O teorie ”iconoclastă”: De ce Statele Unite au prăbușit în mod deliberat prețul petrolului

Miza gazelor de neconvenționale, fiecare Eldorado al șisturilor descoperit de agențiile americane prin Europa și aiurea pot fi doar o iluzie în spatele căreia SUA lucrează cu asiduitate la dominanța golbală în domeniul energiei viitorului.

Scăderea abruptă a prețului petrolului în ultimele luni i-a prins pe picior greșit pe mai toti analiștii economici și politici. Prețul a scăzut într-un mod aproape de neconceput cu câțiva ani sau chiar câteva trimestre înainte, fără să se producă o schimbare în structura cererii (lumea nu a fost lovită de o criza economică de proportii în ultimul an) și fără sa se produca o revoluție notabilă în domeniul energiei regenerabile, care să concureze energia fosilă.

Pentru că scenariile economice nu pot susține această scădere spectaculoasă a prețului petrolului, au apărut scenarii strategice – Statele Unite ar dori să fragilizeze economia principalilor concurenți, adica Rusia, Venezuela, Arabia Saudită și Iranul. O asemenea teorie poate fi susținută și de zelul cu care Statele Unite au decis să asfixieze în ultimele luni oferta pe piața petrolului: Washingtonul a autorizat exportul de petrol (interzis încă din perioada crizelor petroliere din secolul trecut), a decis să scoată la vânzare o parte din rezervele strategice (până la 10 milioane de barili pe an) și a mai decis să prelungească și durata de viață a unor centrale nucleare. Se daugă așa-zisa revolutie a gazelor și petrolului de șist. Toate acestea ar face din Statele Unite un lider în domeniul energiilor fosile.

Este o poziție care nu poate aduce avantaje pe termen lung, căci resursele de hidrocarburi sunt limitate. Această însă dacă statele dezvoltate se lasă îmbătate de prețul mic al petrolului și nu sunt atente la strategia pe care o aplică statele care au provocat această scădere, scrie La Tribune, care propune o ipoteză inedită privind evoluția curioasă a prețului petrolului. Iar strategia americană este de a investi masiv în cercetare și inovare în domeniul energiei regenerabile. În timp ce prețul redus al petrolului poate face ca mari puteri precum China (adevărata mare concurentă a SUA) să continue dezvoltarea în această paradigma, Statele Unite, fidele obsesiei lor a de a fi lidere în domeniile de viitor, își dezvoltă industria de mâine. Pe logica ”first mover takes all”, bine înțeleasă și aplicata de industria americană, Statele Unite pregătesc, în spatele iluziei unui petrol ieftin, dominația pe piața regenerabilelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.