O ţară împânzită de spioni şi propagandişti ruşi

Raportul anual al serviciului ceh de informaţii (BIS) arată că nu mai puţin de două treimi dintre angajaţii misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Praga lucrează pentru spionajul rus.

Potrivit publicaţiei Lidove Noviny, citată de Courrier International, capitala de 1,2 milioane de locuitori a Cehiei geme de spioni ruşi. Raportul BIS pentru anul 2015, publicat la începutul lunii septembrie, arată că ambasada rusă la Praga are oficial 140 de angajaţi, de două ori mai mulţi decât ambasada SUA în Cehia şi de patru ori mai mulţi decât ambasada Chinei. Raportul BIS arată că şi China a început să-şi intensifice activităţile în Cehia, în special prin infiltrarea în cercurile politice şi de afaceri.

Este un număr de angajaţi care pare disproporţionat în comparaţie cu activităţile diplomatice standard ale unei ambasade, scrie publicaţia cehă. “Potrivit comunităţii de informaţii, până la două treimi dintre acesti diplomaţi au ca scop principal spionajul”. “Spionii ruşi joacă jocul puterii, cehii suferă în tăcere”, mai scrie publicaţia. “Chiar şi în cazul expulzării unui diplomat care a făcut un lucru pe care nu trebuia să-l facă, imediat va fi aplicată o măsură reciprocă de către partea rusă. Şi cum ruşii sunt cu mult mai numeroşi la Praga, ambasada Republicii Cehe la Moscova ar putea să se golească total”. Misiunea diplomatică cehă la Moscova are 65 de angajaţi.

Pentru un alt cotidian ceh, Hospodarske Noviny, “Rusia îşi foloseşte misiunile diplomatice în diferite ţări ca baze pentru propagadă. Prin intermediul Republicii Cehe, ruşii pot să aibă acces la documente importante ale UE şi NATO”.

Agenţii rusi se axează în principal pe răsndirea de informaţii false despre conflictele din Siria şi Ucraina, precum şi pe erodarea relaţiilor dintre ţările UE.

“S-au înregistrat tentative de subminare a relaţiilor dintre Cehia si Polonia, de răspândire a unor dezinformări despre UE şi NATO şi de a crea sentimentul ameninţării unui război cu Rusia”, se aratăiîn raportul BIS. Agenţii ruşi au lucrat şi la stricarea imaginii Ucrainei în Cehia şi la izolarea internaţională a regimului de la Kiev.

Activităţile de spionaj ale Rusiei vor fi şi mai bine coordonate, odată cu înfiinţarea unui minister cu o anatomie aproape identică cu a fostului KGB. Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, Ministerul Securității Statului ar urma să fie înființat până la alegerile prezidențiale din 2018. El ar urma să funcționeze pe structura Serviciului Federal de Securitate, la care se vor mai adăuga Serviciul Federal de Pază a Granițelor și Serviciul de Informații Externe. Practic, este vorba despre cele trei foste direcții principale care alcătuiau KGB-ul.

Motivele oficiale invocate pentru această reformare se referă la creșterea eficienței în conducerea serviciilor secrete și la reducerea fenomenului corupției în aceste servicii, dar și în procuratură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.