O treime din piaţa de artă este controlată de China

China este cea mai mare piaţă de artă, potrivit unui studiu Artprice.com. În urma centralizării cifrelor de vânzări de la licitaţiile de artă din prima jumătate a anului 2016, din totalul de 6,53 miliarde de dolari (incluzând taxele) la nivel global, 2,32 miliarde au venit din China.

Potrivit specialiştilor, anul acesta era aşteptată o scădere a cifrelor de vânzări chinezeşti în domeniul artei. Aşa că rezultatele sunt o surpriză. Pe locurile următoare sunt vânzările de artă din Statele Unite (26,8%) şi Marea Britanie (21,4%). Arta vândută în Franţa (4,6%), Germania sau Italia (câte 1,6%), care continuă clasamentul, acoperă sub 5% din piaţă.

Cu toată că volumul vânzărilor a crescut în această perioadă, încasările au scăzut cu 25%.

Acelaşi studiu arată că în această perioadă artiştii cei mai vânduţi au fost: Pablo Picasso (196,4 milioane de dolari), Daqian Zhang (180,8 milioane de dolari), Guanzhong Wu (102,6 milioane de dolari) şi Jean-Michel Basquiat (101,7 milioane de dolari).

La rândul său, The European Fine Art Foundation a remarcat faptul că 80% din vânzările de artă decorativă şi antică din China au fost înregistrate în interiorul graniţelor colosului din Est. Tot mai mulţi vestici au preferat să îşi vândă cele mai preţioase piese mai degrabă în Hong Kong decât în New York sau Londra. Sunt deja 5 ani de când China este liderul vânzărilor de artă, 2010 şi 2011 fiind anii în care s-au şi înregistrat cele mai mari cifre în Orient.

La începutul acestui an, bursa înregistra o cădere de 25% în China, dar evoluţiile ulterioare ale evenimentelor din Vest (Brexit-ul şi apropierea alegerilor prezidenţiale în Statele Unite) au adus nesiguranţă aducând reduceri ale vânzărilor de artă modernă şi contemporană de la Sotheby’s şi Christie’s New York până la jumătate, potrivit Art Tactic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.