O Uniune complicată și tot mai îndepărtată de cetățeni

Negocierile dintre Grecia, zona euro și FMI încep să o ia pe panta dorită de creditorii Atenei. După nenumăratele critici lansate de partenerii din UE la adresa ministrului grec de Finanțe Yanis Varoufakis, premierul Alexis Tsipras a ales să-l treacă pe linie moartă și sa ofere conducerea echipei de negociatori unui personaj mai digerabil pentru statele euro și organismele financiare – ministrul delegat pentru afaceri economice internaționale, Euclid Tsakalotos.

Nimic nu garantează însă că se va ajunge la un acord care să scoată țara de sub amenințarea intrării în incapacitate de plată, iar opacitatea negocierilor este totală. Se știe până în acest moment că Grecia a trimis partenerilor de la Bruxelles un plan de reforme care să permită transferul unei tranșe de 7,2 miliarde de euro până la finalul lunii iunie. Nu a fost suficient. Eurogrupul și FMI au cerut detalierea listei reformelor. Guvernul de la Atena a trimis o nouă listă și apoi a urmat o lungă tăcere.

La Bruxelles, explicațiile pentru felul în care negocierile bat pasul pe loc lipsesc cu desăvârșire. Pare un adevărat ordin de zi pe unitate ca oficialii UE să nu-și informeze cetățenii decât lăsând să le scape sub protectia anonimatului aceleași sintagme: că Grecia trebuie să reformeze statul, să instituie un sistem fiscal eficient, că Grecia a refuzat ”reforma pieței muncii”, să pună la punct sistemul de pensii sau să majoreze TVA-ul în insule.

Guvernanții de la Atena sunt mai darnici când vine vorba de informațiile pentru presă și explică ca Bruxellesul dorește impunerea unor măsuri de austeritate și mai dure, că vreas sa ofere mult mai multă putere patronilor în relația cu angajații, că urmărește reducerea tuturor pensiilor și distrugerea economiei din insulele grecești. Tăcerea totală de la Bruxelles nu face decât să ofere un avantaj guvernanților de la Atena, care acuză mult mai argumentat masurile impuse de creditori.

Noul șef al echipei de negociere a Greciei, Euclid Tsakalotos a declarat pentru presa franceza că, ”din cauza epuizării rezervelor de lichiditătț, vom ajunge în punctul în care vom fi obligati să facem din nou și mai multe compromisuri”.

”Este imperativă ieșirea din această opacitate care dăunează imaginii UE, în special in Grecia. De ce UE și FMI nu publică lista reformelor pe care le doresc și nu o pun față în față cu lista propusă de guvernul elen? Aceasta ar permite fiecăruia să-și facă o idee despre aceste negocieri. Reforma pieței muncii – asta nu spune nimic. Care sunt măsurile precise care sunt solicitate, în cât timp și de ce? Același lucru și pentru pensii (e vorba de reducerea pensiilor actuale, deja tăiate cu 30%, sau de majorarea vârstei de pensionare, când și de ce?) sau pentru majorarea TVA-ului sau pentru reforma statului… Nu vedem nicium motiv pentru aceasta opacitate, atât timp cât negocierile privesc nu numai viitorul Greciei, ci și pe cel al tuturor cetățenilor din zona euro. În zona euro nu mai suntem în paradigma statelor suverane, ci in cea a eleborării unor politici economice și bugetare care, în toate democrațiile care se respectă, trebuie să fie transparente”, scrie Liberation.

Ce se întâmplă în negocierile dintre Grecia și Eurogrup poate fi extrapolat și la alte politici si instituții europene.

De ce este total necunoscut mandatul pe care îl are Comisia Europeană în negocierea Tratatului de Parteneriat pentru Comerț și Investitii cu Statele Unite, un act care odată încheiat poate schimba radical mediul economic și social in Europa pentru generații întregi?

De ce ”o Uniune mai apropiată de cetățeni”, așa cum le place să spună birocraților de la Bruxelles, este incapabilă sau nu dorește să explice acestor cetățeni ce se află în spatele unor concepte criptice precum”semestru european”, ”six-pack” sau ”two-pack” și cum viața cetățenilor europeni va beneficia de pe urma lor.

Și, nu în ultimul rând, de ce o Comisie Europeană care cere demnitarilor din noile state membre să-și publice declarațiile de avere nu catadicsește să facă același lucru în cazul înalților funcționari de la Bruxelles, în timp ce salariile câștigate de aceștia sunt ascunse pe site-ul oficial mai bine decât un secret de stat? Iar atunci când vine vorba despre coruptie, raportul întocmit la Bruxelles uită să ia în calcul prezența acestui flagel chiar în Comisia Europeană…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.