O vedetă a economiei româneşti riscă să intre în colaps

O treime dintre producătorii de energie regenerabilă riscă să intre în insolvenţă din cauza deselor modificări ale legislaţiei din ultimii ani iar băncile s-ar putea trezi cu credite neperformante de 1,5-2 miliarde de euro. Acesta este un semnal de alarmă tras de Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES. “Cea mai mare îngrijorare a membrilor PATRES sunt desele modificări legislative ale instituţiilor statului, care au loc «în timpul jocului», fără ca producătorii din acest domeniu să fie consultaţi într-un mod real. Aceste modificări apar surprinzător, după ce investitorii şi-au făcut un business plan, au finanţat afacerea, au construit şi pus în funcţiune capacităţile de producţie, iar acum aceştia sunt aproape în incapacitate de plată a creditelor. Aici intervine rolul patronatului nostru, de a fi un mediator şi un organism direct implicat în procesul legislativ şi de a influenţa în mod transparent şi corect deciziile vitale pentru sectorul economic al energiei regenarabile”, a declarat George Niculescu, director executiv în cadrul PATRES.

Proiectele de energie alternativă sunt finanţate în proporţie de 90% din credite bancare.

În acest moment, producătorii de energie verde primesc gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru curentul generat şi introdus în sistemul energetic naţional. Aceste certificate sunt tranzacţionate pe piaţa de energie – OPCOM – şi reprezintă un venit suplimentar pe lângă cel rezultat din vânzarea electricităţii. În ultimii doi ani însă, numărul de certificate a scăzut ca urmare a măsurilor luate de Guvern. De la 1 iulie 2013 s-a luat decizia de amânare a acordării unei părţi din subvenţie până în aprilie 2017. Tot în 2013 s-a luat decizia de a reduce numărul de certificate verzi pentru fiecare MWh produs. Astfel, o fermă eoliană n-a mai primit două certificate pentru un MWh, ci doar unul.

România deţine în prezent capacităţi instalate de 4.500 de MW, fiind una dintre ţările europene cu cea mai mare rată de creştere a energiei regenerabile. Investitorii au fost atraşi de condiţiile climaterice, vânt şi soare în Dobrogea şi Moldova, biomasă în Moldova, Harghita, Covasna sau munţii Buzăului, şi energia geotermală din Oradea, dar şi de cel mai eficient sistem de sprijin din tot continentul european. Însă subvenţiile pentru energia verde sunt suportate de toţi consumatorii de curent din ţară, inclusiv de populaţie, care s-a văzut nevoită să plătească mai mult.

Reducerea sprijinului din ultimii ani nu trimite fermele pe pierderi, dar le diminuează consistent profiturile şi pune sub semnul întrebării potenţialele investiţii. Actualul sistem de acordare de certificate verzi nu mai este pe placul producătorilor şi în consecinţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a cerut Guvernului să gândească la un sistem alternative. Una din variantele de sprijin alternativ ar fi aceea ca micii producători să se bucure de tarife reglementate astfel încât să le fie garantate contractele pe termen lung.

Conform datelor publicate de Transelectrica, în primul trimestru al anului au fost emise peste 3,34 milioane de certificate verzi, acestea fiind distribuite către 658 de producători înregistraţi în schema de sprijin, alocările fiind făcute în funcţie de producţia de energie înregistrată de fiecare. Certificatele verzi s-au tranzacţionat la un preţ de circa 29,2-29,4 euro pe unitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.