentul actual nu se mai ajungea la tragere la sorţi. Dar, atenţie, atât în 1972, cât şi în 1988, sorţii au dat câştig de cauză echipelor Congo, respectiv Algeria, care dacă s-ar fi aplicat actualul regulament, s-ar fi calificat oricum. În 1994, la turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia, s-a înregistrat o situaţie deosebită. În grupa E, Mexic, Irlanda, Italia şi Norvegia au terminat fiecare cu câte 4 puncte (1 victorie, un egal şi o înfângere) şi diferenţă de golaveraj zero. S-au calificat primele trei echipe; Mexic pentru că a avut cele mai multe goluri marcate, 3; Irlanda şi Italia au avut golaveraj 2-2, dar irlandezii s-au clasat pe locul 2 pentru că au învins Italia.

Rezultate şi clasamente

Grupa A

Congo – Guineea Ecuatorială 1-1 (1-0) !

Gabon – Burkina Faso 2-0 (1-0) !!

Bukina Faso – Guineea Ecuatorială 0-0 !

Congo – Gabon 1-0 (0-0)

Gabon – Guineea Ecuatorială ?-?

Congo – Burkina Faso ?-?

Clasament

  1. Congo: 4p.

  2. Gabon: 3p.

  3. Guineea Ecuatorială: 2p.

  4. Burkina Faso: 1p.

Grupa B

DR Congo – Zambia 1-1 (0-1) !

Tunisia – Insulele Capului Verde 1-1 (0-0) !

Tunisia – Zambia 2-1 (0-0)

DR Congo – Insulele Capului Verde 0-0 !

Zambia – Insulele Capului Verde ?-?

DR Congo – Tunisia ?-?

Clasament

  1. Tunisia: 4p.

  2. Insulele Capului Verde: 2p.

  3. DR Congo: 2p.

  4. Zambia: 1p.

Grupa C

Senegal – Ghana 2-1 (0-1)

Algeria – Africa de Sud 3-1 (0-0)

Ghana – Algeria 1-0 (0-0) !

Africa de Sud – Senegal 1-1 (0-0) !

Africa de Sud – Ghana ?-?

Senegal – Algeria ?-?

Clasament

  1. Senegal: 4p.

  2. Ghana: 3p.

  3. Algeria:3p.

  4. Africa de Sud: 1p.

Grupa D

Coasta de Fildeş – Guineea 1-1 (0-1) !!

Camerun – Mali 1-1 (0-0) !

Mali – Coasta de Fildeş 1-1 (1-0) !

Camerun – Guineea 1-1 (1-1)

Camerun – Coasta de Fildeş ?-?

Mali – Guineea ?-?

Clasament

  1. Camerun: 2p.

  2. Guineea: 2p.

  3. Coasta de Fildeş: 2p

  4. Mali: 2p.

Echilibru în teren – discrepanţă la cota de piaţă

Ediţia 2015 a Cupei Africii pe Naţiuni este extrem de echilibrată. Deşi sunt 6 echipe care în mod normal se detaşează de restul participantelor şi au şanse la titlu, nu avem încă vreo echipă calificată şi nici vreuna eliminată după două etape. Spre comparaţie, în Cupa Asiei, unde competitoarele sunt mult mai apropiate valoric, după două etape în grupe, erau 6 echipe calificate matematic, două în proporţie de 90% şi 7 echipe eliminate matematic. La turneul final de pe continentul negru, lucrurile stau altfel, chiar dacă sunt echipe care au în lot doar jucători din ligi inferioare din Europa sau din primele ligi din campionate exotice (de exemplu lotul de „23” al echipei gazdă, Guineea Ecuatorială, are pe lângă jucători din propriul campionat şi câte un jucător din ligile din Malta, Andorra, India, Hong Kong sau Gibraltar !!! – campionate „unul şi unul” – precum şi jucători din ligile III şi IV din Spania şi Franţa) . Din 16 meciuri, 10 s-au terminat la egalitate, şi doar în 3 meciuri din cele 6 care s-au încheiat cu victorie, diferenţa pe tabelă a fost de 2 goluri. O super echipă cu titulari de la echipe de Champions League, Coasta de Fildeş, nu a putut trece de echipe precum Mali şi (mai ales) Guineea. Este adevărat, vedetele de 24 de karate de Manchester City, PSG, Liverpool, Roma sau CSKA Moscova nu au arătat mare lucru în aceste zile, iar prestaţia lor este departe de cea din campionatele din care vin. Analiştii sportivi susţin că odată veniţi la competiţia continentului lor, supervedetele din Europa revin la obiceiurile „clasice” ale fotbalistului african, obiceiuri care nu au legătură cu marea performanţă. Alţii spun că marile vedete joacă bine în Europa pentru că au alături jucători valoroşi, iar la naţionalele africane sunt şi mulţi jucători de mâna a doua sau a treia. Adevărul este pe undeva pe la mijloc, credem noi. Reamintim, în cele 16 loturi prezenta la turneul final, sunt 244 de jucători din campionatele europene (179 au fost la ediţia precedentă), dintre care 43 din ligile II, III şi chiar IV.

Cât valorează loturile finalistelor Cupei Africii

  1. Coasta de Fildeş – 146,95 milioane de euro

  2. Senegal – 104,05

  3. Algeria – 76

  4. Camerun – 65,30

  5. Ghana – 58,95

  6. DR Kongo – 38,65

  7. Tunisia – 36,65

  8. Gabon – 34,55

  9. Burkina Faso – 27,45

  10. Guineea – 26,50

  11. Insulele Capului Verde – 23,60

  12. Mali – 23,53

  13. Africa de Sud – 15,10

  14. Kongo – 14,45

  15. Zambia – 8,50

  16. Guineea Ecuatorială – 4,85

(sursa: Tranfermarkt.de)

Cel mai scump „11” – Coasta de Fildeş

Sylvain Gbohouo (Sewe Sports – L I, Coasta de Fildeş)

Serge Aurier (Paris Saint Germain – L I, Franţa)

Wilfried Kanon (ADO Den Haag – L I, Olanda)

Kolo Touré (FC Liverpool – L I, Anglia)

Siaka Tiéné (Montpellier HSC – L I, Franţa)

Yaya Touré (Manchester City – Liga I, Anglia)

Cheick Tioté (Newcastle United – Liga I, Anglia)

Seydou Doumbia (CSKA Moscova – L I, Rusia)

Salomon Kalou (Hertha BSC – L I, Germania)

Gervinho (AS Roma – L I, Italia)

Wilfried Bony (Manchester City – L I, Anglia)

Cel mai ieftin „11” – Guineea Ecuatorială

Felipe Ovono (CD Elá Nguema – Liga I Guineea Ecuatorială)

Pablo Ganet (S.S. Reyes – Liga IV, Spania)

Diosdado Mbele (Leones Vegetarianos – Liga I, Guineea Ecuatorială)

Şipo (AEK Larnaka – Liga I, Cypru)

Rui da Gracia (Hibernians FC – Liga I, Malta)

Javier Balboa (Estoril Praia – Liga I, Portigalia)

Ivan Zarandona (Bu Chun Rangers – echipa a II-a – Liga 4, Hong Kong

Iban Iyanga (Iraklis Psachna F.C. – Liga II, Grecia)

Kike Boula (Mallorca B – Liga III, Spania)

Ivan Salvador (Valencia B – Liga III Spania)

Emilio Nsue (Middlesbrough – Liga II Anglia)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.